Quantcast

G. Maxwell – tėvo numylėtinė, virtusi jaunuolių pardavėja

Nuo auksinio lopšio iki šiurpios prekybos nepilnametėmis seksualiniais tikslais bylos ir teismo verdikto: 20 metų kalėjimo. Kodėl kadaise britų ir JAV visuomenės grietinėlės karuselėje besisupusi Ghislaine Maxwell pasirinko šaltakraujiškos jaunų merginų likimų griovėjos vaidmenį?

Tarp abejingumo ir pertekliaus

G.Maxwell gimė Kalėdų dieną 1961 m. Po trijų dienų automobilis, kuriame važiavo jos penkiolikametis brolis Michaelis, rūke paskendusiame Oksfordšyro kelyje atsitrenkė į sunkvežimį. M.Maxwellas likusius septynerius savo gyvenimo metus praleido ištiktas komos.

Nors Gh.Maxwell gimė pasiturinčioje šeimoje – jos tėvas buvo leidybos magnatas Robertas Maxwellas, kaip teigiama, ankstyvaisiais mergaitės gyvenimo metais ji buvo paveikta tėvų emocinio aplaidumo. Jos motina Betty vėliau savo memuaruose prisipažino, kad po nelaimingo atsitikimo, kuris ištiko sūnų Michaelį, tėvams iš tiesų buvo sunku žvelgti į savo naujagimę.

Vieną 1965-ųjų dieną, pasak B.Maxwell, trejų metų Ghislaine atsistojo priešais ją ir pareiškė: „Mama, aš egzistuoju.“ Betty taip pat manė, kad dukrai išsivystė anoreksija. Norėdami visa tai kompensuoti, nuo to momento abu tėvai pasuko į priešingą kraštutinumų pusę ir pradėjo labai branginti savo jauniausią vaiką. Gal net pernelyg.

Nors tėvas buvo itin griežtas ir negailestingas su visais savo vaikais, ji netrukus tapo mylimiausia dukra. Ir pati Betty savo 1994 m. memuaruose rašė, kad mylimiausia dukra G.Maxwell „tapo išlepinta, vienintelė iš mano vaikų, apie kurią tikrai galiu tai pasakyti“.

Ji buvo vienas iš tų žmonių vakarėliuose, kurie visada žiūrėdavo tau per petį, kad pamatytų, ar nėra ko nors galingesnio ar įdomesnio, kol ji tau siunčia oro bučinį.

Šiandien G.Maxwell – 60-metė ir kaltinimai, dėl kurių ji neseniai buvo nuteista ir pasiųsta už grotų 20 metų, yra tokie šokiruojantys, kad daugybei jos asmenybę tyrinėjančių žurnalistų ir rašytojų kyla pagunda ieškoti tokio žiaurumo paaiškinimo šios moters vaikystėje.

Įtikti tėvui

G.Maxwell užaugo Headington Hill Hall – didžiuliame itališkame dvare, iš kurio atsiveria vaizdas į Jungtinėje Karalystėje (JK) esantį Oksfordą. Užuot nusipirkęs jį pats, jos plutokratas tėvas kažkaip įtikino dvaro savininką – Oksfordo miesto tarybą – išnuomoti jį už minimalią sumą mainais už turto renovaciją. Pasak R.Maxwello, tai buvo geriausias tarybai priklausantis namas šalyje.

Visą G.Maxwell vaikystę Headington Hill Hall salėje buvo rengiami prabangūs vakarėliai, kuriuose dalyvavo politikai, įžymybės ir žiniasklaidos grandai. Tačiau, šioms žvaigždėms palikus pastatą, jis virsdavo į emociškai slogią vietą augti vaikams.

R.Maxwellas buvo kilęs iš labai skurdžios skurdžios Čekoslovakijos žydų šeimos, didžioji jos dalis buvo nužudyta per Holokaustą. Jis tapo Britanijos armijos karo didvyriu, vėliau – akademinės leidybos magnatu, leiboristų parlamentaru ir galiausiai – vieno iš perkamiausių JK laikraščių „Daily Mirror“ savininku.

Kaip verslininkas, jis buvo peikiamas dėl užgaulumo. Johno Prestono parašytoje biografijoje, pavadinimu „Fall“, R.Maxwellas namuose vaizduojamas kaip drakoniškas tėvas, smurtavęs prieš savo vaikus ir fiziškai, ir žodžiais.

Prie pietų stalo vaikai buvo tardomi apie geopolitiką ar ateities planus ir būdavo privedami iki ašarų, jei tėvas manydavo, kad atsakymai netinkami. „Jis mus mušdavo diržu – ir mergaites, ir berniukus“, – J.Prestonui pasakojo kita R.Maxwello atžala Ianas.

Nors ir G.Maxwell ir buvo mėgstamiausia dukra, tačiau nebuvo apsaugota nuo viso to. Ir nors kai kurie iš aštuonių jos brolių ir seserų atsitraukė arba maištavo, ji visada norėjo įtikti savo tėvui. Tai tikriausiai buvo jos planas – R.Maxwellas vėliau savo privačią jachtą pavadino būtent „Lady Ghislaine“, o ne žmonos ar trijų vyresnių dukterų vardu.

Valdžia ir pinigai

Akivaizdu, kad tėvas į savo jauniausią dukterį dėjo didelių vilčių – sakoma, kad jis, matyt, turėjo ambicijų sutuokti ją su dabar jau velioniu Johnu F.Kennedy jaunesniuoju. G.Maxwell įgijo išsilavinimą Marlboro koledže ir Oksfordo universitete, kur studijavo šiuolaikinę istoriją ir kalbas.

„Man buvo labai aišku, kad ji domisi valdžia ir pinigais“, – BBC pasakojo rašytoja Anna Pasternak, kuri tuo metu taip pat studijavo Oksforde ir sukosi tuose pačiuose socialiniuose sluoksniuose, kaip ir G.Maxwell.

„Ji buvo vienas iš tų žmonių vakarėliuose, kurie visada žiūrėdavo tau per petį, kad pamatytų, ar nėra ko nors galingesnio ar įdomesnio, kol ji tau siunčia oro bučinį“, – prisimena A.Pasternak.

Baigusią mokslus G.Maxwell tėvas paskyrė direktore jam priklausančiame ir jo vadovaujamame futbolo klube „Oxford United“, taip pat įkūrė jai įmonę, tiekiančią verslo dovanas.

Tačiau įvairių leidinių paskalų rubrikos puslapiuose, kuriuose G.Maxwell šmėžuodavo it įprasta figūra, ji dažniausiai buvo apibūdinama kaip visuomenininkė, o ne verslininkė.

G.Maxwell pradėjo susitikinėti su italų aristokratu grafu Gianfranco Cicogna. Įkūrė savotišką privatų narių klubą, skirtą tik moterims. A.Pasternak keletą kartų buvo prie jo prisijungusi ir nors, pastarosios teigimu, idėja anuomet atrodė novatoriška, G.Maxwell rašytojai nepriminė didelės feminizmo šalininkės. „Prisimenu, kad ji buvo nepaprastai žavinga su kitomis moterimis, bet nepamenu, kad būtų labai artima kokios nors kitos moters draugė“, – pasakojo A.Pasternak.

„Manau, kad moterys jai iš tikrųjų nebuvo svarbios – tik kaip priemonė priartėti prie kito galingo vyro“, – vertino rašytoja.

Sukčiavimo skandalas

1991 m. sausį, kai R.Maxwellas įsigijo sunkumų patiriantį leidinį „New York Daily News“, G.Maxwell buvo išsiųsta į leidinio būstinę kaip tėvo atstovė. Tai tapo jai vartais į socialinę Manhatano sceną.

Tačiau tų pačių metų lapkritį jos pasaulis apsivertė. Tėvas dingo nuo „Lady Ghislaine“ denio prie Kanarų salų, o vėliau jo kūnas rastas plūduriuojantis jūroje. Ji išskrido tiesiai į Las Palmasą, kur buvo tėvo jachta. Kitą dieną po R.Maxwello mirties jauniausioji jo dukra pasakė emocingą kalbą prie krantinės susirinkusiai pasaulio spaudai.

Netrukus paaiškėjo, kad R.Maxwellas įsiveržė į „Mirror Group“ 440 mln. svarų sterlingų (583 mln. JAV dolerių) vertės pensijų fondą, siekdamas dirbtinai išpūsti bendrovės akcijų kainą savo 32 tūkst. darbuotojų sąskaita.

1992 m. birželį du R.Maxwello sūnūs Ianas ir Kevinas buvo areštuoti ir apkaltinti sukčiavimu. Galiausiai 1996 m. sausį jie buvo išteisinti.

Nors daugumai žmonių jos tėvo kaltė buvo akivaizdi, G.Maxwell ir toliau jį gynė. „Jis nebuvo sukčius“, – 1992 m. pradžioje „Vanity Fair“ laidoje ji pasakojo Edwardui Kleinui.

„Man vagis yra tas, kuris vagia pinigus. Ar aš manau, kad tai padarė mano tėvas? Ne. Nežinau, ką jis padarė. Akivaizdu, kad kažkas atsitiko. Ar jis įsidėjo tai į savo kišenę? Ar jis pabėgo su pinigais? Ne. Taigi jis nebuvo sukčius“, – tada kalbėjo G.Maxwell.

Nors kiti jos broliai ir seserys pripažino, kad R.Maxwello mirtis buvo nelaimingas atsitikimas arba savižudybė, jauniausia jo dukra tvirtino, kad jis buvo nužudytas.

Nepaisant jos protestų, vadinamasis „Mirror“ pensijų skandalas privertė ją palikti gimtąją šalį: 1992 m. lapkritį ji nusipirko kelis tūkstančius dolerių kainavusį „Concorde“ bilietą į Niujorką. Ir tik į vieną pusę.

Abipusė nauda

Ilgainiui G.Maxwell tapo gerai žinoma Manhatano visuomenės figūra: buvo nufotografuota su tokiomis asmenybėmis kaip buvęs JAV prezidentas Billas Clintonas, tada dar tik būsimas valstybės vadovas, bet jau puikiai pažįstamas verslo ir TV pasaulio veidas Donaldas Trumpas ir net popiežius Jonas Paulius II. Amerikiečių visuomenės grandų gretose jos britiškas akcentas ir draugystė su princu Andrew išskyrė ją kaip egzotišką, viliojančią figūrą.

G.Maxwell buvo ir aplinkosauginio, pelno nesiekiančio projekto „TerraMar“ įkūrėja, ji 2013 m. birželio 25 d. Jungtinių Tautų būstinėje dalyvavo spaudos konferencijoje „Vandenynų problema, siekiant tvaraus vystymosi tikslų“.

Per metus iš tėvo palikto patikos fondo moteris uždirbdavo apie 80 tūkst. svarų sterlingų (106 tūkst. JAV dolerių). Šios sumos nebūtų užtekę sumokėti už prabangų namą ir gyvenimo būdą. Po daugelio metų prokurorai teigė, kad šį turtą finansavo jos buvęs partneris – finansininkas pedofilas Jeffrey Epsteinas. Jis išvengė teismo prieš kelerius metus nusižudęs kalėjime.

2005 m. vienos keturiolikmetės mergaitės tėvai policijai pranešė, kad J.Epsteinas tvirkino jų dukrą, o po trejų metų jam buvo skirta aštuoniolikos mėnesių laisvės atėmimo bausmė. Išėjus į laisvę, pasigirdo daugybė naujų panašių kaltinimų. Jis buvo apkaltintas valdęs didžiulį nepilnamečių merginų tinklą sekso tikslais. 2019 m. vėl buvo suimtas dėl kaltinimų prekyba seksu, o kiek daugiau nei po mėnesio mirė kalėjimo kameroje. Valdžios dėmesys neišvengiamai nukrypo į G.Maxwell.

Kaip ir jos tėvas, J.Epsteinas buvo nepaprastai turtingas žmogus, tačiau kilęs iš kuklios šeimos, iš Bruklino darbininkų klasės. Be to, kaip ir R.Maxwellas, jis galiausiai, veikiausiai pastūmėtas gėdos, mįslingomis aplinkybėmis pasitraukė iš gyvenimo.

G.Maxwell santykiai su J.Epsteinu, be jokios abejonės, buvo abipusiškai naudingi. Ji galėjo supažindinti jį su savo turtingais ir galingais draugais. Jis turėjo kapitalo, kad galėtų finansuoti tokį gyvenimo būdą, kokio ji tikėjosi.

Per teismo procesą, taip pat pabrėždami poros artumą, kaltintojai pažymėjo, kad G.Maxwell nebuvo ypač turtinga, kai susipažino su J.Epsteinu. Tačiau smulkias santykių detales nustatyti nelengva. Teismo proceso metu kilo ginčų, kada šie santykiai prasidėjo, kiek laiko truko ir kaip tiksliai jie turėtų būti apibūdinami.

Psichologinis motyvas?

Kaltinimai G.Maxwell teisme buvo susiję su 1994–2004 m. laikotarpiu. Kaltinamajame akte buvo teigiama, kad ji buvo viena artimiausių J.Epsteino bendražygių ir palaikė intymius santykius su juo.

Kad ir koks būtų jų santykių pobūdis, kaltintojai jų artumą pavaizdavo kaip esminį prievartos modelio veiksnį – G.Maxwell ieško ir viliojo J.Epsteino aukas. 2021 m. gruodį prisiekusiųjų teismas ją pripažino kalta dėl penkių iš šešių kaltinimų, įskaitant patį sunkiausią kaltinimą dėl seksualinės prekybos nepilnametėmis.

Žurnalistas Johnas Sweeney, nagrinėjęs šį atvejį savo tinklalaidėje „Hunting Ghislaine“ ir šiuo metu rašantis knygą apie šią istoriją, teigia, kad čia esą buvo gilesnis psichologinis motyvas.

„Negalite suprasti, kas atsitiko su J.Epsteinu, nesuvokdami jos santykių su tėvu“, – įsitikinęs jis.

„Tiesa tokia, kad Ghislaine išmoko tarnauti savo tėvui, o paskui turėjo tarnauti antrajam monstrui, ir tai ji darė visą savo gyvenimą“, – tikina J.Sweeney.

Tačiau A Pasternak atmeta mintį, kad G.Maxwell yra mažiau kalta nei J.Epsteinas. „Neįmanoma, kad jis būtų galėjęs susipažinti su daugybe jaunų merginų, kurių gyvenimą jie sunaikino, be Ghislaine“, – įsitikinusi ją pažįstanti rašytoja.

Viliojo ir stebėjo

Kaltintojams pavyko įrodyti, kad G.Maxwell buvo labai svarbi J.Epsteino schemos vilioti jaunas mergaites atlikti jam masažus, kurių metu jis jas lytiškai išnaudodavo, dalis.

Dvi J.Epsteino aukos, vadinamos Jane ir Carolyn, liudijo, kad buvo keturiolikos, kai G.Maxwell pradėjo jas vilioti.

Pareiškime teismui G.Maxwell išreiškė užuojautą aukoms ir sakė atsiprašanti dėl patirto skausmo, bet kaltino J.Epsteiną.

Teisme prieš kelias savaites G.Maxwell teigė, kad J.Epsteinas buvo manipuliuojantis, suktas ir kontroliuojantis vyras, suskirstęs savo gyvenimą į visiškai atskiras dalis ir kvailinęs visus jį supusius žmones.

Tačiau kaltintojai siekė 30–55 metų įkalinimo bausmės G.Maxwell ir sakė, kad ji buvo suaugęs žmogus, savarankiškai priimdavęs  sprendimus.

Į jos schemą pakliuvusios paauglės dažnai atvykdavo iš problemiškų namų. Jų šeimos susidūrė su bankrotais, piktnaudžiavimu narkotinėmis medžiagomis, o kai kurios merginos jau anksčiau buvo patyrusios seksualinę prievartą. G.Maxwell ir J.Epsteinas viliojo jas draugyste, dovanomis ir pažadais padėti daryti karjerą arba sumokėti už jų mokslus. Šis viliojimo procesas, pasak kaltintojų, buvo pagrindinė G.Maxwell „žaidimų knygos“ dalis.

Tada ji pasinaudojo masažo gudrybėmis kaip dingstimi, kad paskatintų merginas liesti J.Epsteiną ir normalizuotų seksualinį kontaktą. Prokurorai tvirtino, kad G.Maxwell įvesdavo mergaites į kambarį, kad jos būtų tvirkinamos ir išnaudojamos, o kartais imdavosi stebėtojos vaidmens, kad viskas atrodytų lyg įprastas reiškinys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nekas

nekas portretas
pinigai gadina zmones, mano boba irgi sugadino

grys

grys portretas
trampas tvarka bus

Gay Gytler!

Gay Gytler! portretas
Šlykšti dvokianti putinoidė. Ne veltui skvernelis sh nausėdu jos tarpukojį laižo. Ir Vokietijos vėliava nojuoja.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių