Quantcast

Lietuvių burės – jau Arklių platumoje

"Tūkstantmečio odisėjos" antrojo etapo buriuotojai Atlanto vandenyne pasiekė pusiaujo zoną, dar kitaip vadinamą Arklių platuma. Šis pavadinimas atsirado dar tais laikais, kai jūriniai burlaiviai, kirsdami pusiaują, Atlanto vandenyne patekdavo į ilgą trunkantį štilį. Kaitra išsekindavo jūrininkus, o pasibaigus maisto atsargoms jie būdavo priversti valgyti arklieną. Į panašias oro sąlygas pastarosiomis dienomis pateko ir buriuotojai iš Lietuvos.

"Gyvename kaip pirtyje. Pusiaujo zonoje plaukimas smarkiai sulėtėjo, nes nėra vėjo. Saulė taip įkaitino denį, kad sunku net koją pastatyti – kepina negailestingai iki pat saulėlydžio. Vandenyno temperatūra čia 32 laipsniai šilumos. Po deniu taip pat labai karšta, temperatūra pakyla iki 38 laipsnių. Įgulą tokios oro sąlygos labai vargina. Besiilsintieji džiaugiasi, kai galima atidaryti ventiliacijos liukus, o pradėjus lyti, jie aklinai uždaromi. Dėl visiško štilio buvome priversti įjungti variklį",  – nuotykiais dalijosi kapitonas Audrius Jasinskas.

Tačiau nurimęs vėjas ir kepinanti saulė neprivertė keliautojų atsisakyti linksmybių. Kertant pusiaują tarp jūrininkų gyvuoja paprotys rengti krikštynas tiems, kurie įveikia pusiaują pirmą kartą. Iš 11 jachtos įgulos narių jį iki šiol yra perplaukęs tik vienas – vairininkas Linas Ivanauskas, todėl krikštynos gresia beveik visiems buriuotojams.
Dažniausiai tokiomis progomis jūreiviai leidžia sau pakvailioti. Pagal senus jūreivių papročius perplaukus pusiaują pasirodo Neptūnu persirengęs įgulos narys su savo palyda. Jam laivo kapitonas su komanda privalo raportuoti, kur ir kodėl plaukia, bei paprašyti leidimo plaukti toliau.

Vėliau "Neptūnas" įteikia kapitonui ekvatoriaus raktą, o plaukiančiuosius per pusiaują pirmą kartą krikštija – išmaudo vandenyje ir suteikia patepimo sakramentą, krikštijamieji tuo metu turi dainuoti ir šokti.

Antrajame etape plaukiant maršrutu Las Palmasas – Keiptaunas jau įveiktas didesnis nei 3 830 jūrmylių atstumas. Numatyta, kad iš viso per antrąjį etapą jachta "Ambersail" turėtų nuplaukti apie 4 570 jūrmylių.


Šiame straipsnyje: buriuotojai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Saulius1

Saulius1 portretas
ACH! gera taip papoilsiaut ! (tik kad... Vandenynas atsipalaidavimo nemėgsta!)
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių