- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Vasaros laikotarpiu, atostogų metu ar tiesiog esant dideliam užimtumui ne visuomet norisi suktis virtuvėje ir gaminti patiekalus ar atsargas žiemai. Pasak ekspertų, įsigyjant jau pagamintus reikiamus ingredientus galima sutaupyti ne tik laiko, tačiau ir pinigų.
„Nuolatos plečiame prekių asortimentą, siekdami pasiūlyti ne tik įdomesnių ir naujų produktų, bet ir jau gerai pažįstamų, pačių mūsų pirkėjų kartais ruošiamų ingredientų – „paruoštukų“. Tokie produktai taupo laiką, o platus asortimentas padeda užtikrinti, kad pirkėjai šiuos produktus galėtų įsigyti už gerą kainą“, – sako lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.
Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė teigia, kad nors kai kuriuos patiekalus ar jiems reikalingus ingredientus pasigaminti nėra sudėtinga, tačiau jie yra itin imlūs laikui, kaip pavyzdžiui, vyšnių sirupas ar pomidorų padažas.
Vyšnių sirupo gamyba
Užderėjusį vyšnių derlių skubama nurinkti, kol derliaus neišskanavo paukščiai, tad uogas reikia paruošti itin greitai, siekiant išlaikyti gerą jų skonį. „Vyšnių sirupas net ir žiemą primena vasaros uogas, tik jo gamyba – itin ilga. Vyšnių nurinkimas, kauliukų išėmimas ir sirupo virimas reikalauja labai daug laiko, tačiau tam galima ir alternatyva – mūsų tiekėjų gaminamas vyšnių sirupas“, – sako B. Baratinskaitė.
Vis dėlto, jeigu norisi naminio sirupo, tam reikės:
apie 1 kg vyšnių,
pusės kilogramo cukraus,
iškaitintų stiklainių, į kuriuos bus pilstomas sirupas.
„Pirmiausia vyšnias nuplaukite, išimkite kauliukus ir iš uogų išspauskite sultis. Jeigu sultys nėra visiškai skaidrios, jas perkoškite. Sultis supilkite drauge su cukrumi į puodą ir virkite ant nedidelės kaitros iki kol taps blizgus ir sutirštės. Dar karštą sirupą supilstykite į iškaitinus stiklainius, užsukite švariais dangteliais ir apverskite dangteliu žemyn, palikite visiškai atvėsti“, – sirupo receptu dalijasi B. Baratinskaitė ir teigia, kad iš tokio jau paruošto sirupo kiekio pavyks paruošti apie 3-5 litrus gėrimo, o jo savikaina, jeigu reikėtų pirkti tik cukrų ir nebūtų skaičiuojamas darbui skirtas laikas, prasidėtų nuo 0,89 euro. O tuo tarpu, jau paruoštą vyšnių sirupą, iš kurio galima paruošti apie 7 litrus gėrimo, galima įsigyti už beveik tą pačią kainą – 0,93 euro.
Šiltnamio karaliaus pomidoro padažas
Įpusėjus vasarai šiltnamiuose pomidorų stiebai gausiai pasipuošę raudonskruosčiais ir ne tik vaisiais, o užderėjęs gausus derlius leidžia eksperimentuoti virtuvėje, tačiau ar naminis pomidorų padažas kainuoja pigiau nei įsigytas parduotuvėje?
Paprastam pomidorų pagaminti reikės:
2 šaukštų alyvuogių aliejaus,
1 vidutinio dydžio svogūno,
2 skiltelių česnako,
1 nedidelės morkos,
1 nedidelio saliero,
2 šaukštų smulkintų petražolių,
pusės šaukštelio džiovinto baziliko arba 2 valgomųjų šaukštų smulkinto šviežio baziliko lapelių,
800 g šviežių, nuluptų, smulkintų ir be sėklų pomidorų,
1 šaukštelio pomidorų pastos,
druskos ir pipirų.
Pirmiausia susmulkinkite svogūną, morką, salierą ir petražoles. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ant vidutinės kaitros, suberkite supjaustytas daržoves ir petražoles, pamaišykite. Sumažinkite kaitrą iki mažos ir uždengus keptuvę dangčiu kepkite 15-20 minučių nuolat pamaišant, iki kol daržovės suminkštės.
Tuomet padidinkite kaitrą iki vidutinės, sudėkite smulkintą česnaką ir pakepinkite apie 30 sekundžių. Sudėkite smulkintus pomidorus, baziliką ir pomidorų pastą, pagardinkite druska ir pipirais. Sumažinkite kaitrą iki mažos ir viską troškinkite apie 15 minučių neuždengus dangčiu.
„Jeigu norisi vientisos padažo konsistencijos, be gabaliukų, sutrinkite jau pagamintą, dar šiltą padažą trintuvėje ir tik tuomet supilkite į stiklainį. Iš šio ingredientų kiekio turėtų išeiti apie 400-500 gramų padažo, o gaminant jį namie, neskaičiuojant laiko, puslitris padažo kainuotų, priklausomai nuo pasirinktų ingredientų, mažiausiai 3 eurus. Tuo tarpu, mūsų tiekėjų pagamintą pomidorų padažą galima įsigyti nuo 0,85 euro iki 2,19 euro už pusės litro stiklainį“, – atskleidžia „Maximos“ ekspertė.

NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Kepsnių sezonas: 5 žingsniai iki tobulo marinato
Druska ir pipirai – šiuos du pagrindinius prieskonius galima rasti kone kiekvienuose namuose, o ir jie beveik visada atsiduria kepamai mėsai naudojamame marinate. Tačiau maisto ekspertai pastebi, kad yra gausybė būdų, kaip paįvairinti mėsos...
-
„Moving Mountains“ produktai: skani alternatyva mėsai15
Visame pasaulyje stebima tendencija, kad vis daugiau žmonių domisi sveika ir tvaria mityba, rūpinasi aplinkosauga, ieško alternatyvų mėsai, todėl auga susidomėjimas augalinės kilmės produktais. Tokie maisto gaminiai yra puikus baltymų bei skai...
-
Kepsninių sezonas: naujų vėjų – daug, grilio karalius – vienas1
Šiltuoju sezonu kepsninėse vis dažniau atsiduria netikėti patiekalai. Kaip pastebi garsus virtuvės šefas Egidijus Lapinskas, kulinarijoje po atviru dangumi kasmet atsiranda naujovių – nuo kugelio, šakšukos ar net ledų de...
-
E. Monkevič: virtuvėje man reikia patirti atradimo džiaugsmą6
Yra žmonių, kurie gebėjimą gaminti paveldėjo. Viena tokių – maisto tinklaraštininkė, kelių knygų apie maisto gamybą ir gausybės receptų autorė Elžbieta Monkevič, kurios giminėje gamino visi – tiek vyrai, tiek moterys. Dabar g...
-
Daugiavaikė mama šeimos gyvenimą papildo spalvomis3
Živilė Stumbrienė – trijų vaikų mama, kuriai patinka būti fėja virtuvėje ir burti maisto produktais, ieškoti naujų skonių. Ne mažiau jai svarbios ir spalvos, nes spalva, kaip ir kvapas ar skonis, yra viena svarbiausių maisto produktų ...
-
Salierų stiebai – pietų stalui1
Salierai – išties universali daržovė: įvairiems patiekalams galima panaudoti tiek stiebus, tiek lapelius, tiek šakniagumbį. Dėl mažo kaloringumo ir didelės maistinės vertės salierus reikėtų įtraukti į būtinų daržovių sąra&...
-
Ajurvedos specialistė: valgymas turėtų būti tarsi ritualas (receptai)16
Kaunietė Asta Gruodė gyvena vadovaudamasi ajurvedos filosofija, praktikuoja ajurvedinę mitybą ir jau šešerius metus moko maitintis ir gaminti pagal ajurvedą kitus. Šis holistinis mokslas padeda jai atrasti balansą gyvenime. Tai žini...
-
M. Janavičius įrodė: gaminti maistą – puikus vyriškas hobis (receptai)4
„Vieno vyro hobis gali būti žvejyba ar medžioklė, kito – krapštytis prie automobilio, o vienas iš mano hobių yra gaminti maistą“, – sako maisto tinklaraštininkas Marius Janavičius. Jam patinka gaminti ir apie...
-
Velykų stalui – išbandyti skoniai (receptai)1
Kiekviena šeimininkė turi savo Velykų valgiaraštį – šeimos pamėgtus patiekalus. Tačiau neprošal kasmet jį atšviežinti. Gal pravers maisto tinklaraščio „Nuo užkandžio iki deserto“ kūrėjos O...
-
Prasideda dilgėlių sezonas: prakalbo apie šių piktžolių naudą ir įvardijo, kur geriau jų nerinkti4
Turistai Rumunijoje šįkart traukia ne vampyrų keliais ar į Drakulos pilį, o ieško dilgėlių, – teigiama LNK reportaže . ...