Quantcast

Pasaulio įdomybės: suomiai kalėdinius kepsnius pavers dyzeliniu kuru

Suomijos kompanija Kalėdų vakarienės likučius planuoja paversti į atsinaujinančią energiją. „Kinkkutempu“, jau kurį laiką kovojanti prieš maisto švaistymą, skelbia surinksianti kalėdinių kepsnių riebalų likučius, kuriuos pavers į dyzelinį kurą.

Pasak ekspertų, surinkus riebalų perteklių po vieno vidutinio kumpio kepimo, galima nuvažiuoti kiek daugiau nei 3 km.

Kiekvienais metais per Kalėdas Suomijoje iškepama beveik 7 mln. kg kumpio. Surinkus riebalų likučius iš tokio kiekio mėsos, anot kompanijos atstovų, galima tris kartus automobiliu apvažiuoti pasaulį. Po kiekvienų Kalėdų daugeliui Suomijos namų ūkių tenka tvarkyti ir dėl riebalų pertekliaus užsikišusius nuotekų vamzdžius.

***

Tokijas lapkričio 24 d. pirmą kartą po 50 metų sulaukė sniego. Paskutinį kartą sniegas Japonijos sostinėje buvo iškritęs 1962-aisiais. Vis dėlto jis ilgai neužsilaikė.

***

Šveicarijos šokolado meistrai sukūrė pirmą šalies istorijoje šokoladą su asilės pienu. Pasak šokolado gamintojų, kuriant šį produktą buvo galvojama apie laktozės netoleruojančius žmones.

Šokolado gamintojai bendradarbiavo su asociacija „Eurolactis“, kuri kuria kosmetikos ir kitus produktus su asilės pienu. „Eurolactis“ vadovas teigia buvęs įkvėptas istorijos, kad popiežius Pranciškus vaikystėje Argentinoje buvo maitinamas asilės pienu.

***

Ispanijoje teisiama gyvūnų prieglaudos vadovė ir prižiūrėtojas – jie kaltinami dėl 2 tūkst. kačių ir šunų, kurie nugaišo tikroje agonijoje, nužudymo. Prokurorai teigia, kad pora specialiai taupymo sumetimais suleisdavo per mažą gyvūnų eutanazijos preparato dozę, todėl šie labai ilgai kankindavosi.

Yra įrodymų, kad per egzekucijas kameros prieglaudoje būdavo išjungiamos, o patalpose būdavo visu garsu paleidžiama tranki muzika, kad nesigirdėtų gaištančių gyvūnų balsų. Daugiau nei 2 tūkst. kačių ir šunų gyvūnų prieglaudos vadovė ir prižiūrėtojas sunaikino prieš 6-erius metus. Labai dažnai gyvūnai buvo užmigdomi vos tik jiems pasiekus prieglaudą, net kai už priėmimą šeimininkai sumokėdavo.

***

Daugelis žmonių mano, kad dirbtiniai saldikliai padės jiems numesti svorio. Bet jau kurį laiką mitybos specialistai įtarė, kad dirbtiniai saldikliai, naudojami kaip cukraus pakaitalas, dažniausiai aptinkami dietiniuose gazuotuose gėrimuose, nepadeda sulieknėti.

Masačusetso ligoninės mokslininkai dabar jau turi įrodymus, kuriuos paviešino mokslo žurnale „Applied Physiology, Nutrition and Metabolism“. Pasirodo, kad populiariausi saldikliai aspartamas ir aspartamo asesulfamas ne tik nepadeda atsikratyti nepageidaujamų kilogramų, bet ir netiesiogiai blokuoja darbą fermentų, kurie apsaugo nuo nutukimo, aukšto kraujospūdžio, insulino, sutrikimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių