Quantcast

Jaunieji einšteinai rinkosi jau penktąjį kartą

  • Teksto dydis:

Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijoje Kaune antradienį vyko daug keistenybių: veržėsi ugnikalniai, buvo auginami kristalai, bėgiojo pipirai, lijo stiklainiuose.

Tačiau gimnazijos bendruomenė reagavo ramiai, netgi džiaugėsi: gimnazijoje vyko jau penktoji respublikinė praktinė konferencija „Jaunasis Einšteinas“, į kurią kiekvieną pavasarį susirenka patys geriausi jaunieji šalies mokslininkai (geografija tikrai plati: nuo Žemaitijos iki Suvalkijos mokyklų) pristatyti savo eksperimentų, tyrimų, atradimų, pasiekimų, stendinių pranešimų.

Renginys prasidėjo menine programa ir gimnazijos administracijos pasveikinimu: tikrai džiugu, kad šįmet į konferenciją savo patirtimi pasidalyti atvyko per 100 dalyvių ir daugiau kaip 60 juos lydinčių mokytojų, tėvelių. Mokiniai, išklausę žaismingos paskaitėlės, kuo ypatinga tikro mokslininko sandara, nuskubėjo į laboratorijas demonstruoti savo eksperimentų. Jauniausiam dalyviui buvo tik 6 metai. Bet tikram mokslininkui ne amžius svarbu, svarbiausia žinios, smalsumas, kantrybė, atkaklumas, na ir, žinoma, saugumas (dalyviai buvo „apsiginklavę“ ne tik kolbomis, degtukais, tirpalais, bet ir apsauginiais akiniais, chalatais, pirštinėmis). Išradingumui ribų nėra: atrodytų, kad jau per ketverius metus jaunieji mokslininkai pademonstravo daugybę bandymų, bet šįmet vėl stebino naujovėmis. Net nuščiuvę dalyviai ir žiūrovai stebėjo hologramas (tokį 3D efektą galima ir pasitelkus savo išmanųjį telefoną), noriai ragavo molekulinio medaus, mokėsi gaminti dramblių dantų pastos, gaminti popierių, šokdino burbulus – visko net neišvardysi.

Renginio organizatoriai džiaugiasi dalyvių gausa, kuriuos už išradingumą ir kūrybiškumą apdovanojo dosnių rėmėjų dovanomis. Galima sutikti su garsiuoju mokslininku A. Einšteinu, kuris sakė, kad „Mokslas nebuvo ir niekuomet nebus užbaigta knyga. Kiekvienas svarbus laimėjimas iškelia naujų klausimų...“ Net nereikia abejoti, kad atsakymus į tuos klausimus ras jaunieji kasmetinės konferencijos „Jaunasis Einšteinas“ dalyviai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių