Quantcast

Neregėto masto užmojis: sankcija skatina Latviją suvalstybinti uostus

Latvijos tranzito verslą sukrėtė iki šiol Baltijos jūros regione neregėto masto įvykis.

Grėsmingos sankcijos Ventspilyje

JAV Finansų tarnybos užsienio aktyvų kontrolės valdyba pagal vadinamąjį Magnitskio įstatymą, kuris susijęs su stambaus masto korupcija, pinigų plovimu ir žmogaus teisių pažeidimais, įvedė sankcijas Ventspilio merui Aivarui Lembersgui. Įvardytos ir su juo susijusios 4 organizacijos – Ventspilio laisvojo uosto valdyba, Ventspilio vystymo agentūra, Verslo vystymo agentūra ir Latvijos tranzito verslo asociacija.

Per 30 d. turi būti nutrauktas bendradarbiavimas su A. Lembersgu ir įvardytomis organizacijomis. Turi būti uždarytos jų sąskaitos, įspėti partneriai, įšaldytos arba nutrauktos sutartys. Dėl JAV sankcijų labiausiai gali nukentėti Ventspilio uostas. Jame netgi gali strigti kroviniai.

Latvijos finansų ministerija jau patvirtino, kad įvardytoms organizacijoms sustabdyti visi valstybės mokėjimai. Tai iškėlė klausimą, kodėl, kai sankcijoms priimti numatytas 30 d. laikotarpis, jos Latvijoje pradėtos taikyti iš karto? 

Ventspilio dūma skubiai atšaukė A. Lembersgą iš Ventspilio uosto valdybos. Ar tai padės apsaugoti uostą, kol kas neaišku. Jei bus uždrausta atlikti bankines operacijas, susidarys milijoniniai nuostoliai ne tik Ventspilio uoste, bet ir mieste, nukentės žmonės. Ventspilio uoste dirba 38 bendrovės ir per 1 500 žmonių.

Nesėkmė: Ventspilio metas A. Lembersgas ne tik pats gavo JAV sankcijas, bet ir uostą atvedė prie jų. („Labdien.lv“)

Klaipėda taikosi į krovinius

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos rinkodaros ir bendrųjų reikalų direktorius Artūras Drungilas akcentavo, kad Klaipėdos uostas gali stengtis perimti dalį Ventspilio krovinių, daugiausia baltarusiškus naftos produktus. Įvardytas ir galimas jų kiekis – apie 2 mln. tonų.

Per Ventspilio uostą keliauja ir nemaži kiekiai Kazachstano grūdų, rusiškų anglių.

„Ventspilis iš esmės dirba tik su rusais, iš dalies su Baltarusija, tad iš tikrųjų sankcijos atsilieps apyvartai. Bet tai mūsų nedžiugina. Praradę krovinius konkurentai dairosi į mūsų klientus, dempinguoja kainas, ir mums tenka įsivelti į didesnę konkurencinę kovą“, – teigė A. Drungilas.

Klaipėdos uostui ką nors perimti iš Latvijos uostų – ne naujiena. Maždaug prieš porą dešimtmečių iš Ventspilio buvo perviliotos baltarusiškos trąšos.

Ventspilio uosto pavyzdys gali turėti įtakos ir Klaipėdos uosto ateities valdymui. Jis išsklaidys iliuzijas, kad Klaipėdos uostą reikia daryti municipalinį. Kaip tik būdamas municipalinis Ventspilio uostas pateko į didžiulę vieno žmogaus įtakos sferą, dėl kurios įsikišo netgi JAV tarnybos. Panašiai yra ir Rygos uoste, kuriame atskiri asmenys jame turi išskirtinę įtaką.

Noras: pasinaudojusi JAV sankcijomis Latvijos Vyriausybė iš savivaldos rengiasi perimti ir Rygos uostą. (Vidmanto Matučio nuotr.)

Valstybė perims uostus

JAV sankcijos Ventspilio uostui ir Latvijos tranzito verslams siejamos su tuo, kad A. Lembersgas neva pasisavinęs valstybės aktyvus, neteisėtai praturtėjęs, įklimpęs į korupciją, susijusią su valstybės pirkimais.

Pats A. Lembersgas, kurį Latvijoje jau daugybę metų lydi skandalai, tikino, kad tai esantis politinis užsakymas, su juo susidorojančios Latvijos Užsienio reikalų ir Teisingumo ministerijos. Priežastis neva ta, kad A. Lembersgas paskelbęs, jog su savo sąrašu dalyvausiąs Rygos dūmos rinkimuose.

Kodėl prieš vietinio lygio politiką sankcijas paskelbė svarbi JAV valdyba, Ventspilio merui A. Lembersgui esanti mįslė.

Pačioje Latvijoje klajoja versija, kad prasidėjęs Latvijos tranzito verslo perdalijimas. Yra manančių, kad tai gali būti ir konkurencinės kovos tarp Rygos bei Ventspilio uostų rezultatas, nes į Ventspilio uostą šiemet perėjo nemaža dalis buvusių Rygos uosto krovinių.  

Iš karto po JAV sankcijų Latvijos transporto ministras Talis Linkaits pareiškė, kad „būtina imtis skubių uostų valdymo reformų“. Latvijos valstybė sieks perimti Rygos ir Ventspilio uostus. Laisvu municipaliniu uostu liks tik Liepoja.

Latvijos transporto ministerija skubos tvarka atliko Latvijos uostų įstatymo pakeitimus. Oficialiai skelbiama, kad jei valstybė perims uostus, bus nukirsti Ventspilio uosto ryšiai su A. Lembersgu, kuriam JAV taiko sankcijas.

Latvijos valdžia tikisi, kad valstybė skubos tvarka perims Rygos ir Ventspilio uostus, sukurs sąlygas, kad į uostų veiklą nesikištų jokie asmenys iš šalies, o tada prašys JAV Finansų tarnybos užsienio aktyvų kontrolės valdybos, kad būtų atšauktos sankcijos Ventspilio uostui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Petras

Petras portretas
BRALYCIAI, GAL NEMATETE KAS DEDASI PRIES JUUSU NOSIS?? LAIZETE RUSSAMS KUR TIK YMANOMA ?? Tas pats bus ir su RUSS IR BALTRUUSS ELEKTRA, parsidaveliai,gaila latviuku..

Ruseliai mazina pervezimus

Ruseliai mazina pervezimus  portretas
per Baltijos uostus ir greit visai nutrauks, ku tada darysit?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių