Quantcast

Napalmu apdeginta K. Phuc apie ją išgelbėjusį vyrą: mes draugausime amžinai

  • Teksto dydis:

1972 m. birželio 8 d. Pietų Vietname padarytoje nuotraukoje užfiksuota napalmu apdeginta devynerių metų Kim Phuc, kuri bėga nusiplėšusi užsidegusius drabužius. Dabar jai jau beveik 60 metų, o jos nuotrauką padarė Pietų Vietnamo pajėgose tarnavęs Nickas Utas, pranešama LNK reportaže.

„Prieš 50 metų buvau AP fotografas. Tą dieną nufotografavau Kim ir ta nuotrauka išgelbėjo jai gyvybę, labai už tai dėkoju. Mes draugausime amžinai. Mes visą laiką kalbamės telefonu, keliaujame kartu“, – kalbėjo AP fotografas N. Utas.

Nicko nuotraukos užfiksavo amerikiečių apginkluotų Pietų Vietnamo lėktuvų antskrydį prieš komunistų pajėgų užimtą miestą. Kai vietos gyventojai ir Pietų Vietnamo kariai bėgo iš vienos šventyklos, pietų vietnamiečiai per klaidą pamanė, kad tai priešai ir numetė ant jų napalmo bombų. Keli vaikai, tarp jų – du Kim pusbroliai, neišgyveno.

Tą dieną nufotografavau Kim ir ta nuotrauka išgelbėjo jai gyvybę, labai už tai dėkoju.

„Aš laikiau fotoaparatą ir fotografavau. Kai nufotografavau berniuką, jis mirė tiesiai prieš mano kamerą, bet mano akys pamatė Kim, bėgančią be drabužių. Iš pradžių pagalvojau, kodėl ji be drabužių, bet kai pribėgau arčiau pamačiau, jog ji dega. Kai prasilenkėme, pažvelgiau į jos kūną ir supratau, kad ji tuoj numirs. Todėl padėjau fotoaparatą ant kelio, norėjau jai nedelsiant padėti. Nenorėjau daugiau fotografuoti. Jei tai būčiau daręs, ji tikrai būtų numirusi. Aš norėjau jai padėti. Ten buvo daug žurnalistų, bet visi jau buvo išvykę“, – tęsė N. Utas.

Lipnus napalmas mergaitei stipriai nudegino kairę ranką, nugarą ir kaklą.

„Mano pėdos nebuvo apdegusios, bet visas kaklas ir nugara buvo“, – sakė K. Phuc.

Laimei, fotografas Nickas padėjo nuvežti Kim tiesiai į ligoninę.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Jis ne tik nufotografavo, bet ir padarė gerokai daugiau, nes nuvežė mane į artimiausią ligoninę. Jis išgelbėjo man gyvybę. Aš jam skolinga ir labai dėkinga“, – teigė K. Phuc.

Iš pradžių medikai visai nesitikėjo, kad Kim išgyvens, bet po pusantrų metų ji sugebėjo išeiti iš ligoninės. Jos teigimu, išgyventi padėjo netyčia atrasta Biblija, bet Vietnamą užvaldę komunistai nusprendė panaudoti mergaitę savo propagandos tikslams. Tik po beveik 20 metų, kai ji susituokė ir gavo leidimą vykti į povestuvinę kelionę į Maskvą, Kim su savo vyru pabėgo iš lėktuvo, kuris nusileido pasipildyti degalų Niufaundlende ir pasiprašė politinio prieglobsčio Kanadoje.

Ji dar daug metų buvo gydoma ir iki šiol tebegydoma Vakarų šalių klinikose ir sugebėjo susilaukti dviejų vaikų. Vėliau ji įkūrė tarptautinį fondą karo aukoms remti, buvo nuvykusi į JAV ir atleido amerikiečiams už jų naudotus žiaurius karo metodus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
kieno tai darbas jei ne jav kuri pradedant nuo japonu visa azija pajuto ant savo kailio tai britu monarhu setono tarnai kuriu priedangoje galia igijo hazarai ir su visu blogiu naikina zmonija tai uzsilike fasistai ir skuba nes jaucia Dievo galia ir savo gala===
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių