Quantcast

A. Klova – atsidavęs tam, kas tikra

  • Teksto dydis:

„Kas prisimena kompozitorių, muzikantą, etnomuzikologą Algirdą Klovą, negali užmiršti jo linksmo, kartais šelmiško ar susirūpinusio žvilgsnio. Tokia yra ir jo muzika vaikams – romantiška, šmaikšti, vietomis sarkastiška, mažakalbė, svajinga, retkarčiais įsisupusi į džiazo harmoniją ir ritmiką ar nusklendžianti lyriškais liaudies melodijų garsais“, – sako Kauno 1-osios muzikos mokyklos etninės muzikos mokytoja Birutė Nemčinskienė.

Menu alsuojančioje aplinkoje

Kauno 1-oji muzikos mokykla kviečia atverti dar vieną kultūrinės atminties dienoraščio puslapį ir prisiminti 2021-ųjų vasarą išėjusį A.Klovą, nes, pasak rašytojo Oscaro Wilde'o, „atmintis yra dienoraštis, kurį mes visi nešiojamės su savimi“.

A.Klovos kelias į meną tarsi buvo nulemtas iš anksto. Jis gimė ir augo Kaune, Žaliakalnyje, inteligentiškoje šeimoje. Tėtis – dailininkas monumentalistas Boleslovas Klova, mama – gražaus balso savininkė, farmacininkė Violeta Klovienė. Dėdė Vytautas Klova – žymus lietuvių kompozitorius. Šeimos kasdienybė sukosi tarp meno, knygų, kūrybinio darbo, koncertų, parodų, spektaklių lankymo, jų aptarimo. Tokioje menu alsuojančioje aplinkoje greitai atsiskleidė berniuko muzikiniai gebėjimai. Tėvai jį nuvedė į Kauno Juozo Naujalio vidurinę meno mokyklą, kurioje jis pradėjo mokytis griežti smuiku. Tačiau vienas nelemtas įvykis – rankos lūžis – pakreipė Algirdo mokslus kita linkme. Įstojęs į Kauno Juozo Gruodžio aukštesniąją muzikos mokyklą, pakeitė specialybę – pradėjo studijuoti kompoziciją pas kompozitorių Vladą Švedą, vėliau – pas kompozitorių Algimantą Kubiliūną, paskui tęsė kompozicijos studijas Lietuvos Valstybinėje konservatorijoje (dabar Lietuvos muzikos ir teatro akademija) pas profesorių, kompozitorių Julių Juzeliūną.

Baigęs studijas Algirdas dirbo garso režisieriumi Lietuvos radijuje, kur darė žymiausių Lietuvos muzikų garso įrašus, radiofono „Vilniaus varpas“ muzikos redaktoriumi, kūrė ir vedė radijo stoties „Laisvoji banga“ ir „Vilsat“ laidas, TV laidas „Country Saloon“. Penkerius metus dirbo laikraščio „Muzikos barai“ redaktoriumi-korespondentu, rašė straipsnius apie įdomiausius muzikos įvykius Lietuvoje, apie džiazo, roko, folkloro festivalius, akademinės muzikos koncertus įvairiuose laikraščiuose ir žurnaluose.

Liaudies kultūros kloduose

Meilė liaudies menui, tradicinei muzikai jaunąjį muziką atvedė į garsųjį Vilniaus universiteto folkloro ansamblį „Ratilio“. Ketverius metus jis vadovavo šio kolektyvo instrumentinei grupei, todėl niekas nenustebdavo, pamatęs Algirdą bėgantį su smuiku rankose Vilniaus senamiesčio gatvelėmis. Šio instrumento jis neapleido visą gyvenimą.

Ilgametė darbo patirtis su ratiliokais, ekspedicijose sukaupta gausi tautosakos medžiaga ir didžiulis atsidavimas, kaip jis pats sakydavo, tam, kas tikra, – mūsų liaudies kultūros klodams, subrandino mintį įkurti naują folkloro ansamblį „Vydraga“. A.Klovai vadovaujant „Vydraga“ aktyviai koncertavo Lietuvoje, išleido gausybę įrašų, dalyvavo tarptautiniuose festivaliuose Europoje, Amerikoje, Azijoje. Kolektyvas gyvuoja ir šiandien.

Jam pavaldūs ne tik solinės ar chorines dainos žanrai vaikams, bet ir kamerinė muzika fortepijonui, smuikui, birbynei, kanklėms, lumzdeliui.

Tarptautinis instrumentinio folkloro festivalis „Griežynė“ – dar vienas A.Klovos ir jo kolegos Arūno Lunio sumanymas.

Kaip muzikantas, Algirdas atsiskleidė ir kituose muzikos žanruose: smagiai muzikuodavo įvairiuose renginiuose su Lietuvos ir pasaulio džiazo, roko, kantri atlikėjais. A.Klova gerai žinomas ir kaip kamerinės, orkestrinės, chorinės muzikos kūrėjas, šalia kurios glaudėsi roko, kantri, folk-, popmuzikos dainos. Be to, jis buvo vienas pirmųjų folkdžiazo ir pasaulinės muzikos propaguotojų Lietuvoje.

Sukosi vaikų būryje

Kompozitorius nemažai kūrinių paliko vaikams. Jis 20 metų sukosi vaikų būryje, dirbdamas Balio Dvariono dešimtmetės muzikos mokyklos Vilniuje mokytoju. Ten įkūrė ir vadovavo vaikų folkloro ansambliui „Aglija“. Dvejus metus šeimininkavo – taip jis įvardijo savo pareigas – Vilniaus mokytojų namų „Algirdo Klovos svetainėje vaikeliams ir jų tėveliams“. Skaitė paskaitas, vedė praktinius muzikos užsiėmimus Lietuvos mokyklose.

Kompozitoriaus sesė, Kauno 1-osios muzikos mokyklos fortepijono mokytoja metodininkė Aušra Klovaitė-Berezinienė sugalvojo ir kolegoms pasiūlė surengti koncertą-prisiminimą „Kompozitoriaus Algirdo Klovos muzika vaikams“ ir taip pažvelgti į kompozitoriaus kūrybinį pasaulį vaikų akimis. „Nes mūsų atmintis – tai tarsi duota galimybė išgyventi antrą gyvenimą. Prisiminti tai, kas mums palikta, – didžiulė dovana ir turtas“, – sako A.Klovaitė-Berezinienė.

Įvairialypę muziką kūręs A.Klova – didelis eruditas, išmanęs ne tik moderniausias muzikos tendencijas, gerbęs klasiką, mėgavęsis džiazu ir roku, bet nepaprastai mylėjęs ir gerai pažinęs lietuvių tradicinę muziką. Todėl jam pavaldūs ne tik solinės ar chorinės dainos žanrai vaikams, bet ir kamerinė muzika fortepijonui, smuikui, birbynei, kanklėms, lumzdeliui.

Koncerte-prisiminime muzikuos Kauno 1-osios muzikos mokyklos J.Naujalio muzikos gimnazijos, Prano Mašioto pradinės mokyklos jaunieji muzikantai. Įėjimas nemokamas.


Kas? Koncertas „Kompozitoriaus Algirdo Klovos muzika vaikams“

Kur? Kauno 1-osios muzikos mokyklos didžiojoje salėje, J.Gruodžio g. 25

Kada? Balandžio 29 d. 17 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių