Quantcast

100 litų uždirbanti panelė nori susirasti draugą

Kuo nustebinti mylimąjį ar mylimąją šv. Valentino dieną? Nupirkti gėlių? Nudžiuginti šventine vakariene? O gal ką nors originalesnio nei širdelės formos smulkmena iš prekybos centro? Idėją tiems įsimylėjėliams, kurie nenori standartinės ar komercinės šventės, siūlo Kauno miesto rotušė.

Meilės dieną kauniečiai kviečiami į rotušę. Ne, ne skubėti pateikti prašymą tuoktis, o į šv. Valentino dienai skirtą teatralizuotą ekskursiją ir parodą vestuvine tematika. Paroda „Ir jie(-ms) pasakė TAIP!“ Kauno rotušės vestibiulyje lankytojams duris atvėrė šį ketvirtadienį ir veiks iki lapkričio pabaigos.

Parodoje pristatoma XX a. pirmosios pusės vestuvinė fotografija ir vestuvinės aprangos detalės bei aksesuarai. Parodos nuotraukose – tiek žymūs, tiek eiliniai to meto žmonės, užfiksuoti vieną iš svarbiausių gyvenimo akimirkų. Seniausia fotografija – 1911-ųjų metų. Skambant nostalgiškoms Danieliaus Dolskio dainoms, galima apžiūrėti anuometes grožio priemones, pirštinaites, kepuraites, batelius, papuošalus. Yra vadovėlių, mokančių, kaip susirasti širdies draugą ar rašyti meilės laiškus. Paroda turėtų būti įdomi ir fotografijos meno gerbėjams.

„Galima pavartyti anuomet leisto meilės ir vedybų laikraščio „Piršlys“ vienintelio išlikusio egzemplioriaus kopiją. Štai parašyta, kad metinė laikraščio prenumerata kainavo tris litus. Vienas laikraščio puslapis, dažniausiai trečiasis, būdavo skirtas vedybiniams skelbimams. Tai lyg dabartinių socialinių tinklų ir pažinčių portalų pradininkas“, – juokauja parodos kuratorė dr. Kristina Vaitkevičienė ir siūlo paskaityti šiuos skelbimus.

Pavyzdžiui, tokį: „19 metų panelė, neblogos išvaizdos, su 100 litų atlyginimu, nori susirasti draugą“. Skelbimuose, sako parodos kuratorė, ketinimai būdavo išsakyti gana tiesmukiškai, o ne gudraujant kaip dabar. Nurodomas užsiėmimas (siuvėja, prekybininkė ir pan.), atlyginimas, santaupos. Reikalavimai antrai pusei irgi panašūs. Pavyzdžiui, ieškoma draugo, kuris turėtų būti „senas ir turtingas, visa kita nesvarbu“.

Didelę dalį parodoje eksponuojamų fotografijų pateikė Rotušės laikrodininkas Arvydas Bilvinas – žmogus, besidomintis istorija, aistringas kolekcininkas, savo sukauptais lobiais negailintis pasidalyti su kitais. Kitus rinko organizatoriai, atnešė žmonės. Parodoje eksponuojami vestuviniai aksesuarai – iš muziejaus rinkiniuose saugomo trečios kartos kaunietės Valerijos Kazlauskaitės-Balčiūnienės fondo.

Nors paroda atidaryta prieš šv. Valentino dieną, organizatoriai sako specialiai to neplanavę, viskas susiklostė savaime. Parodos idėją iš dalies pagimdė pati erdvė. Vestuvininkai ar vestuvių planuotojai gali pasižvalgyti, kaip ši ceremonija ir jos dalyviai atrodė anksčiau. Atidesni lankytojai, žvelgdami į fotografijose užfiksuotų žmonių veidus, galės pabandyti atspėti, kaip susiklostė jų likimai. Juk tada santuokos neretai būdavo kuriamos iš išskaičiavimo, tėvams parinkus gyvenimo partnerį.

Meilės dieną, vasario 14-ąją, Kauno miesto muziejus parengė dar vieną staigmeną įsimylėjėliams. Užsukusias į Rotušę poras pasitiks Meilės ministru tituluojamas, daugiausiai Kauno porų sutuokęs ceremonmeisteris Kęstutis Ignatavičius ir pakvies teatralizuotą ekskursiją. Palydės įsimylėjėlius į Baltąją salę, kur vyksta ceremonija, papasakos santuokų istoriją bei tradicijas. Gal net atsiras tokių, kurie išdrįs šioje ypatingoje vietoje ištarti tuos lemtingus žodžius: „Tekėk už manęs!“



NAUJAUSI KOMENTARAI

to jojo

to jojo portretas
Ar matei kada užpakalį susiraukšlėjusį ? :)

jojo

jojo portretas
Matau rimts vyrs, bet ką aš vargšė galiu padaryt, kad mano veids kap užpakalis susiraukšliejęs, a šeip tai jau tamistą pačiupčia

geras zmgus

geras zmgus  portretas
Laba . Gal yra nuosirdi rimta moteris draugystei. 38m vienisas vyrukas 8 - 614-5 44 99... tiktai kuri nori turet rimta drauga . Iki
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių