Quantcast

Dovanos pasigedusiems šilumos

Vasariško oro šykštinti gamta, regis, nori kompensuoti saulės ir šilumos trūkumą: Kauno turgavietėse jau prekiaujama lietuviškomis braškėmis, miško žemuogėmis ir net grybais.

"Eik tu sau! Visai kitoks nei lenkiškų braškių skonis", – nustebo jauna kaunietė, paskanavusi pirmųjų lietuviškų braškių, užaugintų Prienų rajono Šilavoto seniūnijos Jono Vaitkūno ūkyje. Šiame ūkyje užaugintomis uogomis prekiaujanti ūkininko dukra Izolda kasmet tokiu laiku atvažiuoja iš Ispanijos talkinti tėvams.

"Po trijų keturių savaičių uogos pasibaigs. Tuomet jos kainuos beveik tiek pat, kaip ir dabar", – pranašavo Izolda, pirmąsias lietuviškas braškes pardavinėjanti po 8 litus už 1 kg.

Prie Genovaitės iš Kaišiadorių rajono prekystalio, raudonuojančio nuo puslitrinių stiklainių su žemuogėmis, nusidriekė nekantraujančių paragauti šių uogų pirkėjų eilutė.

"Žemuoges rinkau prie Kalvių ežero, ant kalvelių – miške žemuogės dar tik žydi, tačiau iki Joninių dar spės ir uogos prinokti, ir raudonikiai, baravykai bei lepšiai užaugti", – tikino Genovaitė, kuriai prekiauti uogomis talkino žentas Vytautas. Žemuogių karalienė patarė: šias uogas galima užšaldyti, uogienę skanią išsivirti (šiukštu nevirti – uždaryti į stiklainius vos užvirusią) ar laikyti šaldytuve trintas su cukrumi, maišant litrą žemuogių su tokiu pat kiekiu cukraus. Verdant uogienę, 2 l uogų (0,5 žemuogių dabar kainuoja 7 litus) reikės 1 kg cukraus.

Genovaitės spėjimą, kad jau per Jonines bus gausu grybų, patvirtino iš Dzūkijos Marcinkonių kaimo atvažiavęs Vincas. Jo prekybos vietoje puikavosi du patys tikriausi baravykai. Sakė, jau pardavęs 12 paberžių ir penkis raudonviršius, tačiau iki Joninių grybų tikrai turėtų užderėti. Panašiai galvoja ir Labanoro girioje, prie ežero, jau vasarojanti aktorė Doloresa Kazragytė. Ji teigė iki šiol tesuradusi keturias žemuoges, kelias ūmėdes ir porą mažyčių voveraičių. "Šiemet grybai ir uogos vėluoja, nes naktys dar vis šaltos", – paaiškino D.Kazragytė.


Šiame straipsnyje: miško gėrybėsgrybaiuogos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Saulius1

Saulius1 portretas
O tos 'lenkiškos' braškės netyčia ne iš Černobylio?
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių