Quantcast

Antrą šimtmetį skaičiuojančiam mokyklos pastatui gyvybės įkvėps teatro festivalis

Netradicinio teatro festivalis „Namas Nr. 2” susirado sau laikinus namus neseniai dar gyvavusioje vienoje seniausių Kauno mokyklų.

Birželio 15 - liepos 10 dienomis teatras apsigyvens Žaliakalnyje, šimtametėje medinėje buvusioje V. Bacevičiaus pradinėje mokykloje ant kalno.

„Pirmasis Netradicinio teatro festivalis pernai Kaune vyko gyvenamajame name V. Putvinskio gatvėje, šiemet kviečiame užsukti į mokyklą. Pasirinkti šią erdvę inspiravo ir antrųjų festivalio metų tema: virsmas iš vaiko į suaugusįjį, pasyvaus - į aktyvų”,- pasakoja festivalio organizatorės Renata Bartusevičiūtė ir Paulina Nešukaitytė.

Festivalį finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Kauno miesto savivaldybė. Festivalį organizuoja viešoji įstaiga „INCA LT“. Anot festivalio kūrėjų, netradiciniame teatre kiekvienas žiūrovas gali tapti dalyviu. Renginio organizatorės kviečia kartu susipažinti ir išmokti prisijaukinti įtraukiantį teatrą, kuriame neegzistuoja užkulisiai, aktoriai nevaidina saugiu atstumu, nėra pasyvaus stebėjimo. Čia reikia pasikliauti savo pojūčiais, būti atviriems, smalsiems, - įsitraukti į čia ir dabar vykstantį kūrybinį procesą. Programą šiemet sudaro ne tik spektakliai, bet ir edukacinės veiklos.

Netradicinį teatro festivalį birželio 15 dieną pradės suomių kolektyvas „Center Of Everything” teatriniu emociniu užtaisu „Pojūčių kokteilių baras”. Anot R. Bartusevičiūtės, režisieriaus Samio Henriko Haapalos kūrybinis darbas „idealiai tinka tiems, kurie niekada nėra buvę įtraukiančio teatro pasirodyme ir nežino, ar tikrai toks teatras patiks. Nei daug, nei mažai - 20 koncentruotų minučių, kurių metu aktoriai iš Jūsų pasirinktų ingredientų suplaks pojūčių kokteilį!„

Birželio 20-ąją mokslo metų pabaigtuvėms festivalyje skiriamas Lietuvos nacionalinio dramos teatro spektaklis „#beskambučio“. Aktorius ir režisierius Paulius Tamolė kvies į atvirumo pamoką ne tik moksleivius, bet ir jų tėvus, draugus, bičiulius. Įvairių kartų aktoriai spektaklyje dalinsis savo asmeninėmis istorijomis ir skatins pokyčius.

Liepos 4 dieną jungtinis Nyderlandų bei JAV šokėjų duetas savo pasirodymu „KORiDORIUS” pakvies į mokyklos erdvę pažvelgti netradiciškai. Festivalio programą liepos 10-ąją užbaigs italų dueto Emanuele Nargi ir Riccardo Brunetti bei Lietuvos menininkų grupės interaktyvi patirčių kelionė „Terre-Moto”.

Šiemet festivalio, pasak vienos iš jo kūrėjų R. Bartusevičiūtės, programą papildė kūrybinės veiklos teatro profesionalams ir vaikams, leisiančios susipažinti bei išbandyti įtraukiančiojo teatro metodus. Teatro stovykla vaikams „Kurkime teatrą!” mažųjų lauks birželio 25-29 dienomis.

Organizatorių pranešime skelbiama, kad teatro profesionalams skiriamos italų dueto - aktoriaus, režisieriaus E. Nargi ir profesoriaus R. Brunetti, kurie patirties sėmėsi pas žymiausius pasaulio teatralus, rengiamos teatro dirbtuvės. Jos aktoriams, atlikėjams, scenografams bei režisieriams savo duris atvers liepos 4-10 dienomis, suteikdamos galimybių ne tik geriau pažinti, bet ir praktiškai išbandyti įtraukiančiojo teatro technikas.

ELTA primena, kad Netradicinio teatro festivalis šią vasarą vyks kupiname istorijos pastate. Jį 1903-1904 metais pastatė ir fundavo Leiba M. Markusas. Šiame pastate veikė 2-asis Kauno tvirtovės pėstininkų pulkas, vėliau jame buvo įsikūrusios įvairios Lietuvos kariuomenės įstaigos. Nuo 1935-ųjų pastate ėmė veikti 28-oji Kauno miesto pradinė mokykla. Šiais laikais, po keletą metų užsitęsusių teisminių pradinės mokyklos steigėjos - Kauno miesto savivaldybės - ir bendruomenės ginčų, V. Bacevičiaus vardu pavadinta švietimo ir ugdymo įstaiga nustojo egzistuoti. Pedagogai bei moksleiviai iš jos perkelti į Žaliakalnio progimnaziją. Miesto savivaldybė oficialiai vis dar neskelbia, koks bus tolesnis mokyklos medinuko likimas sparčiai naujais verslo objektais turtėjančiame Savanorių prospekte.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
kol tos mokyklos-darzines nenugriaus, tol tol bus verkianciu- koks tai vertingas paveldas. O tuo labiau nereikalingi tie griuvesiai Mackeviciaus gatvej- ju atstatymas dailininko neprikels, o kainuos milijonus

tikiuosi

tikiuosi portretas
ši mokykla išliks kaip tautos paveldas ar kitaip kažkaip

Edmundas Tulcevičius

Edmundas Tulcevičius portretas
Joks festivalis neišgelbės šio kaip ir Mackevičiais g. kampe stovinčio žymaus dailininko namo , čia , šioje vietoje brangi žemė ir miesto valdžia sieks ją parduoti eiliniam verslo centro kūrimui - tegyvuoja visagaliai pinigai .
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių