Quantcast

Kada ir kur prasideda menininko kelias?

Kaip užauginti menininką ir kokių savybių reikia, kad, būdamas vos trylikos, surengtum net antrą personalinę parodą ir savo darbus pristatytum tarp profesionalių menininkų kūrinių? Atsakymus žino jaunoji menininkė Kornelija Vytautė Giedraitytė, kurios paroda veikia "Parko galerijoje".

Atrasti dovaną

Kiekvienas vaikas leidžia sau laisvai ir drąsiai svajoti, kuo bus užaugęs, tačiau didžiausi apsisprendimo klausimai iškyla baigiant mokyklą: kurgi toliau? O gal to savojo kelio paieškas galima pradėti anksčiau? Galbūt jaunam menininkui nereikia laukti rytojaus, kol baigs mokyklą ar universitetą, ir tiesti kūrybos kelią tada, kai aplanko meno mūza, įkvėpimas ir kūrybos aistra?

Tam antrina ir K.V.Giedraitytė, o jaunosios menininkės tėvai pastebi: atėjus metui, kai ryškėja hobiai, svarbu nepraleisti pagrindinių kūrybiškumo bruožų tam, kad, laiku pastebėjus, išaugtų ne užslėpti, bet tikri talentai.

Kūryba Kornelijos gyvenime atsirado, kai ji buvo vos trejų–penkerių. Tada jos rankose atsirado žirklės ir viskas, kas įmanoma, buvo juvelyriškai ir meistriškai sukarpoma iki mažiausių detalių. Dabar namuose įrengtos dirbtuvės skatina nuolat tobulėti ir ieškoti netikėčiausių sprendimų kuriant meno dirbinius. Pačios menininkės teigimu, ypač svarbu nuolat ugdyti fantaziją ir mokėti laiku ją atskleisti.

Kornelijos paieškos ir atradimų kelias prasidėjo nuo mažyčių žingsnių. Išbandyta muzika, baletas ir kiti užsiėmimai, tačiau jokios pastangos neteikė tiek džiaugsmo, kiek dailės pasaulis.

Pastebėjus besiskleidžiančius talentus, svarbu nepalikti vaiko vien tik su savo idėjomis, reikia suteikti jausmą, kad jis yra įdomus ne tik namų aplinkoje.

Tėvelių paskatinimo sulaukusi paauglė gali teigti, kad tarp hobių vis dėlto išliko muzika, tačiau didysis užsidegimas – piešimas. Tėvai pabrėžia, kad svarbu ir gimdytojų kantrybė, pagalba atžalai atrandant didžiuosius pomėgius. Pastebėjus besiskleidžiančius talentus, svarbu nepalikti vaiko vien tik su savo idėjomis, reikia drąsinti ir suteikti jausmą, kad jis yra įdomus ne tik namų aplinkoje. Taip galima augti kūrybos plotmėje, atsiskleisti stipriausioms savybėms viešojoje erdvėje, o kartais įkvėpti kurti ir bendraamžius.

Kitoks žvilgsnis

Pabrėžtinas ir svarbus Kornelijos bruožas – pasaulį matyti per išskirtinę prizmę, todėl tam pasitarnauja daiktai, kuriems dažniausiai sukuriamos įvairios panaudojimo paskirtys. Retai apsistojama ties pirminėmis daikto savybėmis, todėl taip ne tik atsiskleidžia meninė kūryba, bet ir prisidedama prie aplinkos saugojimo.

Tvarioji kultūra ypač svarbi šiomis dienomis, kaip ir ryškėjančios perdirbimo tendencijos, mažinančios vartotojiškumą, tad mergaitės kambaryje galima rasti iš kartono sukurtų mašinų ar net raketų, o viskas perdirbta ir konstruota pačios menininkės rankomis. Žinoma, estetinis lavinimas labai svarbu, todėl konstruojami kūriniai privalo būti apipavidalinti meniškai, suteikiant žaismės ir nepaliekant vizualiųjų trūkumų.

Vaizduotės įkvėpta

K.V.Giedraitytė ką tik pristatė net antrąją personalinę parodą Parko galerijoje "Pastelinis laukas". Tarp profesionalių menininkų darbų atsiskleidžia ir jaunosios dailininkės darbai, apgaubti pastelinių spalvų ir vaikystės fantazijos.

Aplinkos kontekstas mergaitės kūriniams suteikia paslaptingumo ir žaismės, nes darbų stilistika kontrastuoja su galerijoje eksponuojamais darbais, todėl paroda išsiskiria savitumu. Dailininkės Neringos Kisielienės dailės studiją "Išmok svajoti" lankanti jaunoji menininkė gali didžiuotis, kad pirmoji jos autorinė paroda "Pavasario natiurmorto" pavadinimu pristatyta net 2017 m., o daugelyje grupinių parodų ji atsiskleidė kaip laureatė ir prizininkė.

Sprendžiant iš kūrinių ir pačios menininkės žodžių, darbų tematikos ji dar uoliai ieško. Išbandomos įvairios medžiagos, stilistikos ir piešimo technikos, tačiau domėjimosi erdvės labai didelės, prioritetus išsigryninti dar sunku, tad idėjų semiamasi iš gražių aplinkos vaizdų. Įkvėpimas mergaitę užklumpa netikėtai, o noras tapyti ateina net ir tada, kai dažną paauglį aplanko nuobodulys ir amžinas klausimas: ką veikti? Tokiomis akimirkomis Kornelija panyra į savo pasaulį, iš kurio grįžta su pluoštu naujų kūrinių.

Jaunoji menininkė neslepia, kad parodoje turi ir darbus favoritus: kūrinys "Sodininkystės pradmenys", jos mėgstamiausias, pasižymi ryškių ir priešingų spalvų derinimu, todėl kolorito kontrastingumas darbui suteikia šarmo ir ryškesnės stiliaus pajautos.

Vaizduotė – galingas ginklas ne tik gyvenime, bet ir meninėje kūryboje, todėl, pasitelkus ją, įveikiamos įvairios realybės ir fantazijos ribos: kūrinys "Asmenukė kosmose" ištrina ribas tarp realaus, galimo įvykio ir žaismingos vaizduotės.

Vienas ryškiausių darbų parodoje "a la Matise" reikalavo daugiausia pastangų – pieštas pagal realią daiktų kompoziciją, iš tikrųjų išsiskiria savo stilistika ir ryškiu estetiniu vaizdavimu, tad jį galima įvardyti kaip vieną stipriausių parodos darbų dėl siurrealistinio stiliaus pajautos.

Darbuose teigiamai atsiskleidžia ir gana dažnai pastebimas vaikiško primityvizmo stilius, tačiau gebėjimas atskleisti peizažus gerai parenkant spalvas ir tonus, imaginacinius ar realistinius objektų kontūrus – ryškėjantis augančios menininkės bruožas.

Pati jaunoji dailininkė sako, kad augančiam menininkui svarbu jaustis laisvam ir nesuvaržytam kūryboje, jausti malonumą kuriant, o jeigu kas nepavyko – niekada nepasiduoti ir siekti savo tikslų. Regis, tai ir yra svarbiausia: pastebėjus vaikų talentus svarbu leisti jiems skleistis ir per laisvą kūrybos prizmę tiesti pamatus kūrybos keliui. Kas žino, galbūt šie maži žingsneliai – didelio kelio pradžia.


Kas: K.V.Giedraitytės paroda "Pastelinis laukas".

Kur: "Parko galerijoje".

Kada: veikia iki gegužės 4 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių