Quantcast

Pažaislio muzikos festivalyje – du koncertai, dvi netradicinės erdvės

Įprastai liepai persivertus į antrąją pusę vasaros karščiai kiek atlėgsta, bet XXVII Pažaislio muzikos festivalio koncertai žada ypatingas aistras ir liepsnojančią muzikos garsų fiestą. Du koncertai, nuskambėsiantys charizmatiškose erdvėse, pasiūlys skirtingų laikmečių ir žanrų muzikos užtaisus, kuriuos vienija ta pati idėja: neblėstantis atlikimo ir klausymosi džiaugsmas.

Meksikos skambesiai

Liepos 21 d. Tado Ivanausko Obelynės sodyboje festivalio publikos lauks pažintis su viena geriausių planetoje moterų mariačių grupe „Flor de Toloache“ iš egzotiškosios Meksikos: Shae Fiol (vokalas, viuela), Mireya Ramos (vokalas, smuikas), Julie Acosta (trimitas), Yesi Reyes (gitaronas).

Mariačis – vienas iš labiausiai paplitusių Meksikos tautinės muzikos žanrų. Tai – neatskiriama tradicinės ir dabartinės Meksikos kultūros dalis, plačiai žinoma daugelyje Lotynų Amerikos regionų, Ispanijoje ir pietinėje Jungtinių Amerikos Valstijų dalyje. Žanras gimė susiliejus Andalūzijos regiono tautinei muzikai ir Meksikos indėnų kultūrai. Egzistuoja dvi žodžio „mariachi“ kilmės versijos. Pirmoji teigia žodį kilus iš prancūziško ž. „mariage“ (vestuvės), nes būtent ši muzika buvo grojama per meksikietiškų sutuoktuves. Kita versija tapatina žodį su vietos indėnais, kurie taip vadino medinę platformą, ant kurios vykdavo muzikantų pasirodymai.

„Flor de Toloache“ – pirmoji ir vienintelė moterų mariačių grupė, susibūrusi prieš keturiolika metų. Savo veiklą grupė pradėjo kaip trio: arfa, smuikas ir viuela, o šiandien kolektyvo narės suvienija įvairias kultūras: Meksikos, Puerto Riko, Dominikos Respublikos, Kubos, Australijos, Kolumbijos, Vokietijos, Italijos ir Jungtinių Amerikos Valstijų. Tai lemia unikalų ansamblio įvaizdį ir skambesį. Šios kultūrinės puokštės rezultatas – aštrus, įvairiapusis ir gaivus požiūris į tradicinę meksikiečių muziką. Grupės grakštumas ir gaivalingas grožis užburia klausytojus tarsi legendinė gėlė „Toloache“, Meksikoje naudojama meilės eliksyro gamybai.

Tokios nuotaikingos melodijos, kaip „Dulces Recuerdos“ ir „Ruisenor“, pradžiugins ne tik ištikimiausius mariačių gerbėjus, bet ir pirmą kartą jas girdinčius.

Siekdamos išsaugoti šimtmečius gyvuojančias mariačių tradicijas, ansamblio narės, naudodamos tradicinių ir modernių kūrinių sintezę, praplečia žanro ribas ir mariačių muziką dovanoja vis naujiems klausytojams. Per pastaruosius kelerius metus „Flor de Toloache“ pasirodymai skambėjo žinomiausiose Europos, Amerikos ir Indijos scenose. Po pasirodymų pilnutėlėse salėse Jungtinėje Karalystėje, Vokietijoje, Nyderlanduose, Italijoje, Prancūzijoje grupė toliau žavėjo minias vakarinėse Jungtinių Amerikos Valstijų pakrantėse. Kritikai palankiai įvertino „Flor De Toloache“ debiutinį albumą, kuris 2015 m. buvo nominuotas „Latin Grammy“ apdovanojimui, jų pasirodymus gyrė prestižiniai žurnalai „Rolling Stone“, „Billboard Magazine“, „The New Yorker“ ir kt.

„Flor de Toloache“ / A. Averbuch nuotr.

Kritikai rašo: „Tokios nuotaikingos melodijos kaip „Dulces Recuerdos“ ir „Ruisenor“ pradžiugins ne tik ištikimiausius mariačių gerbėjus, bet ir pirmą kartą jas girdinčius. Juos išties sužavės taisykles laužantis grupės stilius.“ Koncerto Pažaislio muzikos festivalyje metu „Latin Grammy“ laureatės pristatys naujausią savo albumą „Indestructible“, prodiusuotą daugkartinio „Grammy“ laureato Rafos Sardinos (jo artistų sąraše puikuojasi tokios žvaigždės kaip Stevie Wonderis, Lady Gaga, Camila Cabello, Placido Domingo ir daugelis kitų). Albume tradiciniai meksikietiški ritmai ir melodijos suskamba įvairiausiuose muzikiniuose kontekstuose. Tai puikiai iliustruoja „Quisiera“ – daina, atlikta kartu su Johnu Legendu! Iš ko muzikinį eliksyrą ryškiosios Meksikos gėlės sumaišys Pažaislio muzikos festivalio publikai, bus galima sužinoti apsilankius nuotaikingiausiame vasaros koncerte.

Pažinti iš naujo

Liepos 24 d. Zapyškio paminklinėje Šv.Jono Krikštytojo bažnyčioje Pažaislio muzikos festivalis kvies iš naujo pažinti tai, kas iš pirmo žvilgsnio atrodo žinoma ir įprasta. Į koncertą „Neatrastasis Mozartas“ klausytojus pakvies sopranas Lina Dambrauskaitė, baritonas Romanas Kudriašovas ir pianistė Gabija Butkutė. Gerai Lietuvos klausytojams pažįstamų atlikėjų programa, parengta specialiai Pažaislio muzikos festivaliui, pakvies iš naujo atrasti, kas yra Wolfgangas Amadeus Mozartas. Ar dar yra kažkas, ko nežinome apie šį muzikos genijų? Atlikėjai pasiruošę iššūkiui – atrasti ir atlikti mažai žinomas šio kompozitoriaus operų arijas, kurios buvo rašomos konkretiems dainininkams, siekiant pademonstruoti jų vokalinį meistriškumą.

Lietuvoje baigusi klasikinio vokalo magistrantūros studijas, L.Dambrauskaitė išvyko stažuotis į Londono karališkosios akademijos operos studiją. Prieš septynerius metus dainininkė debiutavo Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre, neilgai trukus įvyko debiutas „Vilnius City Opera“ kolektyve ir laimėta stažuotė Londono karališkosios muzikos akademijos operos studijoje. Užpernai solistė prisijungė prie Jaunųjų atlikėjų programos Ciuriche, kur šiuo metu gyvena ir dirba. L.Dambrauskaitė koncertavo Didžiojoje Britanijoje, Vokietijoje, Šveicarijoje, Italijoje, Pietų Korėjoje, Kinijoje ir kt. Šiemet solistė buvo apdovanota „Auksiniu scenos kryžiumi“.

Daugybės tarptautinių konkursų laureatas, II tarptautinio Virgilijaus Noreikos dainininkų konkurso finalininkas ir specialaus prizo laimėtojas, baritonas R.Kudriašovas pernai kartu su „Vilnius City Opera“ ir Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru atstovavo Lietuvai pasaulinėje EXPO parodoje Dubajuje. R.Kudriašiovas kuria vaidmenis Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre, „Vilniaus City Opera“, Ispanijos Valjadolido miesto teatre, Londono karališkajame operos teatre, Liono operos teatre Prancūzijoje, Glaindborno vasaros festivalyje ir kitose svarbiose šalies ir užsienio scenose. Baritonas yra surengęs nemažai rečitalių ir solinių koncertų Vokietijoje, Didžiojoje Britanijoje, Karališkajame Omano operos teatre, Turino teatre „Vittoria“, Italijoje, ir Lietuvoje.

G.Butkutė – didelę tarptautinę patirtį turinti koncertuojanti pianistė. Gimė Vilniuje, studijavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, kur įgijo magistro laipsnį, vėliau baigė akompanimento magistro studijas Londono karališkoje muzikos akademijoje. Atlikėja tobulinosi žymių muzikų meistriškumo kursuose Lietuvoje, Jungtinėje Karalystėje, Prancūzijoje ir Italijoje. G.Butkutė yra daugybės tarptautinių konkursų laureatė, laimėjo apdovanojimus Lietuvoje, Prancūzijoje, Suomijoje, Čekijoje ir Jungtinėje Karalystėje.

W.A.Mozartas dažnai tituluojamas vienu produktyviausių visų laikų kompozitorių. Per palyginti trumpą savo gyvenimą jis paliko aibę kūrinių, iš kurių dvidešimt priskiriama sceninės muzikos žanrams. Tarp jų galima aptikti rimtąją operą, komišką operą, zingšpylį, tragedijos intermezzo, komišką dramą, serenadą, netgi, pasak paties autoriaus, šventinį vaidinimą. Pasitaikydavo, kad būdavo sukuriamos net kelios to paties veikalo versijos: praėjus trejiems metams po premjeros W.A.Mozartas parašė dar vieną garsiosios operos „Figaro vedybos“ variantą. Pažaislio muzikos festivalio koncerte publika turės galimybę išgirsti Grafo ir Siuzanos arijas būtent iš šios versijos. Solistai žada, kad naujai suskambės ir gerai pažįstamos kompozitoriaus arijos ir duetai, atliekami W.A.Mozarto laikams būdingu stiliumi naudojant ornamentiką ir improvizacinius elementus.

Kas? Moterų mariačių grupės „Flor de Toloache“ koncertas.

Kur? Tado Ivanausko Obelynės sodyboje.

Kada? Liepos 21 d.

 

Kas? Koncertas „Neatrastasis Mozartas“.

Kur? Zapyškio paminklinėje Šv.Jono Krikštytojo bažnyčioje.

Kada? Liepos 24 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kontora dirba

Kontora dirba portretas
O kelioninio gumoro nebebus?

tik

tik portretas
kai randames nepaprastoji aplinkoji turetu buti ir visi renginiai ireminti kaip nepaprasti sio nepaprasto durnyno kuri istoriskai turetu uzfiksuoti musu istorikas anusauskis tai butu nors 1 teigiamas darbas ===
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių