Quantcast

A. Jurgilaitės tapyba: darna ir subtilus grožis

Kauno kultūros centro lankytojai turėjo progą susipažinti su Trakuose gyvenančios ir kuriančios tapytojos Aistės Jurgilaitės kūryba. Parodoje „Kūrybinės vizijos“ pristatyti darbai, inspiruoti patirtos akimirkos grožio, perteikė jos trapumą, unikalumą ir svarbą.

Vilniaus dailės akademijos absolventė, Lietuvos dailininkų sąjungos narė tapybą vadina pagrindine kūrybine veikla ir dvasinio pasaulio išraiškos būdu.

Kūrybos technikos – tapyba akriliniais dažais ant drobe aptraukto medinio porėmio – pasirinkimą ji aiškina paralelėmis su kūrybiniu temperamentu. „Ji įvairiapusiška, dažai greitai džiūsta nekeisdami formos ir intensyvumo, išlaikoma ir tekstūra, reikalingas klampumas, kartu atsiranda galimybė padengti permatomus sluoksnius beveik kaip akvarele“, – sako A.Jurgilaitė.

Menininkės kūriniuose dominuoja gamtos motyvai, architektūriniai elementai, abstrakciją papildo žmogaus figūros vizualas. Drobėse svarbus ne tik siužetas, bet ir nuotaika, spalvinės dermės, formų ekspresija. Akvarelinį įspūdį sustiprina tapybiniai spalvų perėjimai nuo sodrių iki šviesių gamų.

Anot autorės, drobių kūrybinės vizijos atkreipia dėmesį į darnos, estetikos ir subtilaus grožio neišvengiamą dominavimą prieš chaosą ir mus supančio pasaulio regresiją. Tai tarsi priminimas, kad tik nuo mūsų priklauso, ar įsileisime grožį į savo gyvenimą.

Saulėta diena. / Kauno kultūros centro nuotr.

A.Jurgilaitei tapyboje įdomiausia yra spalvos: jų intensyvumas, švelnumas, ramybė ir audra perteikti nuotaikai, taip pat šviesa ir tamsa – spalvose slypi visos įmanomos šio pasaulio išraiškos priemonės. „Tačiau technikos galimybės gana plačios, ir, nors darbai gana abstraktūs, kiekviename iš jų galime įžvelgti detales, atspindinčias mums atpažįstamus objektus, kurių realus pavidalas išryškintas tik iš dalies – jis tirpsta ir išnyksta abstrakčių nuotaikų žaisme, tarsi trapus pasaulio atspindys, – sako tapytoja. – Jis yra tarsi simbolis to, kas mes esame šiame pasaulyje, ir kartu siejantis mus su neaprėpiama anapusine tikrove, kurioje visuma liejasi su amžinybe, ir nebėra ribų būčiai apibūdinti.“

Dailininkės drobės pulsuoja gyvybe ir ekspresija, abstrakčiu pasakojimu apie žmogaus pasaulį, jo aplinką. Subtiliame A.Jurgilaitės kūrybos kontekste daug optimizmo, vilties ir šviesos, jos kūryboje trapiomis ribomis atskirti asmeniniai vaizdiniai virsta egzistenciniais. Menininkės darbuose ryškėja spalvų gilumoje slypintis kaligrafijos elementai, anot autorės, jie mus veda ten, kur gimė pirmieji ženklai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

senis

senis portretas
kokių 20 metu nematau nei vieno dailininko piešinio , o rodomi tik darželinuku sugebėjimai kaip tokių metu vaiku tai tėvam jau džiaugsmas.

As

As portretas
Labai reikalinga ir grazu,sirdi glosto
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių