Quantcast

Vaiduokliai mus lanko ir technologijų laikais

Etnologė dr. Ingrida Šlepavičiūtė-Stundžė, tyrinėjanti internete ir žodžiu plintančius pasakojimus apie vaiduoklius ir tas istorijas lyginanti su tradicinio folkloro tekstais, mėgina išsiaiškinti, kaip keičiasi moderniųjų laikų žmogaus požiūris į šias anapusinio pasaulio būtybes.

Praeities ir dabarties simbiozė

"Gyvųjų ir mirusiųjų ryšys žmogų domina nuo neatmenamų laikų. Tai patvirtina išlikusios mitologinės sakmės, pasakos apie mirtį, pasakojimai apie susidūrimą su anapusinio pasaulio būtybėmis. Ir šiais laikais šios temos aktualios – pakanka žvilgtelėti į internetą. Kai kurios tuose pasakojimuose išryškėjančios detalės atspindi jau šiuolaikinio pasaulio aktualijas, o kai kas išlieka nekintama ir tradiciška. Aš fiksavau ne tik internete plintančias mistines istorijas, bet ir tradicinius pasakojimus apie dvasias ir vaiduoklius", – teigė pašnekovė.

Šiais laikais, pasak I.Šlepavičiūtės-Stundžės, internete randame daug įvairių pasakojimų apie tai, kaip žmogus susiduria su nepaaiškinamu antgamtinio pasaulio reiškiniu, kurį tokių patirčių liudytojai dažnai įvardija kaip vaidenimąsi, ar teigia matę vaiduoklį / vėlę. Toks susidūrimas žmogų visų pirma sukrečia, sukelia baimę. Vieni po tokio mistinio įvykio įtiki dvasių pasauliu, kiti, priešingai, ieško atsakymo, kas tai galėjo būti ar galiausiai viską paverčia juokais, neigia tokius dalykus egzistuojant, nors ir neranda jiems racionalių paaiškinimų.

Šiuolaikinis nutikimas

Prieš dešimtmetį Lietuvoje buvo atsiradę pasakojimų, kad vieno Lietuvos šiaurėje veikiančio "Norfos" prekybos centro darbuotojai, atėję į darbą, rasdavo išmėtytų prekių arba jos kartais savaime imdavo kristi nuo lentynų.

Apie tai pranešė žiniasklaida, pasakojo vietiniai gyventojai. Buvo teigiama, kad netgi vaizdo kameros yra užfiksavusios kažkokį neaiškų siluetą prekybos salėje. Nuotraukų su vaizdo kamerų užfiksuotu vaiduoklio siluetu buvo apstu internete.

Vieni tai priėmė kaip tikrą įvykį, kiti juokėsi, laikė žmonių paistalais. Pasak pašnekovės, galbūt tokį skirtingą to paties įvykio vertinimą galima laikyti bendra šiuolaikinės visuomenės mąstymo tendencija – apie susidūrimą su antgamtinio pasaulio reiškiniais kalbėti yra tarsi nepatogu, o viešoji nuomonė  mistinius reiškinius dažnai yra linkusi vertinti dviprasmiškai.

Internautų pasakojimai

Iš tiesų racionaliai mąstančiam žmogui kai kurie pasakojimai, fiksuojami internete, kelia daug klausimų. Štai, pavyzdžiui, pasakojama, kaip grupė jaunuolių nuvažiuoja į vieną nuošalų, apleistą be langų ir elektros namą, apie kurį visi kalba, kad jame vaidenasi. Staiga jaunuoliai, būdami antrame namo aukšte, pamato, kad pirmajame staiga užsidega šviesa.

Kita interneto pasakotoja teigia, kad po brolio mirties vidurnaktį (tą valandą kai iš tiesų mirė jos brolis) matė, kaip nei iš šio, nei iš to įsijungė jo kompiuteris. Kitas internautas pasakoja vidurnakty pajutęs, kaip šalia jo kažkas atsigulė ir net pradėjo stumti iš lovos. Tada pasakotojas ranka perbraukė tą vietą, kur kažkas turėjo gulėti, bet ten nieko nebuvo. Panašių patirčių neturintiesiems tokios istorijos dažnai skamba neįtikimai, tačiau kiti interneto komentatoriai papildo šiuos pasakojimus panašiomis savo patirtimis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Primityvu

Primityvu portretas
Primityvu kalbėti apie vaiduoklius, kai gyvos būtybės gyvūnų pavidalu gyvena tarp mūsų senai. Turiu dešimtis nuotraukų
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių