Quantcast

Dovana J. Gruodžio konservatorijos 100-mečiui

Prieš 100 metų Kaune buvo įkurta 1-oji valstybinė Lietuvos muzikos mokykla, vėliau peraugusi į J.Gruodžio konservatoriją, kuri savo šimtmetį pažymi koncertų ciklu. Šiandien Didžiojoje konservatorijos salėje muzikuos vilniškis styginių kvartetas "Mettis", kurio net du nariai pradėjo savo muzikinę karjerą Kaune.

Siekia kokybės

Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) profesoriaus Augustino Vasiliausko klasėje 2011 m. susibūręs styginių kvartetas "Mettis" pasirinko išties sau tinkantį pavadinimą. Mat Metis – tai ne tik senovės graikų mitologinė figūra. Šiuo žodžiu bendrinėje graikų kalboje apibūdinama kokybė, paremta išradingumu, įgūdžiais.

Būtent tuo pasižymi kvarteto "Mettis" nariai Kostas Tumosa (smuikas), Bernardas Petrauskas (smuikas), Karolis Rudokas (altas) ir Rokas Vaitkevičius (violončelė).

Šie jaunuoliai yra daugelio respublikinių ir tarptautinių konkursų laureatai, nuolat koncertuojantys solo ir kamerinių ansamblių ar orkestrų sudėtyje, dalyvaujantys įvairiuose muzikiniuose projektuose, meistriškumo kursuose. Kvartetas jau yra išleidęs debiutinį albumą su L.van Beethoveno ir D.Šostakovičiaus kūriniais.

Vaikinai, nuolat tobulindami savo meistriškumą, nuo 2014 m. dalyvavo jau šešiose Europos kamerinės muzikos akademijos sesijose (ECMA), tapo minėtos akademijos nariais. Dalyvavo ir analogiškose sesijose Austrijoje, kitose šalyse. Prieš ketverius metus Bordo (Prancūzija) tarptautiniame styginių kvartetų konkurse "Mettis" kvartetas tapo laureatu ir labai didžiuojasi šiuo pasaulinės reikšmės apdovanojimu.

Įpareigojantis įvertinimas

Pasak J.Gruodžio konservatorijos Styginių orkestro, kuriame savo muzikinę karjerą pradėjo net du "Mettis" nariai, vadovės Kristinos Domarkienės, kvarteto nariai yra vieni aktyviausių ir ambicingiausių jaunosios kartos Lietuvos muzikinio gyvenimo atstovų.

Kadangi kvartetas atvyksta koncertuoti į Kauną, paprašėme K.Domarkienės pristatyti jos vadovaujamame Styginių orkestre savo muzikinę karjerą pradėjusius kauniečius K.Tumosą ir R.Vaitkevičių.

"Kostą pažįstu nuo jo vaikystės. Jaučiau didelę simpatiją jo šeimai, kurioje jis užaugo. Jo mama Dangira Tumosienė – puiki pianistė, o tėvelis – smuikininkas Elvytis Tumosa dirbo Kauno kamerinio orkestro koncertmeisteriu, – apie kaunietį K.Tumosą pasakojo K.Domarkienė. – Po tėvelio mirties Kostą rinktis smuiko specialybę pastūmėjo mama. Kai tik jis įstojo į mūsų, J.Gruodžio konservatoriją, tapo puikios smuiko pedagogės Eglės Grigonienės mokiniu. Neapsirikau pakvietusi jį, itin gabų vaikinuką, į mano vadovaujamą orkestrą."

Žinoma pedagogė šypsojosi prisiminusi, kaip iš pradžių jai su kolege E.Grigoniene teko Kostą traukte traukti už ausų iš tinginystės liūno, skirti vaikinukui daug dėmesio ir laiko. "Tačiau ilgainiui jaunasis smuikininkas pats panoro mokytis, tobulėti, pateko į M.Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondo globotinių sąrašą ir ilgainiui tapo mūsų orkestro žvaigžde. Kai mūsiškis Styginių orkestras gavo Nyderlandų Hellendaal Viool instituto pasiūlymą parengti bendrą programą ir drauge koncertuoti, sutikome. Koncertavome keliuose Nyderlandų miestuose, o Kostas, grojęs solo su jungtiniu orkestru, visada sulaukdavo gausių aplodismentų", – prisiminė K.Domarkienė.

Kvarteto svajonė

Baigęs mokslus Kaune, K.Tumosa tęsė studijas LMTA, kur drauge su bendraminčiais iš pradžių susibūrė į kvartetą. "Vien todėl, kad studentams yra privaloma šį disciplina. Bet išlaikę egzaminą, nutarėme nesiskirstyti, dirbti drauge, – pasakojo K.Tumosa. – Rengdami koncertines programas, nesivaikėme ir nesivaikome madų, nesidairome į kitus kvartetus – stengiamės išlikti savimi, svajojame atgaivinti praeityje Lietuvoje gyvavusį kvartetų festivalį ir viliamės, kad Kaunui patiks mūsų muzikavimas, koncerto J.Gruodžio konservatorijoje programa."

Pašnekovas tvirtino neįsivaizduojąs savęs be muzikavimo kvartete ir nemanąs, kad galėjo rinktis kurią nors kitą specialybę ar profesiją. Kostas, kaip ir jo kolegos, turi labai mažai laisvo laiko. "O jei ir nutveriu valandėlę, skiriu ją šeimai, nes turiu nuostabią draugę Justiną ir džiaugiuosi neseniai gimusiu mudviejų sūneliu Danieliu", – teigė Kostas.

Kviečia į koncertą

K.Tumosa su "Mettis" kvarteto violončelininku Roku Vaitkevičiumi susipažino grodami K.Domarkienės vadovaujamame Styginių orkestre. K.Domarkienės dėmesį Rokas patraukė, dar mokydamasis J.Naujalio muzikos gimnazijoje groti violončele pas mokytoją ekspertą K.V.Petrauską. Kaip yra sakiusi pati K.Domarkienė, ji, išgirdusi šį talentingą vaikinuką, čiupo jį į savo orkestrą. Su šiuo kolektyvu Rokas grojo keliuose Italijos miestuose.

Koncertuoti J.Gruodžio konservatorijoje kvartetą "Mettis" pakvietė E.Grigonienė. Kartu tai puiki proga kauniečiams nemokamai pasimėgauti pusiau kaunietiško kvarteto muzikavimu, kuriuo gėrėjosi įvairių šalių kamerinės muzikos mėgėjai, puikiai įvertino profesionalai.


Kas? Styginių kvarteto "Mettis" koncertas.

Kada? Kovo 10 d. 16 val.

Kur? J.Gruodžio konservatorijos Didžiojoje koncertų salėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių