Quantcast

Dama ir jos karališkasis mecosopranas

  • Teksto dydis:

Baigdami 2022-uosius Pažaislio muzikos festivalio organizatoriai naujus metus pasitinka žinia apie rengiamą išskirtinės muzikos damos vizitą. Kitąmet birželį pirmą kartą Lietuvoje viešės pasaulinio garso dainininkė iš Jungtinės Karalystės dama Sarah Connolly.

Penas muzikos gurmanams

Vienu geriausių šiandienos pasaulio mecosopranų tituluojama dainininkė į Lietuvą atvyks Pažaislio muzikos festivalio meno vadovo Edgaro Montvido kvietimu. Su ja lietuvių solistui teko susitikti prieš beveik penkiolika metų – „North Opera“ pastatytoje Vincenzo Bellini operoje „Kapulečiai ir Montekiai“. E. Montvidas tuo metu atliko Tebaldo vaidmenį, o britų scenos žvaigždė – Romeo.

„Mane iškart pakerėjo jos „šokoladinis su brandžiu konjaku“ balsas“, – pirmuosius pažinties įspūdžius prisimena E. Montvidas.

Durhamo grafystėje gimusi muzikė muzikos keliu žengė kaip atlikėja – nuo mažų dienų mokėsi groti pianinu, vaikystėje dainavo bažnyčios chore. Vėliau mokėsi Klarendono koledže, muzikos mokslus derindama su sportu – net tapo koledžo stalo teniso čempione.

Susitikimas su ja yra tikra atgaiva, leidžianti vėl patikėti didžiojo meno galia.

Būsimoji operos žvaigždė savo jėgas dalijo tarp fortepijono ir vokalo studijų ir besimokydama Karališkajame muzikos koledže. Kurį laiką svarsčiusi, ką rinktis: džiazo pianistės, dainininkės ar klasikinio vokalo karjerą – galiausiai, pačios žodžiais, ji suprato: noras dainuoti Maurice’o Ravelio „Shéhérazade“ buvo stipresnis.

Ryški asmenybė ne tik scenoje

Pasaulinę šlovę dainininkė pelnė baroko muzikos interpretacijomis, atvėrusiomis duris į Milano „Teatro alla Scala“, Niujorko „Metropolitan“, Londono „Royal Opera House“, prestižinio Glindeburno operos festivalio scenas. Šiandien ji dažnai pasirodo koncertų salėse, atlikdama solo partijas stambios formos kūriniuose ir rengdama dainų vakarus.

Jos repertuaras labai platus: tai ir Richardas Wagneris, ir įvairių XX a. kompozitorių kūriniai.

Kolegos: damos S. Connolly prtneris operoje „Montekiai ir Kapulečiai“ – Pažaislio muzikos festivalio meno vadovas E. Montvidas. / Organiztorių nuotr.

Damos S. Connelly pasirodymą scenoje puikiai apibūdino Alejandro Martinezas iš „Platea Magazine“. „Elegancija, nuoširdumas – tai, ką  pasiekia tik nedaugelis menininkų. Profesijoje, kurioje nemažai  paviršutiniškumo, sutikti tokią autentišką moterį kaip S. Connolly yra tarsi oazė viduryje dykumos“, – anot kritiko, susitikimas su ja yra tikra atgaiva, leidžianti vėl patikėti didžiojo meno galia.

Vis dėlto, pabrėžia E. Montvidas, dainininkė garsėja ne tik išskirtiniais pasirodymais scenose, – ji yra įdomi ir šilta asmenybė, plačiai regima aktyvistė.

Autoritetinga menininkė garsiai pasisakė „Brexit“ tema, įvardydama šio proceso grėsmes Didžiosios Britanijos jauniesiems atlikėjams. Dama S. Connolly jaudinosi, kad, šaliai išstojus iš ES, jauni menininkai patirs tam tikrą atskirtį, neteks galimybių pristatyti savo talentą Europos ir pasaulio mastu. Šiuo metu solistė intensyviai rūpinasi Anglijos nacionalinės operos, kuriai stipriai sumažintas finansavimas, išsaugojimu.

Už nuopelnus muzikai ji buvo apdovanota Britų imperijos ordinu, jai suteiktas damos titulas. „Nesuklysiu pasakydamas, kad ji išties pelnytai gavo damos titulą, suteiktą pačios Jungtinės Karalystės karalienės Elžbietos II“, – apie S. Connolly indėlio į Britanijos kultūrą įvertinimą kalbėjo E. Montvidas.

Muzikinės vasaros pranašai

Birželio 21-ąją dama S. Connolly kartu su maestro Gintaro Rinkevičiaus diriguojamu Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru atliks Hectoro Berliozo vokalinį ciklą „Vasaros naktys“, koncerte skambės garsusis M. Ravelio „Bolero“. Mėgautis spalvingomis orkestruotėmis ir karališko mecosoprano skambesiu festivalis pakvies į prancūziškosios romantikos sala virtusį Pažaislio vienuolyno didįjį kiemą.

„Vasaros naktys“, – vienas mėgstamiausių damos S. Connolly koncertinių opusų ciklų. Šešių dainų ciklas po sukūrimo kurį laiką buvo primirštas, bet vėliau tapo vienu dažniausiai atliekamų H. Berliozo kūrinių.

Apie britės interpretaciją kritikai atsiliepia taip: „Atlikimas buvo labai intymus, o dainininkė užbūrė savo pasakojimu. Interpretacija intensyvi, tačiau stilinga, su gražiai suformuotomis frazėmis, kartais – kupina rimties. Stebina ne tik solistės dėmesys tekstui, bet ir spalvų, suteikiamų žodžiams, pojūtis.“

„Labai džiugu ir simboliška, kad pasitikdami gražiausias metų šventes ir sugrįžtančią saulę, šiemet galime klausytojus pakviesti į išties karališką muzikos vakarą“, – skelbia festivalio organizatoriai.

Damos S. Connolly koncerto anonsu Pažaislio muzikos festivalis pradeda artėjančio sezono programos pristatymą publikai, tad artimiausiu metu paskelbs kitų didžiųjų festivalio koncertų – pradedamojo ir baigiamojo – programas. Gerokai anksčiau nei įprastai atskleisdami juose pasirodysiančių muzikų vardus, festivalio organizatoriai mano leisiantys gerbėjams iš anksto suplanuoti apsilankymus koncertuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių