Quantcast

Trimatis vaizdas – jau ir namuose

Nuo šiol Lietuvos gyventojai galės pasinerti į trimačius vaizdus ne tik kino teatro salėje, bet ir savo namuose, patogiai įsitaisę prieš televizoriaus ekraną.

„Tai naujos kartos didelės raiškos „Sony“ televizorius „Bravia“ su įdiegta erdvinio vaizdo galimybe, leidžiančia trimačio vaizdo filmus žiūrėti nekeliant kojos iš namų, – teigia internetinės parduotuvė „Internetprekyba.lt“ direktorius Aleksejus Kniševskij. – Taip pat namuose pramogauti galės ir vaizdo žaidimų gerbėjai, žaisdami trimačio vaizdo žaidimus. Jau pasirodė komentarų, jog išbandžius žaidimą su erdviniais elementais prie paprasto vaizdo grįžti nesinori.“

Anot A. Kniševskij, trimačio fantastinio kino epo „Įsikūnijimas“ populiarumas tik patvirtina, kad erdvinio vaizdo mylėtojų visame pasaulyje sparčiai daugėja.

Siekdami sukurti trimatį vaizdą namų sąlygomis, „Sony“ specialistai sukūrė televizorius su 4 kartus didesniu kadrų keitimosi dažniu nei įprastų televizorių bei specialius akinius. „Bravia 3D“ televizoriuje vaizdai, skirti kairiajai ir dešiniajai akiai, paeiliui keičiasi ekrane, o akinių lęšiai tokiu pat dažniu užsidarydami ir atsidarydami greitai nukreipia žiūrovo regėjimą nuo kairiosios akies į dešiniąją. Trimačio vaizdo technologija grįsta tuo, kad atskirus vaizdus, kuriuos žmogus mato dešiniąja ir kairiąja akimi, smegenys sujungia į vieną, sukurdamos trimatį vaizdą.

Kiti šio televizoriaus privalumai – galimybė prisijungti prie belaidžio interneto ir naudotis jo turiniu, pavyzdžiui, TV ekrane žiūrėti nemokamus vaizdo reportažus iš tokių tinklalapių kaip „Youtube“ ar matyti atnaujinimus iš socialinių tinklų „Twitter“ bei „Facebook“.

„Sumanusis“ televizorius „Bravia 3D“ fiksuoja žmonių veidus ir judesius – jei paliekate kambarį arba nustojate žiūrėti į ekraną, televizorius automatiškai išsijungia praėjus nustatytam laikui ir įsijungia tik grįžus ar ėmus vėl žiūrėti. Taip pat televizorius perspėja, jei sėdite per arti ekrano, geba pritaikyti garsą ir vaizdą žmogui, atsižvelgiant į tai, kaip toli nuo ekrano sėdima,“ – pasakoja A. Kniševskij.

Šiandien dar tik besiformuojančiai trimačio vaizdo televizorių rinkai prognozuojamas smarkus augimas. Kai kuriais skaičiavimais, iki 2013 m. pasaulyje bus 46 mln. trimačio vaizdo televizorių.

Europoje erdvinio vaizdo televizijos transliacijos prasidės jau šiemet. „Sony“ kartu su Tarptautine futbolo asociacijų federacija (FIFA) suteiks galimybę 2010 m. pasaulio futbolo čempionatą stebėti trimatėje erdvėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių