Quantcast

Berniukų chorų festivalis – prieš narkomaniją ir smurtą

Kauno valstybinės filharmonijos scena šeštadienį vos sutalpino per 200 berniukų ir jaunuolių. Tiek choristų vienu metu atliko prieš smurtą ir narkomaniją nukreipto festivalio-akcijos dainas.

Sceną ir balkoną virš scenos užpildė keturių berniukų ir jaunuolių chorų nariai: Vilniaus „Ąžuoliuko“, Šiaulių „Dagilėlio“, Klaipėdos „Gintarėlio“ ir Kauno „Varpelio“. Šių chorų meno vadovai prieš šešiolika metų susivienijo rengdami festivalį „Lietuvos berniukai prieš smurtą ir narkomaniją“.

„Retas atvejis, kad scenoje – tiek daug berniukų, vien berniukų. Juk paprastai choruose skaičiumi mergaitės nusveria berniukus“, – stebėjosi Kauno vicemeras Vasilijus Popovas.

Festivalio globėjas kompozitorius Giedrius Kuprevičius priminė festivalio tikslą – nebūti abejingiems: „Popiežius Jonas Paulius II sakė: nebijokite. Tai jis taikė visiems atvejams. Noriu paraginti ir jus: jei matote, kad šalia jūsų vyksta blogi dalykai – netylėkite, perspėkite kitus dėl netinkamo elgesio. Tai, ką jūs gaunate besimokydami muzikinių kūrinių, turėtų jus tam įkvėpti.“

Kompozitorius atkreipė dėmesį, kad dainininkų į filharmoniją susirinko daugiau nei žiūrovų. „Reikėtų išsiaiškinti priežastis, kodėl taip yra. Bet ne dabar ir ne čia. Dabar susirūpinusiems tėveliams noriu pasakyti: nesirūpinkite. Tie, kurie dainuoja, ilgai gyvena, nes jie teisingai kvėpuoja“, – šyptelėjo G.Kuprevičius.

Chorai atliko muzikinius kūrinius „Trys žvilgsniai į Dievo Motiną“ (muzika Vytauto Miškinio), „Karūnavimo mišias“ (muzika Wolfgango Amadeus Mozarto), dainas „Kur giria žaliuoja“ (muzika Juozo Gudavičiaus, žodžiai Ksavero Sakalausko-Vanagėlio) ir „Ant kiekvieno kalnelio“ (muzika Benjamino Gorbulskio, žodžiai Justino Marcinkevičiaus).

Paklaustas, kiek festivalio dalyviams svarbi jo tema, „Varpelio“ choristas Benas Marcalis atsakė: „Mums pats festivalis nemažai reiškia – nuo pat mažens jame dalyvaujam. Kas metai ar dveji mes susitinkam festivalyje. Yra tapę tradicija festivalyje atlikti mišias, kažkurį Vytauto Miškinio kūrinį. O festivalio pavadinimas taip pat šį tą reiškia, nes mes nepritariam nei smurtui, nei narkomanijai – mes esam prieš“.

„Festivaliu mes atkreipiame dėmesį į tam tikrą visuomenės problematiką. Pats dainavimas yra kaip prevencija. Juk jei berniukas ar jaunuolis dainuoja, tai jis nėra gatvėje ir neužsiima blogais dalykais. Choras, tie kūriniai, kuriuos mes atliekame, yra ne tik muzikinis ugdymas – ir ugdymas plačiąja prasme“, – sakė vienas iš festivalio organizatorių Kauno berniukų ir jaunuolių choro „Varpelis“ meno vadovas Ksaveras Plančiūnas.

Festivalio koncertai vyksta Klaipėdoje, Šiauliuose, Kaune ir Vilniuje. Sekmadienį finalinis koncertas vyks Šv. Jonų bažnyčioje Vilniuje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nelygybė

nelygybė portretas
kai išgirdau, kad "berniukai prieš narkomaniją" juokas suėmė - tai ką, tik berniukai prieš narkomaniją, o mergaitės tai jau ne?....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių