Quantcast

Atsisveikinimas su paukščiais

Trumpėjančios rudens savaitgalio dienos vis dar gena iš namų tuos, kuriems neužteko trumpos lietuviškos vasaros. Kaip turiningai praleisti tas dvi dienas, patirti kuo daugiau įspūdžių?

Tūkstančiai Lietuvą paliekančių paukščių rugsėjį–spalį praskrenda pro Ventės ragą. Seniai norėjau pamatyti šį procesą iš arčiau, susipažinti su ornitologų darbu. Be to, tai puiki proga pasigrožėti unikalia Nemuno deltos gamta. Nuspręsta: kelionės tikslas – Ventės ragas.

Kelionė tik iš pradžių atrodė tolima. Apie kelią Kaunas–Jurbarkas prirašyta daugybė istorijų, istorikai apie šias vietas gali pasakoti valandų valandas. Panemune nusidriekęs kelias žavi ne tik iš vienos pusės kiek tik akys užmato nusidriekusiais upės vingiais, iš kitos – rudenėjančio miško spalvomis, bet ir lankytinų vietų gausa. Trumpam sustojome Vilkijoje – čia veikia vienintelis Lietuvoje keltas per upę "Vilkynė", kuriuo galima persikelti per Nemuną su automobiliu. Toliau – Seredžius, Veliuona, Raudonė. Pakeliui tikrai yra kur akis paganyti: Belvederio dvaras, Palemono kalnas, Gedimino piliakalnis, Veliuonos dvaro sodyba, Raudonės ir Panemunės pilys... Vienos dienos viskam apžiūrėti tikrai nepakaks.

Tačiau mūsų tikslas šįkart – dar toliau. Pasiekę Šilutę nusprendžiame čia baigti šios dienos kelionę, vakare dar aplankydami Rusnės salą, kurioje gausu architektūros ir technikos paminklų ir kurią neskubant galima apvažiuoti per porą valandų, sustojant pasigrožėti Nemuno delta iš apžvalgos bokštelio ir užsukant prie Uostadvario švyturio.

Kitą dieną anksti rytą palikę Šilutę, po pusvalandžio pasiekėme savo kelionės tikslą. Ventės miestelis pasitinka saulėta rudens ramybe, gatvėje žmonių nematyti, tik ant marių kranto stoviniuoja vienas kitas žvejys.

Ventės ragas – nedidelis pusiasalis rytinėje Kuršių marių pakrantėje. Jo ilgis yra 5,5 km, o plotis – iki 2,2 km. 1929 m. įkurtą Ventės rago ornitologijos stotį kasmet aplanko tūkstančiai turistų ir gamtos mylėtojų. Užlipus į daugiau kaip prieš 150 metų pastatyto švyturio apžvalgos aikštelę galima grožėtis Kuršių marių platybėmis, o esant palankiam orui galima pamatyti kitame marių krante esančias auksines Neringos kopas ir, be abejo, palydėti išskrendančius sparnuočius.

Šis savaitgalis – geriausia proga pakartoti kelionę į Ventės ragą, nes jau daugelį metų pasaulyje gyvuoja tradicija pirmąjį spalio savaitgalį organizuoti Pasaulinę paukščių stebėjimo šventę. Lietuvos ornitologų draugija spalio 2–3 d. taip pat kviečia visus neabejingus gamtai prisijungti prie tūkstančių paukščių stebėtojų iš visos Europos ir išlydėti bei suskaičiuoti išskrendančius paukščius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių