Quantcast

Didžiausias scenos meno festivalis „ConTempo“ įspūdžius atneš ir į Kauno rajoną

  • Teksto dydis:

Į Kauną ir Kauno rajoną atkeliaujantis tarptautinis scenos menų festivalis „ConTempo“ žada įspūdingą ir kupiną įvairovės programą, truksiančią net tris savaites. Dalis jos skirta būtent Kauno rajonui. Jau liepos mėnesį čia bus pristatytas kūrinys „Wreck“, o rugpjūtį net po aštuoniolika miestelių pasklis ir kiti kūriniai.

Intensyvi scenos menų programa

Kaune ir Kauno rajone „ConTempo“ vyksta nuo 2019 metų. Festivalio organizatoriai teigia, jog panašių renginių Europoje – ne vienas, tačiau „ConTempo“ išsiskiria savo lokacija bei gebėjimu kasmet transformuotis ir keistis. O pats pavadinimas „ConTempo“ kilo iš sutrumpintų žodžių „laikinas“ (temporary) ir „šiuolaikinis“ (contemporary) junginio. Tuo tarpu ir atlikėjų judėjimo greitis – tempo – šių metų festivalyje bus itin įvairus. Siūlydamas daugiau kaip 140 pasirodymų per neišdildomų patirčių kupinas tris savaites, dalį programos festivalis ruošia specialiai ir Kauno rajonui.

„Nuo pat pirmos festivalio programos pradėjome išskirtinę partnerystę su skirtingais Kauno rajono miesteliais ir jų bendruomenėmis. Susidomėjimas šiuo festivaliu ir mūsų siūloma programa auga didžiuliais tempais. Galime pripažinti, jog darosi sunku patenkinti bendruomenių poreikį savo erdvėse pristatyti vieną iš „ConTempo“ renginių. Šis augantis susidomėjimas yra didžiulis mūsų darbo įvertinimas ir argumentas, kad profesionalios kultūros sklaida po mažesnius Lietuvos miestelius kaip niekada reikalinga“, – teigia festivalio vadovė Gintarė Masteikaitė, pridurdama, jog šiais metais festivalis aplankys net aštuoniolika miestelių.

Festivalyje susipins teatras, šokis, cirkas ir instaliacijos. Programoje – nauji žadą atimantys kūriniai ir žiūrovų jau pamėgti, į Lietuvą sugrįžtantys atlikėjai. Kiekvienas reginys suteiks neišdildomą patirtį, o pasirodymus lydės susitikimai su kūrėjais. Įžanginiai renginiai vyks jau liepos 14–17 dienomis, o pagrindinė festivalio programa nusidrieks rugpjūčio 1–21 dienomis.

Programa Kauno rajone

Apšildančiosios savaitės metu, liepos mėnesį, Pietro Marullo kūrinys „Wreck“ bus rodomas Kačerginėje, Zapyškyje ir Babtuose. Šis tarpdisciplininis performansas įgyvendinamas su Lietuvos muzikos ir teatro akademijos šokio ir judesio katedra. Jungiantis judesį, garsą, vizualinį meną pasirodymas kalbės katastrofos metaforomis. Nauja realybė kuriama judant didžiuliam plastikiniam pripučiamam ir pagalvę primenančiam objektui, kuris atrodo kaip grobį medžiojantis plėšrūnas, praryjantis ir išspjaunantis aplinkui judančias žmonių figūras.

C. De Lage nuotr.

Tuo tarpu rugpjūčio mėnesį Kauno rajone lankysis prancūzų trupė „La Contrabande“ pristatydama kūrinį „Bal Trap“. Tai gyvas ir įtraukiantis 30-ies minučių žaidimas, kuriame šeši akrobatai nusprendžia žaisti su tuo, kas juos supa: svyravimo lenta tampa suaugusiųjų sūpynėmis, o trapecija, dartai ir balionai – žaismingais elementais. Pasaulinė žvaigždė Alessandro Sciarroni demonstruos elegantišką dviejų vyrų šokį, kuriame išnyksta visi barjerai, o itališko šokio „Polka Chinata“ žingsneliai nukelia į 1900-ųjų metų Boloniją. Ispanų trupė „Xirriquiteula“ nukels į savaną, kur karštyje aidi juokas ir afrikietiški ritmai, įtraukiantys netikėtame reginyje „Žirafos“. Kūrėjai kviečia drauge su mažiausiais žiūrovais leistis į kelionę bei su būriu linksmų žirafų iš naujo atrasti miesto erdves nerūpestingo džiaugsmo pripildytomis akimis. Net keliuose miesteliuose galima bus patirti unikalią ir emocionalią virtualią realybę, kuri nukels į šiuolaikinio cirko areną ir kiekvieną privers pasijausti tikrais oro akrobatais. Tai – kūrinys „Laikykis“, o šio performanso viena svarbiausių idėjų – akimirkos trapumas, kai nuopuolis atrodo neišvengiamas, tačiau jam įvykus esame sustabdomi jos prasmėje ir grožyje.

Pristatomi ir lietuvių kūrėjai

Vienas kūrinių Kauno rajone – tai Eglės Švedkauskaitės „Žiūrėdama viena į kitą“. Šiame moters perspektyvą tiriančiame pasirodyme susitinka keturios asmenybės: Eglė Gabrėnaitė, Elžbieta Latėnaitė, Justina Mykolaitytė ir Veronika Šleivytė (1904-1998).

Kauniečių šokio trupė „Nuepiko“, bendradarbiaudama su Kauno miesto kameriniu teatru, per judesį narplios dviejų kūnų ir asmenybių dialogą spektaklyje „Pakankamas atstumas“. Kas verčia nepaliaujamai suktis visą mūsų socialinį pasaulį? Kūrėjai teigia, jog sraute, bėgime, trumpalaikiuose ryšiuose, tuščiuose pokalbiuose, prisiminimuose, nuoskaudose, tarpatlantiniuose skrydžiuose, ilgesyje ir susitaikyme atstumas tarp savęs bei kito nuolat kinta, nepaliaujamai kurdamas ir perkurdamas žmogiškąjį ryšį, nuvargindamas bei įžiebdamas viltį.

Organizatorių nuotr.

Programą rajone užbaigs interaktyvus spektaklis jaunimui „Babelio bokštas“. Tai bendras Lietuvos, Norvegijos, Islandijos ir Vengrijos kūrėjų darbas. Šiuolaikinis jaunas žmogus nerimauja dėl daugelio dalykų: savo ateities, klimato kaitos, demokratiškumo principų nykimo šiuolaikinėje visuomenėje. Režisierė Hilde Brinchmann panaudodama gerai žinomą biblinį motyvą apie Babelio bokštą, teatrinėje šio pasakojimo versijoje stengsis atsakyti į klausimą: ar žmonija, vėl gavusi progą susijungti bendram tikslui, sugebės tai padaryti?

„Kurdami šių metų programą, kuri tiek laikotarpiu, tiek renginių apimtimi neabejotinai gali pretenduoti į didžiausio scenos meno festivalio, vykstančio Lietuvoje titulą, programą Kauno rajonui rinkome su didžiuliu dėmesiu. Siekėme, kad dalis tarptautinių ir Lietuvos kūrėjų projektų, bei festivalio žvaigždžių būtų pristatyti išskirtinėse Kauno rajono erdvėse. Per atrinktą programą siekiame atskleisti miestelių erdves, pakviesti žiūrovus į kultūrinę ir pažintinę kelionę po Kauno rajoną. Programa – daugialypė, čia savo favoritus atras ne tik šeimos su vaikais, bet ir rimtų temų pasiilgę žiūrovai, jaunimas“, – džiaugiasi G. Masteikaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių