Quantcast

Vynuogynus nuo kenkėjų saugo... antys

  • Teksto dydis:

Iš pradžių kvarksėjimas, kurį galima išgirsti tarp šiame Pietų Afrikos vyndarystės mieste kilometrų kilometrus besidriekiančių vynuogynų, nėra garsus. Tačiau sušvilpia ančių prižiūrėtojai ir triukšmas ima stiprėti. Visos 1,071 tūkst. ančių spiečiasi prie vartelių, skiriančių jas nuo vynuogynų.

Metas į darbą ir tuoj prasidės kasdienis ančių „paradas“.

Aplinkosaugininkai giria šį vyno ūkį, kuris kenkėjų, tokių kaip sraigės, naikinimui savo vynuogynuose naudoja Indijos bėgikes antis, o ne chemikalus.

Ančių „paradas“ taip pat yra spalvingas reginys, pritraukiantis nemažai turistų.

Johnas Faure (Džonas Faurė), kurio šeimai vyno dvaras „Vergenoegd“ priklausė nuo 1820 metų, 1984 metais iš užsienio atsivežė šešias Indijos bėgikes antis, kad šios naikintų kenkėjus jo darže. Po to jis pradėjo jas veisti ir, augant šiai „darbo jėgai“, jai teko vis daugiau „pareigų“.

Vyno dvaras, kuris neseniai buvo parduotas vokiečių savininkui, ir toliau naudoja antis apsaugai nuo kenkėjų, nors tai atsieina gerokai brangiau negu pesticidai, sakė vynuogyno atstovas socialinėje žiniasklaidoje Davidas Badenhorstas (Deividas Badenhorstas). Tačiau, anot jo, ančių naudojimas yra daug tvaresnis.

„Jeigu naudojate tradicinius apsaugos nuo kenkėjų būdus, tie chemikalai įsigeria į dirvą, o tai kenkia vynmedžių augimui ir žudo vabzdžius, – paaiškino jis. – Mūsų antys vynuogynuose surenka sraiges ir jų kiaušinėlius ir kartu tręšia dirvą.“

Ančių prižiūrėtojas Denzilas Matthysas (Denzilas Matisas) antimis rūpinasi jau trejus metus ir sako, jog per tą laiką pamilo šias būtybes.

„Kai pradėjau čia dirbti, valgydavau antieną, – pareiškė jis. – Tačiau kai pradėjau rūpintis šiais paukščiais, antienos tiesiog nebemėgstu.“


Šiame straipsnyje: Pietų Afrikaantysvynuogynai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių