Quantcast

Į Kauną atkeliauja „ConTempo“ festivalis: kils neregėti statiniai

Į Kauną atkeliauja pasaulinio garso žvaigždės ir kils neregėti statiniai. Miesto aikštėse įsikurs teatrai ir patirčių laboratorijos, unikalios akrobatų pasirodymams sutvertos konstrukcijos, o peizažai virs plačiausia scena. Visa tai – tarptautinio scenos menų festivalio „ConTempo“ programoje, užpildysiančioje Kauną ir rajoną rugpjūčio 1–21 d.

Teatras „skardinėje“

Jau liepą Steigiamojo Seimo aikštėje, greta Birštono ir Šv. Gertrūdos gatvių sankryžos Kaune, pradės kilti 12 m metalinė konstrukcija „Silo“, kurioje įrengtos specialios vietos žiūrovams. Šį bokštą prancūzų šiuolaikinio cirko žvaigždė Boris Gibé sukūrė drauge su inžinierių komanda visame pasaulyje išgarsėjusiam spektakliui „L'absolu“. Unikaliame teatre nedidelėms lankytojų grupėms bus rodoma net penkiolika pasirodymų, jų fizines ir emocines patirtis pakylėjant į aukštesnį lygmenį. Judėdamas siloso formos bokšte, akrobatas panyra į transcendenciją, o žiūrovams kuriama unikali galimybė stebėti veikėjo likimą iš viršaus. Tyrinėdamas pasaulio suvokimą ir į absurdiškus rėmus įsprausto žmogaus būseną prancūzų šiuolaikinio cirko žvaigždė pažadina pojūčius ir siūlo naują žiūros kampą. Intensyviame ir svaiginančio pavojaus kupiname pasirodyme „L'absolu“ žmogaus išgyvenimai, troškimai ir būties klausimai susilieja su netikėtais akrobatikos, nostalgiškos muzikos ir optinių iliuzijų elementais.

Į Lietuvą sugrįžtantis B.Gibé atveža ir dar du kūrinius. Santakos parke, upėje, vyks dešimties minučių pasirodymai „Vėtrungė“. Subtiliai ir netikėtai vandenyje iškilsianti konstrukcija įkurdins akrobatinius triukus. Pasirodymas tiek tiesiogine, tiek perkeltine prasme gali būti vadinamas nežemišku šou, įkvepiančiu žiūrovus vandens ir vėjo genamoms vizijoms. Akrobatinis pasirodymas stebina savo unikaliu ir fiziškai sudėtingu atlikimu: čia gamtos šurmulį užpildo valtyje plaukiojančio saksofono melodijos, orą – sudėtinga akrobatinė kompozicija, o scenografiją papildo nesibaigiantis horizontas ir vandens paviršių virpinančios bangos. Pagrindinis pasirodymo akcentas – vandenyje įtaisyta trikojė instaliacija, kurioje akrobatė M.Monnicchi, tarsi laikoma nematomos jėgos, ieško pusiausvyros, žaidžia su nesvarumu ir pakimba tarp dangaus ir žemės.

Dar vienas virtuozo darbas, pristatomas šių metų festivalyje „ConTempo“,  – pasaulinė premjera „Geismo anatomija“, žadanti aštriausių pojūčių pirmiesiems. Pagrindiniu metafizinio cirko akcentu tampantis ir dideliame panoptikume pristatomas neatpažįstamas objektas kviečia pajusti nematomas jėgas, kurios per juslinę kelionę, prasidedančią kulinarine patirtimi tamsoje, sužadins mūsų troškimus.

Organizatorių nuotr.

Miestas, pripildytas veiksmo

Didysis festivalio atidarymas Kauno miestui ir svečiams dovanos jaudulio kupiną pasirodymą: virš Vienybės aikštės dangų raižys penkios akrobatės. Judesius atlikdamos 7 m aukštyje, ant monumentalios 25 m ilgio spiralės, atlikėjos erdvę pavers atskiru pasauliu. Pasikliaudamos tik gravitacijos jėga, savo judesiais ir kūnu, jos pasakos galios ir išlikimo istoriją. Kūrinio kūrėja Chloé Moglia praėjusiais metais Kauną sužavėjo skirtingomis spalvomis ir emocijomis suskambėjusiu, net keliose vietose rodytu pasirodymu. Šiemet grįžta dar įspūdingesnis veiksmas: pasinerti į išgyvenimą sulaikius orą ir užvertus galvas, stebint kiekvieną penkių akrobačių judesį kvies „Spiralė“.

„Žalgirio“ arenos prieigose, viešąjį tualetą ar vaistinę primenančioje nedidelėje erdvėje, dešimčiai dienų įsikurs humanoidė. Lankytojams ji pasakos apie (ne)legaliai gaunamų psichotropinių medžiagų, skausmo malšinamųjų ir antidepresantų poveikį, perkeičiantį emocinę realybę ir dirbtinai kuriantį laimės pojūtį. Į fundamentalų klausimą: „Kas yra laimė?“, atsakoma lakoniškai: „Laimė yra tobula emocinio pakilimo ir ramybės kombinacija.“ Teatro ir vizualiojo  meno kūrėjas Driesas Verhoevenas instaliacijoje „Happiness“ tyrinėja laimės formulę ir kelia klausimų apie opiausias šiuolaikinės bendruomenės problemas.

Festivalio metu teatras vyks gatvėse, kiemuose ir netikėtose prieigose ar net žmonių būstuose. Vienas pasirodymų – pirmajame scenos menų festivalyje „ConTempo“ žiūrovus  pavergusi ispanų trupė „Kamchatka“. Progą pažinti Kauno miestą netikėtais rakursais, užklysti į dar nepažinotas gatveles ar slaptus, ne kiekvienam čia gyvenančiam žinomus užkaborius suteiks gatvės spektaklis „Fugit“. Atlikėjai čia nekalba, tačiau spektaklio žiūrovus įtraukia tapti aktyviais dalyviais. Kupinas nuolatinio veiksmo spektaklis belsis į netikėčiausias miesto erdves, dalyviams suteikdamas migracijos ir išgyvenimo potyrį. O praeiviams – progą įsitraukti ar palikdamas neatsakytų klausimų apie tai, kas čia vyksta. Šis spektaklis – duoklė tiems, kurie trokšta išgyventi, kurti geresnę ateitį, būti laisvi ir dėl to pasiryžta paaukoti viską, ką turi, pažįsta ir žino.

Peizažas – unikali scena

Iš miesto į gamtos apsuptį keltis kvies garso menininkai iš Nyderlandų (Jeroenas Strijbosas ir Robas van Rijswijkas) ir specialiai vietovei pritaikytas kūrinys „Signal prie Kauno marių“. Čia, neatrastoje marių pusėje, Palemone, suskambės keturių sopranų balsai. Gyvos muzikos peizažas besileidžiant saulei akimirką atitrauks nuo skubėjimo ir privers sustoti ir įsiklausyti. Pagrindiniais instrumentais taps aplinkoje įtaisyti 24 garsiakalbiai ir per juos sklindantys erdvėje išsibarstę balsai. Netikėtas, dinamiškas ir kiekviename žingsnyje skirtingai skambantis kūrinys ves žiūrovus per muzikos apsuptą Palemono pievų ir Vieškūnų piliakalnio kraštovaizdį, kvies išgyventi aplinką savaip: su daugiau gyvo bendruomeniškumo jausmo ir į vientisą kūną susijungiančiomis melodijomis. Kiekvienas žiūrovas čia taps integralia performanso dalimi ir galės leistis garsų ir aplinkos įkvėptos vaizduotės pavėjui.

Netikėtos konstrukcijos ir statiniai kvies panirti į vasaros įspūdžius ir veiksmą atrasti tarptautiniuose scenos menuose. Ketvirtą kartą vyksiantis festivalis „ConTempo“ šiais metais atveža didžiausią programą, o renginius pristato „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pil.

Pil. portretas
Lietuvos piliečiai būtų protingesni, tai boikotuotu visus renginius,protestuodami prieš kainų didinimą, elektros, dujų ,kūro,maisto.Mums visai nesvarbu idiotų nesutarimai , tų kurie norėjo kariauti,kurie pasirinko karą.Gyvenimas per trumpas ir trapus, kad galima būtų kažko laukti, ar kenkti sau , dėl kažko.Uztenka nuolaidžiauti ,Boikotuokite viską ,tegul mato, kad Lietuvos tauta nepatenkinta !!!!

Tu

Tu portretas
Merui saunuolis,Kaunas tiesiog saunus

kauno

kauno portretas
meras tikras meras
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių