Quantcast

Atskirtis bejėgė prieš meną

Menas suvokiamas remiantis individualia patirtimi, todėl jo patyrimas yra autentiškas procesas, skatinantis supančią aplinką ir save joje suvokti giliau, jautriau, betarpiškiau. Menas peržengia visas skirtis ir tampa universalia komunikacijos priemone, sukuriančia galimybes rastis naujoms bendravimo formoms.

Netikėtas pasiūlymas

Su iššūkiais ir išbandymais, atrasdami platesnes kūrybines erdves, susidūrė Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto Tapybos katedros antrakursiai: Aira Baleišytė, Lukas Marciulevičius ir Vytenis Mikulevičius, sulaukę Tapybos katedros vedėjos Aušros Vaitkūnienės kvietimo įgyvendinti meninį projektą Vilijampolės socialinės globos namuose.

"Projektas atsirado netikėtai. Globos namų socialinė darbuotoja Akvilė Liaudinskaitė ieškojo menininkų, kurie galėtų dekoruoti globos namuose esančią sieną, ir kreipėsi į VDA KF Tapybos katedrą. Nuo pavasario derinome projekto detales ir šį rudenį įgyvendinome savo sumanymus", – pasakojo A.Vaitkūnienė.

Tai nėra pirmasis VDA KF vykdytas socialinis projektas, skatinantis bendradarbiavimą tarp įvairių sričių menininkų ir socialinių darbuotojų, siekiančių gerovės visuomenės paribyje esančioms socialinėms grupėms, kurioms dėmesys, šiluma ir bendravimas yra taip reikalingi. Kelerius metus yra tęsiamas projektas su Ventos socialinės globos namais – "Tu negali – menas gali!"

Emocijų ir tapybos jungtys

Tapybos katedros antrakursiai, įgyvendindami savo projektą, įgijo įvairialypės patirties. "Projektas paskatino susimąstyti, kad, tik peržengęs savo komforto zonos ribas, pamatai, koks daugiabriaunis yra gyvenimas", – sakė L.Marciulevičius.

Iš pradžių studentų trijulei buvę baisu susidurti su globos namų gyventojais, nes skyriuje, kuriame pasirinkta dekoruoti sieną, buvo prižiūrimi psichikos negalią turintys vaikai. "Tapybos prasme tai taip pat buvo nauja patirtis: didelio formato pajautimas, jo suvaldymas, spalvų, formų, potėpių dėliojimas plokštumoje kuriant vaizdą – tai techninių įgūdžių lavinimas", – prisipažino jis.

"Manau, kad visada yra gerai pakeisti tapybos situaciją. Diena iš dienos dirbame auditorijose, atsiranda tam tikra tapybos rutina. Akys pripranta prie darbo, būna sunku jį pamatyti. Kai staiga pasikeičia erdvė – randasi nauja patirtis, – apie galimybę įgyti naujos kūrybinės patirties pasakojo A.Vaitkūnienė. – Pasaulis labai įvairus. Mes galime tik numanyti, kiek jame yra kenčiančių žmonių, iš kurių atimta galimybė jį suvokti. Patirtis, įgyta globos namuose, persismelkia ir į kūrybą, ji gilėja."

Kūrybos betarpiškumas

V.Mikulevičius pasakoja, kad tam tikras iššūkis buvo ir dirbti visiems drauge. "Kiekvienas piešėme eskizus, galvojome savo koncepcijas, tačiau vėliau ieškojome bendro vizualinio ir idėjinio sprendimo. Sujungėme mintis, ieškodami formų, spalvų, kompozicijos dermės", – kūrybinio proceso detales apibūdina tapytojas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių