Quantcast

Tikrai vilnai – siūlo ir liepsnos testas

Natūrali vilna – ekologiška žaliava ir tam, kad ji būtų naudojama, pritaria net ir radikaliausi gyvūnų teisių gynėjai. Artėjant žiemai neapsiriksime, jei dėvėti pasirinksime vilnonį drabužį ar mezginį. Įrodyta, kad natūrali vilna pasižymi skausmą slopinančiomis, uždegimą mažinančiomis ir organizmą stiprinančiomis savybėmis. Manoma, kad vilna malšina stresą, jos poveikis panašus į akupunktūros.

Vienoje Kauno gatvių vilnonius mezginius pardavinėjanti pensininkė Monika Kačinskienė ir laukdama pirkėjų veltui laiko neleidžia. Ji, sėdėdama ant kėdutės, mikliai darbuojasi virbalais. "Besibaigiant dienai jau būnu numezgusi pusę kojinės ar pirštinės. Dabar, atšalus orams, vilnonių gaminių paklausa didėja. Mamos vis prašo savo mažyliams numegzti šiltesnių drabužių, ypač kojinių", – geros nuotaikos nestokojo gatvėje įsitaisiusi mezgėja.

Moteris siūlė pirkti megztų kepurių, šalikų, pirštinių, megztinių. Iš krepšio buvo išsitraukusi kojinyčių patiems mažiausiems – naujagimiams.

Iš Dzūkijos kilusi M.Kačinskienė megzti pradėjo nuo 17 metų. Kaime gyvenę tėvai augino daug avių, tad mama išmokė dukrą vilną ir susiverpti. Vėliau mezgimas tapo mėgstamiausiu užsiėmimu. "Jau daug metų gyvenu mieste. Nei avių vilnų, nei ratelio neturiu. Bet stengiuosi megzti tik iš natūralios vilnos siūlų", – pasakojo ponia Monika.
"O iš šuns vilnos kojinių ar neturite?" – pokalbį nutraukė ponią Moniką užkalbinęs kaunietis Alfonsas. Vyriškis sakė girdėjęs apie gydomąsias šuns vilnos savybes: mezginiai iš jos esantys ne tik labai šilti, minkšti, bet ir padeda gydyti skaudamus sąnarius.

Gydytoja, žinoma kinologė Živilė Povilaitienė, pripažįsta, kad šio gyvūno vilna iš tikrųjų turi daug gydomųjų savybių. Pavyzdžiui, paūmėjus sąnarių ligoms, labai sveika mūvėti iš šios vilnos numegztas kojines ar pirštines, o paaštrėjus radikulitui naudinga apsigobti iš šuns vilnos numegzta skara.

"Kažkada pati auginau koli veislės šunį. Viena močiutė suverpė iš jo vilnų siūlus, nusimezgiau dailų megztinį. Visi gyrė ir niekas negalėjo atspėti, iš kokių siūlų mezginys", – prisimena dailiu drabužiu ilgai besidžiaugusi kinologė.
Siūlų mezginiui galima susiverpti ir iš ilgaplaukių bobteilų, šelti, vengrų komandoro, Sibiro haskio ir kitų veislių šunų vilnos.

Teigiama, kad stipriausiu gydomuoju poveikiu pasižymi mezginiai iš ožkų ar avių vilnos. Medikai pataria šiuos drabužius dėvėti žmonėms, sergantiems inkstų ligomis. Apsikloję ar apsirengę tikros vilnos daiktą neprakaituosime ir nesušalsime – vilna puikiai prisitaiko prie kūno temperatūros. Tačiau su gaminiais iš natūralios vilnos turėtų būti atsargūs sergantieji bronchų asma.

Kaip pradedančioms mezgėjoms atskirti vilnonį siūlą nuo sintetinio? Ponia Monika siūlo prisiminti seną siūlo ir liepsnos testą: uždegti siūlą. Vilnonis nedega, bet pamažu svyla, vėliau suanglėja. Sintetinis siūlas užsiliepsnoja akimirksniu.


Šiame straipsnyje: vilna

NAUJAUSI KOMENTARAI

Saulius1

Saulius1 portretas
Įdomiai čia 'rašytoja' sukergė mezgėją su kinologe - kam reikėjo tokios reklamos?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių