Quantcast

Karikatūra, sukėlusi audrą stiklinėje

"Kauno dienoje" išspausdinta karikatūra, kurioje Kauno meras Andrius Kupčinskas vaizduojamas kaip žinomo sovietmečio plakato, klausiančio, ar užsirašei savanoriu ginti tėvynę, herojus, papiktino kai kuriuos miesto tarybos narius. Triukšmo atgarsiai pasiekė Seimą.

Audra stiklinėje kilo, kai karikatūra, nenurodant jos autoriaus nei šaltinio, buvo įdėta Kauno miesto savivaldybės interneto svetainėje šalia mero raginimo kauniečiams patiems nusikasti sniegą savo kiemuose. Šiuo vaizdeliu viešai pasipiktino kai kurie miesto tarybos opozicijos atstovai bei Seime dirbantys kauniečiai – esą jų jausmus žeidžia karikatūros aliuzijos į sovietmetį.

"Turėčiau visų atsiprašyti dėl to, kad netyčia sukėlėme tokį triukšmą. Įdėjome karikatūrą, bet pamiršome nurodyti autorių ir šaltinį. Matyt, žmonės nesuprato, kad tai karikatūra. Į karikatūrą, manau, nebūtų taip sureagavę", – aiškino mero atstovė spaudai Daiva Lebeliūnaitė.

Vakar karikatūra dingo iš savivaldybės interneto svetainės, bet atsirado kitose žiniasklaidos priemonėse, susidomėjusiose reakcija į ją.

Piešinio autorę Hertą Matulionytę-Burbienę nustebino kilusi reakcija: "Kurdama karikatūrą panaudojau sovietinio plakato, skatinančio mobilizaciją, motyvus. Meras irgi prašo kauniečius mobilizuotis – taigi yra tam tikrų asociacijų."

Anot dailininkės, karikatūros motyvai nėra vien sovietiniai – yra panašus plakatas, vaizduojantis amerikiečių Dėdę Semą. "Jei kam kliūva ši karikatūra, galiu perpiešti – merą pavaizduoti Dėdės Semo arba tautiniais drabužiais", – juokėsi kaunietė.

Tai, kad ne visi sugeba perskaityti karikatūros kodus, stebina ir meno ekspertus. "Su karikatūromis yra taip: jei žmogaus, kuris jose pavaizduotas, tai nežeidžia, kitiems taip pat nėra ko įsižeisti. Šiuolaikiniame mene, ypač karikatūrose, galima žaisti įvairius laikotarpius primenančiomis detalėmis. Be to, čia nėra tiesioginės sovietmečio simbolikos – tik asociacijos, taigi, ir dėl tematikos įsižeisti nėra ko", – aiškino menotyrininkė Violeta Jasevičiūtė.

Jos manymu, su humoru pateiktas mero raginimas kauniečiams yra laiku ir vietoje, nes šiais laikais bendruomeniškumo labai trūksta – visi laukia, kad kas nors kitas kastuvą į rankas paimtų pirmas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Saulius1

Saulius1 portretas
Keistas bruožas - liguistai bijot to kas kažkada buvo, ar ne tuom reiškias dvasios vergiškumas?

pipiras

pipiras portretas
Geras kvietimas,nes dabar miestiečiai į viską žiūri tik iš aukšto ,duok man viską už dyką tik, kad jiems viskas būtų sutvarkyta nuvalyta, o jie tik ir težino ,kad reikia šiukšlinti o kai reikės valytis patiems tai daug kas ir šiukšles ne mėtys kur papuola o sugebės nunešti į šiukšlių konteinerį, puiku konservatoriai žiūri į viską iš kultūros ir taupymo varpinės
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių