Quantcast

To mokyklose nemokė: mažai žinomi faktai apie Antrąjį pasaulinį karą

  • Teksto dydis:

Nuo Antrojo pasaulinio karo baigties jau praėjo daugiau nei 70 metų, tačiau tai buvo toks įvykių gausus laikas, kad mažai girdėtų faktų apie šį karą tikriausiai nepritrūksime dar ilgai.

Štai keletas jų:

* Jungtinių Valstijų sausumos pajėgos (US Army) Antrojo pasaulinio karo metu turėjo daugiau laivų nei Jungtinių Valstijų karinės jūrų pajėgos (US Navy).

* Pirmieji sąjungininkų, išsilaipinusių Normandijoje, paimti į nelaisvę kariai buvo korėjiečiai. Kaip jie ten atsidūrė? Jų istorija labai ilga ir nelaiminga. Pirmiausiai korėjiečiai buvo paimti į nelaisvę Japonijos karių ir verčiami kariauti jų gretose. Vėliau juos į nelaisvę paėmė sovietai, laimėję mūšius prieš Japonus. Kaip ir japonai, sovietai juos vertė kovoti savo daliniuose. Sovietų daliniams su korėjiečių gretomis pralaimėjus prieš vokiečius,  korėjiečiai atsidūrė Vokietijos daliniuose ir buvo verčiami su vokiečių kariais priešintis sąjungininkų išsilaipinimui Normandijoje. Sunku patikėti, bet šiame įvykių verpete jiems kažkaip pavyko išlikti gyviems.

* Vienas pirmųjų žingsnių, kurių ėmėsi JAV kariuomenė vos dislokavusi savo dalinius Šiaurės Afrikoje, buvo trijų „Coca-Cola“ gamyklų pastatymas ir įrengimas.

* Didžiausia tikimybė žūti amerikiečių kariams buvo tarnybą atliekant karinėse oro pajėgose. Vidutinė žūties tikimybė siekė 71 proc.

* Didžiąją dalį nacių Waffen SS kovinių dalinių karių sudarė visai ne vokiečiai, o kariai beveik iš visų Europos šalių ir net Indijos (nuotr.).

* Galima numanyti, kad paskutinis faktas lietuviams girdėtas geriausiai: karių gyvybė Sovietų kariuomenėje buvo laikoma praktiškai beverte. Bent 500 vokiečių lėktuvų buvo numušta sovietų pilotams paprasčiausiai į juos trenkiantis ir žūstant drauge su priešo pilotu. Tuo tarpu minų laukai buvo išminuojami „kojomis“, per juos pasiuntus žygiuoti sovietų karius. Tokia karybos strategija buvo užtikrinama nežmoniškomis represijomis. Apie tai Josifas Stalinas net sarkastiškai yra pasakęs, jog esą žmogus turi būti labai drąsus, jei drįsta pasipriešinti ir „netapti Raudonosios armijos herojumi“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to er

to er portretas
Taip, prisiminiau, esi teisus

er

er portretas
Mažai domiesi. Pradžioje taip ten galėjo tarnaut tik arijai, bet vėliau matyt dėl perdidelių nuostolių fronte (čia mano manimu), buvo kuriami ir nacionaliniai daliniai albanų, bulgarų, tiurkų,... čia miniu tik egzotiškesnius dalinius.

ytaa

ytaa portretas
Čia iš fantastikos srities: "Didžiąją dalį nacių Waffen SS kovinių dalinių karių sudarė visai ne vokiečiai, o kariai beveik iš visų Europos šalių ir net Indijos (nuotr.)". Hitleris buvo paranojikas, ir labai labai nenoriai įduodavo vokišką ginklą svetimšaliui į rankas, kad jis gintų Vokietijos interesus. Mažai tikėtina, kad didžiąją dalį sausumos armijos vokiečių gretose Waffen SS sudarė svetimšaliai. Domiuosi karo istorija, renku medžiagą, labai daug skaitau, bet apie tai girdžiu pirmą kartą. Tuo labiau, kad SS buvo išskirtiniai, elitiniai kariniai daliniai, ištikimi fiureriu, ir ten svetimšaliui sunku buvo pakliūti
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių