Quantcast

Filmo apie V. Garastą premjeroje – krepšinio garsenybės

Trečiadienio vakarą „Akropolio“ prekybos centre rinkosi krepšinio garsenybės. Buvę ir esami oranžinio kamuolio meistrai sugužėjo į dokumentinio filmo „Vladas Garastas. Komandos Tėvas“ pristatymą.

„Forum Cinemas“ kino teatras Kaune tiek krepšinio pasaulio atstovų nematė seniai. Ko gero, nuo didžiulio populiarumo prieš porą metų sulaukusio filmo apie Arvydą Sabonį – „A.Sabonis. 11“ – premjeros.  Trečiadienį legendinis žalgirietis, dabartinis Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) prezidentas taip pat atėjo pagerbti savo buvusį trenerį. O pažymėti V.Garastui yra ką.

Būtent vasario 8-ąją buvusiam Kauno „Žalgirio“ ir Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės treneriui oficialiai sukako 85-eri. „Oficialiai“, nes tikrąjį gimtadienį V.Garastas pažymėjo dar vasario 2-ąją, o trečiadienį – jo gimtadienis pagal dokumentus.

Galimybe pasveikinti trenerį ir pirmiesiems išvysti intriguojantį filmą pasinaudojo ne viena dešimtis jo buvusių auklėtinių ir bendražygių, dabartinių krepšinio ir kitų sporto šakų atstovų.

„V.Garastas – geriausias visų laikų Lietuvos krepšinio treneris. Komandos ir mūsų visų Tėvas. Žmogus, atvedęs Lietuvos krepšinį į pergalių kelią“, – kalbėjo A.Sabonis.

„Kiekviena armija turi turėti savo vadą. Jis buvo mūsų karvedys", – teigė kitas legendinis žalgirietis Valdemaras Chomičius.

„Neveltui jį praminėme tėvu. V.Garastas mums buvo daugiau nei tiesiog treneris", – pritarė ir Sergejus Jovaiša.

Susirinkusiems filmą, skirtą garsiausiam visų laikų Lietuvos krepšinio treneriui, pristatė jo kūrybinė komanda: autorius Stasys Petkus ir scenarijaus autorė Gintarė Grikštaitė. Jį kūrė ir operatorius Žilvinas Petkus bei montažo režisierius Miroslavas Stankevičius.

Kūrybinės grupės žodžiais, kuriant filmą buvo pakalbintas ne vienas pašnekovas, surasta ir panaudota daug unikalios archyvinės vaizdo medžiagos. Meniškai susukti kadrai pasakoja apie įkvepiančią V.Garasto karjerą bei gyvenimo istoriją. Sunki vaikystė, grūdinanti jaunystė, pirmieji sportinės sėkmės spinduliai. 1980 metais sensacingai laimėtas SSRS čempionato sidabras, pirmieji išbandymai šlove, kritika ir spaudimas. „Žalgirio“ aukso amžių pradėjęs susitikimas su A. Saboniu. Šie ir kiti istorijos vingiai atspindėti filme. Tarp jų ir pirmasis Lietuvos rinktinės olimpinis medalis 1992 metų Barselonos olimpiadoje, didvyriška kova 1995 metų Europos čempionato finale, 1996 metų Atlantos olimpiadoje. Tuo pat metu darbas Kauno „Atleto“ klube, o vėliau ir prie LKF vairo.

Žiūrovai išvys ir šiltus bei nuoširdžius V.Garasto atviravimus apie šeimą, artimuosius, gyvenimo draugus bei priešus. Filmas LTV eteryje pasirodys kovo 11-ąją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vabala

Vabala portretas
Vyrai sako - vyrai žino...

Ne i tema

Ne i tema portretas
Gera pamoka gavo p. Sabonis ne tik krepsinyje , bet ir ...aprangoje....taip pat su kaklaraisciu, liemene ir netgi .... fantazija svarke...pagarba....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių