Quantcast

Fotografijų parodoje – autentiški moterų portretai

  • Teksto dydis:

Lankytojams vėl atsivėrusi Paveikslų galerija rengiasi pakviesti į jaunosios kartos fotomenininko Dainiaus Ščiukos rafinuotų portretų ciklą "Moteris".

Paroda – tarsi atsvara pateikiamai tobulai moters reprezentacijai populiariojoje kultūroje. Tai autentiško moteriškumo kelionė, atverianti kitokį – beribį ir stereotipais nesuvaržytą požiūrį į moters grožį. Ši paroda – tai odė moteriai: tikrai, sodriai, nepriklausomai, pasakojančiai istorijas, veikliai, o svarbiausia – nebijančiai savęs. Priimančiai save visokią – kartais idealiai apsirengusią ir pasitempusią, kartais susimąsčiusią, dar kitais kartais – liūdinčią ir išgyvenančią.

Tematiškai jautri, vizualiai įspūdinga, tikra ir moderni portretų serija vaizduoja savitas, įdomias ir savo veikla išsiskiriančias žinomas Lietuvoje moteris. Parodoje įamžintos žinoma aktorė Ilona Balsytė, olimpietė plaukikė Rūta Meilutytė, socialinių tinklų žvaigždė Agnė Jagelavičiūtė, aktorė Gražina Baikštytė ir kitos garsios moterys.

Masinė žiniasklaida be jokio atokvėpio formuoja visuomenės požiūrį į idealią moterį – liaunas liemuo, tobuli plaukai, putlios lūpos, nepriekaištinga oda – ir visa tai bet kokiomis priemonėmis, bet kokia kaina, lyg tai būtų pamatinės ir svarbiausios pozicijos moteriškumo vertybių skalėje. Paviršutinis ir dirbtinai sukurtas grožis bei gyvenimo būdas tampa visuomenės gerėjimosi objektu.

Nuotraukų redagavimo programos ir kosmetika suvienodino moters portretą, jis tapo lengvai atpažįstamas, nuspėjamas ir neįdomus. Negana to, dar ir traumuojantis. Pagal atliktas apklausas, tik 2 proc. viso pasaulio moterų jaučiasi gražios, o jaunos merginos kaip išmanydamos stengiasi atitikti visuomenės suformuotą tobulos moters standartą. Savęs reprezentacija kaip tobulos ir per daug emocijų nereiškiančios porcelianinės lėlės, rodos, tapo norma. Ar iš tiesų moteriškumas yra tik paprasčiausia tuštybių mugė, klausia D.Ščiuka.

Jaunas menininkas gimė ir užaugo Kaune. 2014 m. baigė fotografijos studijas Portsmuto universitete. Gyvendamas Jungtinėje Karalystėje D.Ščiuka išleido pirmąjį kūrybos albumą "Taste the Street", seriją pristatė ne vienoje menininkams skirtoje erdvėje. Grįžęs į Lietuvą, fotografas toliau plėtojo socialines temas, kurios matomos daugelyje menininko serijų.

D.Ščiuka savo kūrybą yra pristatęs dešimtyje personalinių parodų, jo darbai įvertinti įvairiais apdovanojimais Lietuvoje. Šiuo metu menininkas domisi antropologija, tipologija ir Lietuvos fotografijos mokyklos kūrybine tąsa.

Kas: Dainiaus Ščiukos fotografijos paroda "Moteris".

Kur: Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus Paveikslų galerijoje.

Kada: Atidarymas gegužės 15 d. veiks iki rugsėjo 6 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...,pasiRINKTA TEMA labai GERA...,

...,pasiRINKTA TEMA labai GERA..., portretas
jeigu DARBAI atlikti TALENTINGAI paroda apLANKYTI VERTA... TASKAS
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių