Quantcast

Ansamblis „Kyjivo solistai“ pasirodys ir Kaune

Praėjusios savaitės pabaigoje iš Norvegijos atvykęs į Lietuvą ir Nacionalinėje filharmonijoje, Vilniuje, koncertą surengęs Ukrainos nacionalinis kamerinis ansamblis „Kyjivo solistai“ („Київські Солісти“) ketvirtadienio vakarą pasirodys Kauno valstybinėje filharmonijoje.

Orkestrą sudaro garsūs muzikantai iš visos Ukrainos, dauguma jų – nacionalinių ir tarptautinių konkursų nugalėtojai, atstovaujantys įkūrėjo tradicijoms. Už išskirtinius pasiekimus reprezentuojant Ukrainos kultūrą pasaulyje orkestras gavo Ukrainos užsienio reikalų ministerijos „Ukrainos kultūros ambasadoriaus pasaulyje“ titulą. Nuo 2017-ųjų ansamblio meno vadovo pareigas eina Anatoli Vasylkovskii. Ansamblio pasirodymai Lietuvoje ir kitose valstybėse – ilgametės iškilaus ukrainiečių smuikininko ir mokytojo Bogodaro Kotorovičiaus (1941–2009) svajonės išsipildymas.

Šių metų vasario mėnesį, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą, „Kyjivo solistai“ buvo išvykę į gastroles po Europą ir koncertavo Italijoje. Prasidėjo karas, ir viskas pasikeitė, tad Italijos, Šveicarijos, Vokietijos, Skandinavijos ir Baltijos valstybių koncertinės įstaigos bendromis pastangomis pradėjo organizuoti ansamblio koncertinį turą ir rinkti parama Ukrainai. Lietuvos kultūros atašė Skandinavijoje Lianos Ruokytės-Jonsson rūpesčiu ansamblio dešimties koncertų turas Švedijoje ir Norvegijoje prasidėjo kovo 27-ąją koncertu Stokholmo koncertų salėje. Balandžio mėnesį ansamblis pradėjo gastroles Baltijos valstybėse, kurias organizuoja ilgametės bendražygės – koncertų įstaigos iš Lietuvos, Latvijos bei Estijos.

„Mes grojame už taiką“, – sako ansamblio vadovas A. Vasilkovskis. – Sunku išreikšti savo emocijas žodžiais… Mūsų šeimos yra Ukrainoje ir su jomis palaikome ryšį kiekvieną dieną, – su tėvais, broliais, seserimis bei giminaičiais. Šiuo metu mūsų darbas yra sunkus, bet mes grojame. Muzika padeda mums šioje situacijoje ir mūsų pareiga yra atstovauti Ukrainos kultūrai.“

Pasak Kauno filharmonijos vadovo Justino Krėpštos, kyjiviečių muzikantų koncertų ciklą mūsų šalyje rengia Lietuvos nacionalinė filharmonija su partneriais – Kauno filharmonija, Plungės kultūros centru, koncertine įstaiga – Šiaulių valstybiniu kameriniu choru „Polifonija“, Visagino kultūros centru. Programą sudaro ukrainiečių kompozitorių klasikų ir žymiausių šiandienos kūrėjų Maksymo Berezovskio, Valentino Silvestrovo, Myroslavo Skoryko, Oleksandro Shymko kūriniai, styginių ansambliui aranžuotos ukrainiečių liaudies dainos, vieno žymiausių italų filmų muzikos kompozitoriaus Nino Rota koncertas styginiams ir tuomet 14-mečio jaunuolio, būsimo muzikos genijaus Felixo Mendelssohno Bartholdy 10-oji simfonija.

Penktadienį Ukrainos nacionalinio kamerinio ansamblio „Kyjivo solistai“ koncertas vyks Visagino kultūros centre. Svečių iš Ukrainos koncertų ciklą Lietuvoje globoja Prezidentas Gitanas Nausėda.

Po pasirodymų Baltijos šalyse „Kyjivo solistai“ vėl grįš į Skandinaviją. Iš viso 2022 m. vasario–gegužės mėn. ansamblio gastrolės Europoje aprėps net dešimtį šalių: Italiją, Šveicariją, Vokietiją, Švediją, Norvegiją, Lietuvą, Latviją, Estiją, Suomiją bei Daniją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Įdomu kodėl...

Įdomu kodėl... portretas
...KODĖL TOKIU "SUNKIU " LAIKOTARPIU JIE ČIA BLIAUNA. TEGU GINA SAVO ŠALĮ!!

Valerija

Valerija portretas
Aciu,nuostabi muzika ir atlikejai!

pensininkė

pensininkė portretas
kodėl jie negina tėvynės, o dainas traukia,
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių