Quantcast

J. Budraičio pasivaikščiojimai po Paryžių

Kiekvienas miestas – unikalios keliaujančiojo pasakojamos istorijos personažas, kurio charakteris geriausiai atsiskleidžia tada, kai pasirodo ne pagal iš anksto parašytą fabulą. Kauno fotografijos galerijoje pristatoma aktoriaus, diplomato Juozo Budraičio personalinė fotografijų paroda "Mano Paryžius".

Eksponuojamos nuotraukos – J.Budraičio pasivaikščiojimai po Paryžių. Be išankstinio plano, skirtingomis trajektorijomis, nesiklausydamas skubančio laiko tiksėjimo ir pradanginęs turistams skirtą miesto pažinimo vadovą jis slampinėja po Paryžių, atrasdamas miestą vis iš naujo.

Paryžiaus istorija J.Budraičio fotografijose dinamiška, jos siužetas nepastovus, jame susipina kelios ar net keliolika veiksmo linijų, atsiranda naujų personažų, kiekviename kadre kinta vyksmo erdvė ir paties kūrėjo žvilgsnis pro fotoobjektyvą.

Menininką sudomina miesto architektūra: plieninės konstrukcijos, kurių fiksavimo rakursas dekonstruoja Paryžiaus simbolį; gatvės – mirgančios reklaminiais stendais, iškabomis, nuvažinėtos automobilių ir nusėtos skubančių praeivių, kurių veidai nuotraukose susilieja, tampa nebeatpažįstami. J.Budraitis vengia turistinių miesto vietų, tačiau eidamas pro šalį trumpam užsuka, peržvelgdamas jas iš nuotolio, fiksuoja gausiai lankomų erdvių judesį, nuotaiką, emocijas. Žmogus autoriaus fotografijose – pauzė šurmuliuojančiame didmiestyje. Fotografas drąsiai kreipia savo fotoobjektyvą į jį ir fiksuoja abejingumo ar nuostabos akimirką. Įamžinti žmonės menininko darbuose užsiėmę kasdienybės atspindžių gaudymu, todėl nepastebi į juos nukreipto fotografo žvilgsnio, o jei ir pajunta – leidžia lengvai slysti akimis liečiamais paviršiais, nekurdami kasdienėms akimirkoms papildomų siužetų.

J.Budraitis kadruose kuria panoraminį pasakojimą, kuriame skirtingais atstumais nutolę objektai susieti ne tik kompozicinėmis konstrukcijomis. Autorius fiksuoja ženklus – paradoksalius kasdienos momentus, kurie tetrunka blyksnį, akimirką. Menininkas ne tik spėja juos pastebėti, tačiau per tą nepamatuojamai mažą laiko tarpą nuspaudžia ir fotoaparato užrakto mygtuką, kad pasakojamoje miesto istorijoje atsirastų netikėtumų.

Paroda "Mano Paryžius" nėra mechaniškas vaikščiojimas miesto tiesiosiomis, ieškant ypatingų momentų. Autorius neskubėdamas praeina gatves, pastatus, žmones tarsi kiekvienas objektas turėtų jo žymes, būtų seniai pastebėtas, tačiau tik dabar atsiskleidęs. J.Budraitis nėra svetimas Paryžiui, o Paryžius nėra svetimas jam.


Kas? J.Budraičio paroda "Mano Paryžius".

Kur? Kauno fotografijos galerijoje.

Kada? Veikia iki gruodžio 23 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių