Quantcast

Žaibas išgydė moters gebėjimą jausti žodžių skonį ir užuosti garsus

  • Teksto dydis:

Niekas šiame pasakojime neskamba tikėtinai, tačiau tai yra tikra istorija. Trenkęs žaibas išgydė moterį, kuri iki tol jautė žodžių skonį ir užuodė garsus. Visgi vėliau šie simptomai sugrįžo. Nors šios moters, kurios tapatybė yra slepiama, istorija yra išskirtinė, iš tikrųjų žmonių, kurie gali užuosti garsus, matyti kitų žmonių auras ar savo oda jausti spalvas, yra ne taip jau mažai.

Šis fenomenas vadinamas sinestezija. Tai – neurologinis sutrikimas, kuomet vieno pojūčio stimuliavimas sukelia jausmus kitų pojūčių neurologiniuose centruose. Tai yra, žmonės matydami objektus jaučia tam tikrą skonį arba girdėdami muziką mato įvairiaspalves bangas. Kartais šis fenomenas supainiojamas su aiškiaregyste ar panašiomis fantastinėmis galiomis, nes sinestetai gali matyti kitų žmonių „auras“. Draugų asmenybės jų smegenyse yra susiejamos su tam tikromis spalvomis, kurias vėliau sinestetai mato kaskart juos sutikę.

Įdomu ir tai, kad šį sutrikimą turintys žmonės gali pasakyti, kokį garsą skleidžia pyragas ar kokios tekstūros yra nakties dangus. Kartais nemalonūs kvapai jiems gali sukelti skausmą arba kutenti odą. Egzistuoja daugybė sinestezijos tipų ir kai kurie jų yra ne tokie jau reti.

Šį sutrikimą turintys žmonės gali pasakyti, kokį garsą skleidžia pyragas ar kokios tekstūros yra nakties dangus.

Sinestetai gali gyventi visavertį gyvenimą ir dažnai ilgą laiką nežino, kad jų pojūčiai skiriasi nuo tų, kuriuos jaučia sveiki žmonės. Tačiau kai kuriems šį sutrikimą turintiems žmonėms papildomi pojūčiai yra labai nepatogūs. Viena moteris, žiniasklaidoje pristatoma kaip AB, nuo gimimo galėjo girdėti spalvas. Ji pasakojo, kad pastelinės spalvos jos galvoje skleidė aukštesnio dažnio garsą, o ir aplink draugus, priklausomai nuo jų asmenybės bruožų, moteris nuolat regėjo spalvotas aureoles. Visgi, vieną kartą į merginą trenkė žaibas ir jos sinestezijos simptomai pradingo.

Švitrinis popierius jai kelia kaltės jausmą, o žvakių šviesa verčia susigėsti.

Žaibas tuomet dar paauglės merginos nepražudė, tačiau vėliau jai prasidėjo migrena. AB pradėjo vartoti vaistus ir pastebėjo, kad sinestezijos simptomai pradingo. Mokslininkams tai yra labai svarbi informacija, nes tai reiškia, kad sinestezija įsišaknija daug giliau smegenyse nei buvo manoma prieš tai. Galbūt tai padės surasti naują gydymą šiam sutrikimui. Tiesa, kai kurie AB sinestezijos simptomai vėliau sugrįžo.

Girdėti spalvas ar matyti draugų auras gali skambėti kaip juokinga būsena, tačiau ji žmones labai vargina. Mokslininkai labai mažai žino apie šį sutrikimą ir jokio gydymo nėra. Sinesteziją sunku tyrinėti todėl, kad skirtingi žmonės pasižymi skirtingais simptomais. Pavyzdžiui, viena sinestetė nemato garsų ir neužuodžia spalvų, tačiau jaučia keistas emocijas, kuomet liečia tam tikrus paviršius. Švitrinis popierius jai kelia kaltės jausmą, o žvakių šviesa verčia susigėsti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių