Quantcast

Aktorės R. Staliliūnaitės gerbėjai vos sutilpo salėje

  • Teksto dydis:

Praėjusį šeštadienį Nacionalinio Kauno dramos teatro Didžiojoje scenoje pristatyta knyga apie legendinę šio teatro ir kino aktorę Rūtą Staliliūnaitę.

Nors aktorė iškeliavo anapilin prieš šešerius metus, tačiau jos gimtadienio dieną vykusiame renginyje prisiminimais dalintasi esamuoju laiku.

Aktorės talento gerbėjai, bičiuliai, kraštiečiai ir kolegos bei artimieji vos tilpo Didžiojoje scenoje – tris valandas trukusioje intelektualioje gimtadienio šventėje prabėgo trys aktorės R. Staliliūnaitės (1938–2011) gyvenimo dešimtmečiai, praleisti Kauno dramos teatre. Programoje skambėjo aktorės rankraščių tekstai, laiškai, rodyti vaizdo įrašai, archyvinės nuotraukos.

„Šį 79-tąjį aktorės gimtadienį mus pasiekė ypatinga dovana – Rūtos Staliliūnaitės parašyta knyga. Ji paliudija, kad būtojo laiko menininkui nėra“, – pristatydamas renginio programą, sakė Nacionalinio Kauno  dramos teatro generalinis direktorius Egidijus Stancikas. Jam antrino ir kiti šventinio renginio dalyviai, artimai pažinę aktorę ne tik kaip scenos profesionalę, bet ir kaip asmenybę.

Knygos „Nejaugi tai buvo: straipsniai, pokalbiai, laiškai“ sudarytoja, bibliotekininkė ir autorinių teisių paveldėtoja, kraštietė Dainuolė Kazlauskienė savo kalboje dėkojo likimui už suteiktą galimybę pažinti R. Staliliūnaitę, džiaugtis jos talentu, ypatinga asmenybe ir artima bičiulyste.

„Atrodė, kad Rūtelę gerai pažįstu, daug ką žinau, bet kai atvėriau jos rašytinį archyvą, supratau, kad ne viską. Turbūt ir čia susirinkusieji gerai pažinojote Rūtelę, matėte jos spektaklius, skaitėte jos straipsnius, bet tikiuosi, jog knygoje surasite ir tai, ko nežinojote“, – pristatydama keletą metų rengtą knygą sakė D. Kazlauskienė.

Jautriai ir įtaigiai R. Staliliūnaitės tekstus perteikė aktorės kūrybinių vakarų, skaitovų programų dalyviai aktoriai Liucija Zorūbaitė, Ramunė Skardžiūnaitė, Dainius Svobonas, Henrikas Savickis, Saulius Bagaliūnas, Egidijus Stancikas. Muzikinius kūrinius atliko pianistė Šviesė Čepliauskaitė, rašytojas ir režisierius Vytautas V. Landsbergis. Aktorės atminimu pasidalino kurso draugė Regina Kazlauskaitė, svečiai iš gimtojo Pašušvio, knygos redaktorius Petras Palilionis, poetas, rašytojas Robertas Keturakis.

Knygą išleido Kauno meno kūrėjų asociacija (2017), leidykla „Naujasis lankas“. Joje – intelektualūs pasisakymai, įtaigūs straipsniai, apgalvoti interviu ir jautrūs laiškai. Leidinys gausiai iliustruotas retomis, daugumoje pirmą kartą skelbiamomis nuotraukomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaunietė

kaunietė portretas
Nuoširdus dėkui už nuostabią sielos šventę.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių