Quantcast

Ypatingas receptas Kalėdoms: keptas ėrienos kumpis su medumi

  • Teksto dydis:

Jau tapo įprasta, kad Kalėdinį lietuvių stalą puošia kepta višta, antis ar kalakutas. Tačiau yra ir kitų patiekalų, kurie gali tapti ne mažiau įspūdingesniu šios svarbios šventės akcentu. Vienas tokių – avienos arba ėrienos kumpis, keptas orkaitėje.

Prekybos miestelio „Urmas“ marketingo vadovas Jonas Plenta sako, kad prieš Kalėdas tradiciškai išauga atvėsintų vištų ir ančių bei įvairių kiaulienos gaminių pardavimai. Bet, pasak jo, kasmet prieš didžiąsias šventes vis daugiau pirkėjų įsigyja ir jautienos, avienos triušienos.

„Žmonės vis dažniau greta tradicinių patiekalų ryžtasi išbandyti ir naujų receptų ar paeksperimentuoti su įprastais valgiais. Daugelį paskatina didžiulė receptų pasiūla internete, kelionės į svečias šalis. Daug pirkėjų klausia ir mūsų prekybininkų pasiūlymų, kaip pasigaminti, kurie mielai dalijasi savo patirtimi“, - sakė J. Plenta.

Jautiena ir aviena Centriniame Kauno turguje prekiaujanti Milda sako, kad savo klientams, norintiems per Kalėdas išbandyti ką nors naujo, rekomenduoja būtent avies arba ėriuko kumpį.

„Jį siūlau kepti visą orkaitėje. Jei žmonės nėra taip darę, pasidalinu savo ir kolegių išbandytais receptais. Toks kumpis gerai atrodo ant stalo, o ir skonis kitoks, nei paukštienos ar kiaulienos, kurios mums labiau įprastos. Bet ir avieną, laikantis tam tikrų taisyklių, galima labai skaniai paruošti. Žmonės išbandę tai, ateina, padėkoja, sako, kad patiko ir jau nebijo toliau kitomis progomis eksperimentuoti su aviena ar ėriena“, - pasakojo prekybininkė.

Virtuvės šefas Gediminas Abraškevičius sako, kad avieną verta valgyti ne tik dėl ypatingo skonio, bet ir todėl, kad ji yra ypač vertinga žmogaus organizmui.

„Aviena turi daug vertingų medžiagų, o jos riebalai nesukelia tokių sveikatos problemų, kaip tarkim, kiaulienos. Orkaitėje keptas kumpis, gražiai papuoštas, gali tapti dar įspūdingesniu šventinio stalo akcentu, nei kepta višta, antis, ar net kalakutas“, - sakė G. Abraškevičius.

Pasak jo, orkaitėje kepamo avienos kumpio paruošimo būdų yra labai daug ir įvairių. Jei norisi ryškesnio skonio, kumpį reikėtų pamarinuoti nuo 12 iki 24 val. Populiariausi marinavimo būdai – su česnakais, raudonuoju vynu, medumi, aliejumi, įvairiomis žolelėmis. Jei kumpis mažesnis ir norisi natūralaus mėsos skonio, galima kepti ir nemarinuotą, tiesiog pagardintą į mėsą įterptomis česnako skiltelėmis. Paprastai toks kumpis kepamas ir patiekiamas kartu su daržovėmis – bulvėmis, morkomis, cukinija, pomidorais.

Virtuvės šefas šioms Kalėdoms dalijasi ypatingu, bet visai nesunkiai paruošiamu orkaitėje kepto ėriuko kumpio su medumi receptu. „Ėriena ir medus – labai geras derinys, ypatingai atskleidžiantis puikų šios mėsos skonį“, - teigė jis.

Marinatui reikės sumaišyti kelis šaukštus medaus, porą gerų žiupsnių kario, 2 šaukštus citrinos sulčių, ir tiek pat alyvuogių aliejaus. Marinatu apteptą ėrienos kumpį šaldytuve reikėtų palaikyti parą, o jei išeina – ir dvi. Tada ėrieną reikia susukti į foliją, kišti į kepimo rankovę, supilti naudotą marinatą ir dar šiek tiek vandens. Kepti 180°C temperatūroje 2–2,5 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių