Quantcast

Biblioteka džiaugiasi karantino metu pelnytu tarptautiniu apdovanojimu

Pirmojo karantino metu Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos įsukta iniciatyva neliko nepastebėta – IT specialistų 3D spausdintuvais sukurti rankenų priedai sulaukė tarptautinio įvertinimo.

Dirba su apribojimais

Kauno Vinco Kudirkos viešajai bibliotekai antrasis karantinas kur kas lengvesnis. Ir nors išrikiuotos lentynose knygos verkia dėl skaitytojų rankų prisilietimų stygiaus, daliai laimingųjų pavyksta iškeliauti į miestiečių namus.

"Bibliotekos veikia, skaitytojus aptarnauja, uždarytos tik periodinių leidinių ir kompiuterinės skaityklos, tačiau darbuotojos visuomet pasiruošusios padėti, jei reikia ką nors nuskenuoti ar atspausdinti. Taip pat negalima knygų rinktis vietoje", – apie antrojo karantino pokyčius kalbėjo Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos kultūrinės veiklos vadybininkė Monika Straupytė.

Bibliotekos auksarankių kurtų 3D rankenų priedų prireikė ir antrojo karantino metu. (V.Kudirkos bibliotekos nuotr.)

Skaitytojai visas knygas gali užsisakyti iš anksto, jiems patogiausiu būdu – per internetinį bibliotekos katalogą, elektroniniu laišku arba tiesiog paskambinę į artimiausią bibliotekos padalinį. Gavusios užsakymą, bibliotekininkės suruošia lauknešėlį, kuris skaitytojui perduodamas greitai ir saugiai. Per dieną iš skirtingų Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos padalinių tokių lauknešėlių iškeliauja ne vienas ir ne dešimt, mat judėjimo suvaržymai ir kiti ribojimai poreikio skaityti nesumažino. Priešingai, atsivėrusias laisvo laiko skyles žmonės bando užpildyti gera istorine knyga, fantastine literatūra ar meilės romanu.

Nuo karantino pradžios iki dabar bibliotekos skyriuose ir padaliniuose skaitytojams išduotos 107 558 knygos. Tai maždaug 10 proc. daugiau nei ankstesniais metais

Padėjo aprūpinti medikus

"Labai džiaugiamės, kad knygos ir skaitymas pripažinti kaip viena reikalingiausių paslaugų. Dėl to galime dirbti ir aptarnauti skaitytojus", – M.Straupytė mintimis persikėlė į pavasarį, kai bibliotekoms teko stabdyti veiklą.

Tiesa, darbuotojai net ir tada nesėdėjo sudėję rankų. Bibliotekininkai viso karantino metu organizavo virtualiuosius renginius, nuotolines paslaugas, o informacinių technologijų specialistai suko galvas, kaip su turimomis priemonėmis prisidėti prie šalies mastu vykstančių iniciatyvų, padedančių valdyti viruso plitimą.

Baigiantis kovui, kauniečiai kartu su nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka ir kitomis šalies viešosiomis bibliotekomis prisidėjo prie "Robotikos mokyklos" iniciatyvos 3D spausdintuvais spausdinti priemones, reikalingas medikams apsaugoti ir kartu padėti gelbėti žmonių gyvybes savo savivaldybėse. Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos auksarankiai tąkart atspausdino beveik pusę tūkstančio rėmelių, kuriuos sumontavo su specialiais skydais ir perdavė Kauno miesto gydymo įstaigoms.

Bibliotekos veikia, skaitytojus aptarnauja, uždarytos tik periodinių leidinių ir kompiuterinės skaityklos.

Subūrė bendraminčius

Tai ne vienintelė iniciatyva, kurios pirmojo karantino metu ėmėsi Vinco  Kudirkos viešosios bibliotekos bendruomenė. Paėmę durų rankenų priedų brėžinių pavyzdžius, kuriais virtualiojoje erdvėje nemokamai pasidalijo belgų kompanija "Materialise", bibliotekos informacinių technologijų specialistai Šarūnas Ašmantas ir Tadas Žalionis juos modifikavo, o tada pagamino saviems poreikiams pritaikytus naujus priedus. Pastarieji leido duris atidaryti dilbiu, taip išvengiant nepridengtos odos kontakto su potencialiai užterštu paviršiumi. 3D spausdintuvais sukurti rankenų priedai buvo sumontuoti šalia bibliotekos "Girstupio" padalinio esančiose įstaigose: parduotuvėse, vaistinėje, policijos komisariate.

"Norėjome ne tik aprūpinti tuos, kurie yra labiausiai pažeidžiami, bet ir pakviesti prie iniciatyvos jungtis kitus, – taip, anot M.Straupytės, brėžiniai nukeliavo į Latvijos nacionalinę ir kitas kaimynines bibliotekas, Rotary klubą Ukrainoje. – Sulaukėme tikrai didelio susidomėjimo. Buvo net ir pageidavimų durų rankenų priedus pirkti. Žinoma, tokios paslaugos mes neteikėme."

Anot M.Straupytės, bibliotekos bendruomenė stengėsi ne dėl įvertinimo, tačiau sulaukti dėmesio – malonu. (Vilmanto Raupelio nuotr.)

Laimėjo ir prizą

Kauno Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos darbai neliko nepastebėti – iniciatyva 3D spausdintuvu gaminti priedus durų rankenoms pelnė tarptautinį organizacijos EIFL (Electronic Information for Libraries / Elektroninė informacija bibliotekoms) įsteigtą inovacijų apdovanojimą. Iki tol jie buvo teikiami oficialios ceremonijos metu, kontaktiniu būdu, tačiau šiemet dėl ribojimų to padaryti nepavyko.

"Apie įvertinimą sužinojome metų pabaigoje. Dabar laukiame, kada jis mus pasieks, – M.Straupytė pasakojo, kad, be statulėlės, bibliotekai skirtas ir piniginis paskatinimas – 1,5 tūkst. JAV dolerių. – Tuo metu, kai buvo gaminami rankenų priedai, apie jokius įvertinimus negalvojome, tačiau labai smagu, kad buvome pastebėti. Dar smagiau, kad bibliotekos labai greitai persiorientavo ir ieškojo būdų, kaip prisidėti prie visuomenės gyvenimo gerinimo pandemijos metu."

Šalyje paskelbus antrąjį karantiną, durų rankenų priedai grįžo. Tiesa, dabar jie montuojami ant bibliotekos skyrių ir padalinių miesto mikrorajonuose durų. Kelis tokius priedus ateityje bus galima pamatyti Lietuvos nacionaliniame muziejuje – pasibaigus pirmajam karantinui, keli jų iškeliavo į sostinę, kur pasakos apie Lietuvos piliečių gyvenimą pandemijos metu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių