Quantcast

24-asis Pažaislio muzikos festivalis kvies pažinti Europos kultūrą

Gražia vasaros tradicija tapęs Pažaislio muzikos festivalis pristato, ko tikėtis šiais metais. Šiemet vėl geriausios klasikinės muzikos garsai užlies klausytojų širdis ne tik Kaune, bet ir kituose Lietuvos miestuose.

Pažymės jubiliejus

Nors šių metų Pažaislio muzikos festivalis nėra jubiliejinis, tačiau netrūks jubiliejinių progų.

Festivalio organizatoriai paminės ryškiausias šių metų sukaktis.

Festivalis vyks gegužės 30 – rugsėjo 1 dienomis. Atidarymo koncertas „Odė džiaugsmui“ skirtas Kauno valstybinio choro 50-mečio jubiliejui pažymėti. Šio renginio metu keturi žymūs atlikėjai atliks keturias arijas, tad klausytojams tikrai turėtų suvirpėti širdis. Festivalis paminės ir kitas ryškias datas.

„Kauno pilies prieigose šiemet svečiuosis opera „Prūsai“, kurią pristato Klaipėdos muzikinio teatro kolektyvas. Operos kūrėjas – Giedrius Kupevičius, o jis taip pat švenčia jubiliejų. Liepą bus Edgaro Montvydo rečitalis. Šiuo renginiu bus taip pat pažymimas 20 metų jo veiklos jubiliejus“, – pristatė festivalio sumanytojas Justinas Krėpšta.

Kadangi šiemet Lietuva švenčia 15 metų įstojimo į ES metines, Pažaislio muzikos festivalyje bus atiduota duoklė ir šiam įvykiui.

„Per vieną koncertą svečias iš Lenkijos gros visų 28 ES valstybių kompozitorių kūrinius. Yra ir kitų koncertų, kuriuose skiriamas dėmesys būtent ES kompozitoriams“, – minėjo J.Krėpšta.

Pagerbiant Kauno tapimo Lietuvos sostine 100-ąsias metines, klausytojų lauks išskirtinis Pažaislio muzikos festivalio projektas: „Kaunas. Prisikėlimas I“. Pauliaus Jurgučio režisuotą muzikinį-vizualinį projektą pristatys stipriausi Kauno muzikiniai kolektyvai: Kauno miesto simfoninis orkestras, Kauno styginių kvartetas, Kauno valstybinis choras bei dirigentė Adrija Čepaitė.

„Tai bus vizualinio muzikinio projekto eksperimentas, kuriuo kviesime išgyventi Kauno patirtį, sukurti miesto atgimimo idėją. Kažkas bus rodoma tamsoje, skambės specialiai parinkta muzika“, – intrigavo festivalio organizatoriai.

„Šiuolaikinis žmogus yra reiklus ir kultūros renginys turi lipdyti žmones. Šis festivalis yra gamtos, muzikos, architektūros junginys. Yra renginių ne tik didelėms bendruomenės, bet ir bus keliavimo į mažesnes erdves. Džiugu, kad bus galimybė susipažinti su ES kompozitoriais. Norisi palinkėti gero oro, kad ne tik klausytojai šypsotųsi, bet ir dangus“, – gerų žodžių festivaliui negailėjo mero patarėjas Simonas Kairys.

Ryškiausios žvaigždės

Kokybiška muzika ir pasaulinio lygio atlikėjai jau tapo festivalio vizitine kortele. Šiemet klasikinės muzikos gerbėjai taip pat galės susipažinti su įvairiais atlikėjais, įsiklausyti į balso tembrą bei panirti į dvasinę ramybę.

Muzika nereikalauja paaiškinimų, kiekvienas klausytojas turi būti pasirengęs ir suprasti, apie ką kalbama. Festivaliui reikia tam tikrų dvasinių ir moralinių pasirengimo nuostatų.

Skelbiama, kad Kauno miesto simfoninio orkestro vyriausias dirigentas Constantinas Orbelianas į Kauno valstybinės filharmonijos sceną sukvies ryškiausius Jerevano operos ir baleto teatro solistus, kurie kartu su orkestru bei Kauno valstybiniu choru atliks didingąjį G. Verdi „Requiem“.

„Didelė laimė atvažiuoti į Kauną, padarėme didelių projektų. Pristatysime atlikėjus iš Armėnijos, kurie visame pasaulyje žinomi, bet Lietuvoje bus pirmą kartą. Festivalio pabaigoje taip pat bus didelis projektas“, – sakė pasaulyje gerai žinomas dirigentas C.Obelianas.

Jaunas, ambicingas ir sparčiai tarptautinės karjeros laiptais kopiantis latvių violončelininkas Ruslanas Vilensky pakvies į išskirtinę kelionę po Johanno Sebastiano Bacho garsų, vaizdų ir šešėlių pasaulį. Violončelininkas viename koncerte atliks visas šešias Bacho siuitas violončelei solo, o koncerto metu vaizdo instaliacijas kurs Viktoras Keino, tituluojamas Latvijos vaizdo projekcijų guru.

„Bus net du atstovai iš Kinijos. Bus aukščiausio lygio muzikos, nes mus stebi kiti pasaulio festivaliai ir turime išlaikyti lygį“, – tarptautinius atlikėjus toliau vardijo J.Krėpšta.

„Šiemet skambės įvairių žanrų muzika. Šis festivalis gimęs iš mūsų kultūros sąveikos su pasaulio muzika. Mes kviečiame atlikėjus iš kitų festivalių, mūsų atlikėjus kviečia kitur“, – sakė festivalio meno vadovas Petras Bingelis.

Jis pridūrė, jog Pažaislio muzikos festivalis išlavino klausytojų skonį, tad dabar prieš einant į koncertus, reikia šiek tiek pasiruošti tam, kad galėtum iki galo į save įsileisti muziką.

„Muzika nereikalauja paaiškinimų, kiekvienas klausytojas turi būti pasirengęs ir suprasti, apie ką kalbama. Festivaliui reikia tam tikrų dvasinių ir moralinių pasirengimo nuostatų. Tai muzika, kuri auklėja, duoda suvokimą apie žmogaus santykius su gamta“, – pridūrė jis.

Visą vasarą truksiančioje muzikos šventėje skambės 40 koncertinių programų, 9 festivalio renginiai bus nemokami. Festivalyje šiemet bus galima išgirsti apie 20 skirtingų žanrų kolektyvų, atvykusių iš 18 pasaulio šalių.

Ne tik muzika

Šiais metais festivalis toliau kviečia prisijungti į muzikines ekskursijas. Muzikos mylėtojai galės rinktis iš kelių skirtingų ekskursijų, kurių metu turės galimybę nuvykti į atokiausius festivalio renginius.

Pranešama, kad kartu su gidu bus galima apsilankyti žinomiausiuose apylinkių turizmo objektuose, o tuo pačiu įdomią bei turiningą dieną praleisti bendraminčių kompanijoje.

„Siekiame ugdyti ir edukuoti publiką. Kviesime kartu keliauti ir su muzika vykti į atokiausias Lietuvos vietas. Vyks ir koncertai vaikams. Jei mažiesiems kiek pabos, jie galės laiką praleisti kūrybinėse dirbtuvėse“, – tikino festivalio direktorė Giedrė Mikaitienė.

Kaip ir praėjusiais metais atvirose erdvėse vykstančiuose koncertuose bus laukiami ir mažiausi festivalio lankytojai. Festivalio organizatoriai jaunuosius klausytojus pakvies į kūrybines vaikų dirbtuvėles. Dirbtuves organizuos „Kūrybos kampas 360°“ – socialiai atsakinga organizacija, plėtojanti darnaus vartojimo ir antrinio dizaino idėjas. Dirbtuvėlėse vaikai ne tik smagiai leis laiką, bet ir susipažins su aplinką tausojančio gyvenimo principais, praplės savo kūrybinio mąstymo ribas.

J.Krėpšta tikino, kad vasarą nesinori visą laiką sėdėti koncertų salėse, smagu ir išeiti į gamtą, todėl koncertai vyks ir po atviru dangumi, taip pat įvairiose architektūrinių paminklų vietose.

„Šiemet festivalis grįžta į tas erdves, kuriose jau yra vykęs. Filharmonijoje vieta yra išskirtinė, bet tai, kas ten vyks, bus tikrai nepakartojama. Emocinis išgyvenimas yra vertas dėmesio“, – sakė jis.

Muzikinė kelionė dviračiais

Gegužės 11 dieną Pažaislio muzikos festivalis klausytojus pakvies į dar vieną naują projektą – muzikinę ekskursiją dviračiais.

Ekskursijos dalyviai startavę Kauno senamiestyje, šalia atgimstančios Švč. Sakramento bažnyčios, aplankys Pelėdų kalną, M. ir K. Petrauskų muziejų, Panemunės šilą bei Šančiuose įsikūrusią naują kultūros erdvę „No Name Studio“. Kiekvienoje erdvėje ekskursijos dalyvių lauks muzikinės programos, įdomūs gidų pasakojimai, o ištvermingiausi bus pavaišinti arbata.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lina

Lina portretas
Nuostabus festivalis, labai laukiam kasmet!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių