Quantcast

A. ir P. Galaunių namai kviečia į architektūrinę kelionę

Ketvirtadienio vakarą Nacionalinio Mikalojaus Konstantino Čiurlionio dailės muziejaus padalinyje – A. ir P. Galaunių namuose bus atidaryta paroda „Moder… Kas? Kauno modernizmas! Ir architekto profesija“ atidarymas.

Rengėjų teigimu, ši paroda – kvietimas į architektūrinę kelionę, susipažįstant su vienais žymiausių Kauno miesto tarpukario pastatais bei architekto profesija.

„Kai 1919 metais Kaunas tapo laikinąja sostine, jis pasikeitė neatpažįstamai, – iš nedidelės provincijos išaugo į modernų miestą, o mums paliko vertingą modernizmo architektūrą. Kauno modernizmo (dar vadinama Kauno tarpukario) architektūra yra architektūros stilius, vyravęs 1930–1940 metais. Šiuo laikotarpiu Kaune pastatyta apie 6 tūkst. naujų pastatų“, - teigiama Muziejaus pranešime, primenant, kad 2015-aisiais Briuselyje 44 Kauno pastatams suteiktas Europos paveldo ženklas, ir tais pačiais metais Kaunas pelnė UNESCO dizaino miesto statusą.

Ekspoziciją, kuri veiks net iki kitų metų liepos 1-osios, sudaro trys dalys: Modernizmo miestelis, Vyr. architekto kambarys ir Maketų kambarys. Pirmame kambaryje lankytojai galės susipažinti su modernizmo architektūra ir tarpukariu, Vyr. architekto kambaryje turės progą sukurti savus projektus, o Maketų kambaryje – statyti miestus, namus ir kurti jų maketus.

Atkreiptinas lankytojų dėmesys į tai, kad parodoje derinama žaisminga patirtis bei praktinė edukacija. Instaliacijos, žaislai, dirbtuvių stalai kvies vaikus įsitraukti į veiklą ir pažinti architekto profesiją. Žaisdami vaikai projektuos, statys namus, ties kelius, tyrinės pastatus, geometrines formas, pažins istoriją ir tarpukarį, vaidindami ledų teatre. Kurs naujus pasaulius ir erdves žmogui – kaip kadaise architektai sukūrė Kauno miestą.

Ir dar šioje parodoje bus galima susipažinti su vaikams skirta architektės Eglės Januškienės kuriama knyga „Moder… Kas? Kauno modernizmas! Išlankstyk Kauno modernizmą“. Knygos leidimą remia Lietuvos architektų sąjunga bei Lietuvos kultūros taryba.

2017-aisiais Kauno modernizmo architektūra įrašyta į UNESCO preliminarųjį sąrašą. Tai yra unikalus architektūrinės, urbanistinės ir istorinės raidos pavyzdys, išsiskiriantis tarp viso pasaulio modernizmo pastatų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių