Quantcast

Folkloro dirbtuvėms sunku konkuruoti su kapų lankymo tradicija

Šį šeštadienį šiemet startavusios folkloro dirbtuvės „Etnosodas“ sulaukė dviejų dalyvių. „Dirbtuves vedu ir dviem. Taip bendravimas tampa labiau asmeninis, žmonės labiau įsitraukia“, – sakė pedagogas, folkloro ansamblio „Goštauta“ vadovas Saulius Lipinskas.

Praėjus 10 minučių nuo skelbtos renginio pradžios, Žaliakalnyje, Raseinių gatvėje įsikūrusiame Kauno Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos padalinyje galimai vėluojančių dirbtuvių dalyvių lūkuriavo keturiese: dirbtuvių vadovas, bibliotekininkė ir keturmetė Barbora su mama Laura.

„Paprastai į renginius bibliotekoje susirenka kur kas daugiau žmonių. Šįkart turbūt prasidėjusios moksleivių atostogos ir kapų lankymas prieš Vėlines pamaišė“, – rankom skėstelėjo vyresnioji bibliotekininkė Virginija Augienė.

„Plačiai atverkim langą – garsiai papūsiu trimitą, gal koks praeivis dar užsuks“, – šyptelėjo S. Lipinskas ir trimituodamas prie atviro lango į dirbtuves bandė prikviesti daugiau Žaliakalnio gyventojų.

Ant didelio stalo Barboros su mama laukė krūva muzikos instrumentų.

„Čia matom visą komandą instrumentų. Tai – ir pučiamieji, ir mušamieji, ir styginiai. Jei mušamuosius grodami laikome toliau nuo savęs, styginius – apsikabiname, tai į pučiamuosius pūsdami orą mes net įpučiame savo dvasios“, – palygino dirbtuvių vadovas.

Jis tęsė pažintį su kiekvienu instrumentu.

„Štai čia – skudučiai. O čia – ragas, pagamintas iš ožio, vardu Obuolys, rago. Tokius ragus naudoja medžiotojai, išgaudami panašų į elnio maurojimo garsą. Išgirdęs šį garsą elnias galvoja, kad tai – jo konkurentas, eina su juo kovoti, o išeina link medžiotojo. Grobiui privilioti medžiotojai naudoja ir šią tarškynę – ja išgaunamas panašus į anties kreksėjimą garsas“, – pasakojo S. Lipinskas, imdamas į rankas ir prakalbindamas kiekvieną muzikos instrumentą.

Pasak jo, grojantis mušamaisiais instrumentais muzikantas tarsi šoka, o įpūsti dūdmaišį reikia atsargiai – kad akys neišsprogtų.

„Daugiausiai sveikatos žmogui suteikia pučiamieji muzikos instrumentai. Juos pučiant žmogus giliau kvėpuoja ir gauna daugiau deguonies. Todėl aš visada sakau: pūskite į sveikatą“, – šypsojosi S. Lipinskas.

Kitos folkloro dirbtuvės šeimoms „Etnosodas“ Kauno Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos Z. Kuzmickio padalinyje (Raseinių g. 26) vyks lapkričio 12, 19, 26, gruodžio 3 d. 11 val. Nemokamuose užsiėmimuose bus tęsiama pažintis su paslaptingu garsų ir tradicinių instrumentų pasauliu, bus mokomasi dainų, ratelių ir žaidimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

:DDD

:DDD portretas
Gi į Heloviną visi patriotai išskubėjo, pamirškit tą mūsų folklorą.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių