Quantcast

Festivalis „Namas Nr. 4“ padės iš naujo atrasti V fortą

Kūrybiškumo nestokojantys Kauno kultūros renginių organizatoriai vis dažniau įveiklina netradicines miesto erdves. Netradicinio teatro festivalio „Namas“ rengėjai žengia dar toliau. Savo scena kasmet pasirinkdami vis kitą objektą, jį paverčia neatsiejama renginio dalimi. Šiemet jau ketvirtą kartą vyksiantis festivalis pakvies į Kauno tvirtovės V fortą.

Saugo karinę istoriją

Pietvakarinėje Kauno dalyje, netoli Vaišvydavos, esantis fortas dar geriau žinomas dėl rengiamos šikšnosparnių nakties ir kaip karinio sporto fortas – šalia įsikūręs dažasvydžio ir šratasvydžio klubas „Legionas“. Objektas atspindi sudėtingą tiek Kauno, tiek visos Lietuvos istoriją. Čia pėdsakų paliko skirtingus valstybės gyvavimo tarpsnius žymėjusios kariuomenės – pradedant Rusijos imperijos, baigiant okupacine SSRS kariuomene.

Pastatytas caro Aleksando III nurodymu 1882–1889 m. V fortas  įrengtas pagal tipinį 1879 m. sudarytą carinės Rusijos fortų planą ir yra viena sudėtingiausių šio plano realizacijų: jį projektuojant buvo atsižvelgta į vietovės ypatybes.

Vieta: netradicinio teatro festivalis padės iš naujo atrasti savaip išskirtinį V Kauno fortą. / Organizatorių nuotr.

Integruojant objektą į sudėtingą kalvotą reljefą, jame įrengta sudėtinga drenažo sistema, papildomi kazematai. V fortas sujungtas su keturiems pabūklams skirta baterija, į jo vidų patekti buvo galima tiltu iš šiaurės vakarų pusės. 9 ha plote esantis fortas apsuptas gynybiniu grioviu, jame buvo įrengtos kareivinės, parako sandėliai, slėptuvės.

1908 m. kompleksas buvo iš dalies modernizuotas – sustiprintas papildomu betono sluoksniu, perstatyti kai kurie konstrukciniai elementai.

Pirmojo pasaulinio karo metu, Vokietijos kariuomenei sėkmingai šturmuojant Kauno tvirtovę, 1915 m. rugpjūčio 4 d. fortas buvo apleistas. Nors fortas ir buvo naudojamas Kauno tvirtovės gynybai, tačiau nuo tiesioginės priešų artilerijos nenukentėjo: kai kurie kazematai sugriauti besitraukiantiems tvirtovės gynėjams susprogdinus šaudmenų likučius.

Tarpukariu forte veikė Lietuvos kariuomenės ginklų dirbtuvės, nuo 1939 m. lapkričio 16 d. čia trumpam buvo įsteigta 7-oji internuotų Lenkijos karių stovykla. Sovietmečiu kareivinės buvo pritaikytos sunkvežimių garažams, pastatytos papildomos patalpos priešlėktuvinėms raketoms, degalų saugykloms. Divizionas saugojo strateginius Kauno objektus, Kauno HE.

Beje, plačiau susipažinti su forto istorija pakvies ir festivalio partneriai, viešosios įstaigos „Tvirtovės parkas“ atstovai, rugsėjo 10 d. 15 val. pakviesiantys į ekskursiją.

V fortas būtent ir sužavėjo tuo – jis dar nesulaukė savo eilės, nors erdvės labai įdomios. Tad nutarėme žengti tą pirmą žingsnį.

Išplėštas iš užmaršties

Šiandien Kauno marių regioninio parko teritorijoje esantis fortas iš visų Kauno tvirtovės objektų bene mažiausiai kultūriškai įveiklintas. Tad, atradusi jį, festivalio komanda metė sau iššūkį – bent trumpam tvirtovėje įkurdinti teatrą.

„Ieškant erdvės šių metų festivaliui, karinis kontekstas paragino atsigręžti į Kauno fortus, kurie buvo statyti rūpinantis miesto gynyba. Labiausiai sudomino V fortas, kurio pastatų išdėstymą nulėmė vietovės reljefo ypatybes“, – apie erdvės pasirinkimą pasakoja viena iš festivalio organizatorių Paulina Pranciška Nešukaitytė.

Šiuo metu forte veikia sporto klubas „Legionas“, kuris organizuoja dažasvydžio ir šratasvydžio užsiėmimus. Tad, anot P.P.Nešukaitytės, galima sakyti, teritorija iki šių dienų yra pritaikyta taktinėms karinėms užduotims ir vienintelė atlieka savo pirminę paskirtį

Kaip pastebėjo „Namas Nr. 4“ organizatorė Renata Bartusevičiūtė, festivalio erdvės kasmet vis labiau ekstremalios. Pirmą kartą festivalis vyko privačiame name V.Putvinskio gatvėje, kuriame gyveno garsiųjų Lietuvos dailininkų Tarabildų šeima.

Festivalis „Namas Nr. 2“ pakvietė į vieną seniausių Kauno mokyklų – V.Bacevičiaus pradinę mokyklą. Pernai festivalis vyko Panemunės bendruomenės centre, kuriame naują gyvenimą pradėjo kūrybos centras K.I.N.A.S.

„Šių metų kontekstas dar kartą privertė viską apmąstyti, net ir patogumo klausimą. Nemažai fortų jau neblogai sutvarkyti, juose vykdomos įvairios kultūrinės veiklos, bet V fortas būtent ir sužavėjo tuo, kad dar nesulaukė savo eilės, nors erdvės labai įdomios. Tad nutarėme žengti tą pirmą žingsnį“, – sakė R.Bartusevičiūtė.

Pirmieji svečiai – vaikai

Kaip ir kasmet, pirmosios festivalio veiklos – vaikams skirtos stovyklos – prasideda vasarą. Šiemet tradicijos nelaužomos: susipažinti su netradiciniu teatru dienos stovyklos „Kuriame teatrą“ metu rugpjūčio 22–26 d. kviečiami 13–16 metų paaugliai. Kūrybinė komanda dalyvius supažindina su įvietintu teatru, kviečia išbandyti šviesos, šešėlių, cirko, akrobatikos, pojūčių ir objektų teatrų elementus.

Rugsėjo 9 d. festivalį pradės spektaklis-nuotykis vaikams „Nematomas draugas“. Mokslo metams dar neįsibėgėjus, šią dieną apsilankyti kviečiami moksleiviai. Rugsėjo 10 d., šeštadienį, leistis į nuotykį kviečiami visi norintieji. „Nematomas draugas“ – tai V forto erdvėse gimusi spektaklio idėja apie du draugus, kurie niekada nesusitinka, bet nujaučia apie vienas kito buvimą. Vaikai leisis su dviem pagrindiniais personažais į nuotykių kupiną kelionę po forto erdves: kareivines, sandėlius, kaponierius. Jie ne tik sužinos daug įdomių faktų apie patį fortą, bet ir bandys išsiaiškinti, kas tas draugas, kurio niekaip nepavyksta pamatyti.

Rugsėjo 10 d. forte vyks režisierės Monikos Klimaitės judesio spektaklis „Pykšt pokšt tratata“. Tai fragmentiška, fikcija ir dokumentine medžiaga paremta, intensyvi, 100 minučių trunkanti karo autopsija, kurios centre – karo ir žmogaus santykis. Devynias istorijas, tarsi po karo išsibarsčiusias skeveldras, jungia žaidimas „Pa marskomu“, kuris lemia, kas gyvens, o kas mirs. Tai nesurežisuotas spektaklio motyvas – sąmoninga aliuzija į karo absurdą ir išgyvenimo jame loteriją. Prisidėti prie žaidimo bus pakviesti ir žiūrovai, kurie ir nulems jo pabaigą.

Patirtis: festivalio viešnios iš Didžiosios Britanijos, teatro „Dante or Die“ menininkės, ves kūrybines dirbtuves mūsų šalies teatralams. / Organizatorių nuotr.

Rugsėjo 11 d. festivalio komanda ir „Legionas“ pakvies griebti teptukus ir festivalio motyvais padailinti kai kurias erdves, o po dažymo sesijos – nemokamai išbandyti lazerių kovas.

Kūryba čia ir dabar

Kaip pastebi P.P.Nešukaitytė, Kaunui, turinčiam Europos kultūros sostinės titulą, kai renginių pasiūla itin didelė, festivalio veiklos labiau orientuotos į edukacinį procesą. Tuo tikslu į Kauną atvyksta gerai žinomo ir Didžiojoje Britanijoje jau daugiau nei penkiolika metų veikiančio teatro „Dante or Die“ menininkės Lucy Dear ir Fiona Watson. Jos rugsėjo 12–17 d. ves kūrybines dirbtuves mūsų šalies teatralams.

„Dante or Die“ teatras kuria kamerinius įvietinto teatro spektaklius, pasitelkdami kasdienybės aktualijas, humoru persmelktą aštrią kalbą, kuri skatina žiūrovus permąstyti savo santykį su jiems įprastomis erdvėmis. Iki šiol, rodydami savo spektaklius, teatro kūrėjai yra transformavę viešbučio, baseino, kavinių ir kitas teatrui neįprastas erdves.

Kūrybinės dirbtuvės, skirtos įvairios patirties turintiems teatro atstovams, kurie nori labiau pasigilinti į įvietinto teatro subtilybes.

Teatro „Dante or Die“ menininkių ir lietuvių dalyvių komandos visą savaitę kurtu pasirodymu rugsėjo 16 d. baigsis jau ketvirtasis festivalis.


Kas? Festivalis „Namas Nr. 4“

Kur? Kauno tvirtovės V forte.

Kada? Rugsėjo 9–16 d.


Kviečia jungtis

Festivalio komanda šiemet pirmą kartą skelbia atvirą festivalio dieną visiems scenų menų kūrėjams. Rugsėjo 11 d. jie savo kūryba galės užpildyti forto erdves – kareivines. Norintys dalyvauti festivalyje turėtų susisiekti su kūrybine komanda e.paštu info@namaskurti.lt.

„Tai gali būti šokis, instaliacija, pasirodymas, o gal sutartinė – nesame apibrėžę žanro. Šiuo kvietimu norime atkreipti dėmesį į pačią erdvę ir pakviesti kūrėjus kartu išgyventi tą jausmą, kaip ta pati erdvė skirtingu metu gali būti panaudota skirtingai: vieną dieną čia galime švęsti meną, kitą dieną čia gali vykti kariniai veiksmai“, – apie sumanymą kalba R.Bartusevičiūtė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

durnam

durnam portretas
ir bažnyčioje vietoje išganymo kefiro duoda ..................

klausimas litgomikam

klausimas litgomikam portretas
negi nežinot kad VISI fortai yra rusų okupacijos palikimas. Jeigu litvinai būtų patriotai o ne bezdžionės, turėtų juos išsprogdyt. Visus nuo I iki IX. Ir tuos 4 nebaigtus statyti.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių