Quantcast

Gyvenimo skonių spektre – ir mirtis, ir šventės

  • Teksto dydis:

Jau šį trečiadienį Teatro klube vyks spektaklio "Shalom, Bellissima!" premjera. Spektaklis, sukurtas pagal autentišką Bellos Shirin gyvenimo istoriją, bus pasakojamas žydiškos trijų patiekalų vakarienės metu.

B. Shirin – litvakė, kaunietė, "Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022" ambasadorė. 1963-iaisiais, būdama septyniolikos, ji kartu su holokaustą išgyvenusiais tėvais, emigravo į Izraelį. 2004-aisiais moteris sugrįžo į gimtąjį Kauną ir pagaliau pasijuto laiminga. Ką B. Shirin išgyveno Izraelyje ir Lietuvoje? Kodėl ji nori kalbėti apie daugiakultūrę ir ypač gražią Lietuvą? Kodėl ji pyksta, kai lietuvius vadina žydšaudžiais? Prieš spektaklio, kurio partneris "Kaunas 2022", premjerą – pokalbis su spektaklio dramaturge, režisiere Ina Pukelyte.

– Jau keletą metų domitės žydų teatru Lietuvoje. Kas paskatino domėtis šia tema?

– Per visą sovietmetį ir po jo Lietuvos teatrologai nesidomėjo žydų teatru, todėl, paskatinta kolegų, prieš ketverius metus pradėjau ieškoti šio buvusio teatro ženklų. Pradėjus vynioti istorijos siūlą, ėmė aiškėti žydiško teatro daugialypis vaizdas. Viena iš šio vaizdo dalių – žydų teatras skleidėsi kaip jidiš kalbos teatras. Teatras jidiš kalba buvo skirtas masėms, paprastam žmogui, kuris suprato šią kalbą ir norėjo ja kalbėti. Iki nepriklausomybės žydai, kaip ir lietuviai, kalbėjo rusų ar kitomis kalbomis. Jidiš teatro pagrindu tapo operetė su etninės kultūros elementais – ši operetė tarpukariu buvo itin populiari JAV, sėkmingiausios operetės buvo eksportuojamos ir į Europą. Žydų operetė neabejotinai veikė Amerikos pramoginį teatrą, mažąsias estradines scenas. Ją galima laikyti svarbia Amerikos pramogų industrijos vystymosi dalimi.

Pjesė sukurta taip, kad į jos audinį natūraliai įsipintų žydiškų patiekalų ruoša ir ragavimas. Taip žiūrovas patiria įvairesnę emocijų skalę.

– Holokaustas, sovietinė priespauda, emigracija – itin sudėtingos temos, tarsi sufleruojančios tragedijos žanrą. Ko galime tikėtis spektaklyje?

– Bellos šeimos gyvenimo istorija – sudėtinga, tragiška, paženklinta holokausto, tačiau ieškojau teatrinės formos, kuri nebūtų tragedija ar drama. Pasirinkta epinio, pasakotojo teatro forma, kuri leidžia supažindinti su istorija, bet su ja nesusitapatinti. Pasakojimą paįvairina kabaretinio teatro intarpai, kuriuos padeda kurti dar du jaunų žmonių personažai. Pati pjesė sukurta taip, kad į jos audinį natūraliai įsipintų žydiškų patiekalų ruoša ir ragavimas. Taip žiūrovas patiria įvairesnę emocijų skalę, gali plačiau susipažinti su dabartine žydų kultūra.

– Pagrindinį pasakotojos vaidmenį atlieka aktorė Olita Dautartaitė. Protagonistų vaidmenis patikėjote jauniesiems aktoriams – Rūtai Kumpikaitei ir Rokui Lažaunykui.

– Taip, būtent jaunieji aktoriai atlieka protagonistų vaidmenis. Vienas iš jų išgyvena Bellos istoriją asmeniškai, atidžiai jos klausosi, priima, užjaučia, kitas veikėjas tą pačią istoriją neigia ir nieko nenori apie ją žinoti. Tokiu būdu siekiama atskleisti lietuvių santykį, požiūrį į žydų istoriją Lietuvoje. Daliai mūsų ši istorijos atkarpa yra labai toli, nepažinta, daliai – čia pat vykstanti tragedija, galinti bet kuriuo metu pasikartoti. Kaunas buvo ta vieta, kurioje ta tragedija vyko. Mes, kauniečiai, turėtume žinoti, kokiame istoriniame kontekste vystėsi šis miestas, kodėl jis yra toks, koks yra dabar, kaip toks tapo, kokios yra dabartinės Kauno tapatybės priežastys. Tai klausimai, kuriuos turime kelti, kad geriau save pažintume.

– Spektaklyje dera iš pirmo žvilgsnio visai nederantys dalykai: skaudi praeities istorija, tradicinė žydų šventės "Sukkot" vakarienė.

– Maistas žydų kultūroje yra labai svarbus. Nepaisant to, kokios buvo istorinės aplinkybės, žydai visuomet šventė ir minėjo savo šventes. Spektaklio dalis į visumą sujungia tradicinė žydų rudens šventė "Sukkot". Tradiciškai ši šventė švenčiama tam specialiai prie namų surenčiamose palapinėse, pažymint 40 metų trukusių žydų tautos klajonių pabaigą. Šis spektaklis neteigia vienos kokios nors tiesos – tai kvietimas diskutuoti, kalbėti tomis temomis, kurios yra aktualios.


Kas? Spektaklio "Shalom, Bella!"premjera.

Kada? Vyks rugsėjo 27, 28 ir spalio 6, 12 ir 27 d.

Kur? Teatro klube.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių