- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Verta išbandyti: gardžios cepelinų improvizacijos (receptai)
-
Verta išbandyti: gardžios cepelinų improvizacijos (receptai)
-
Verta išbandyti: gardžios cepelinų improvizacijos (receptai)
-
Verta išbandyti: gardžios cepelinų improvizacijos (receptai)
-
Verta išbandyti: gardžios cepelinų improvizacijos (receptai)
-
Verta išbandyti: gardžios cepelinų improvizacijos (receptai)
-
Verta išbandyti: gardžios cepelinų improvizacijos (receptai)
-
Verta išbandyti: gardžios cepelinų improvizacijos (receptai)
-
Verta išbandyti: gardžios cepelinų improvizacijos (receptai)
Turbūt daugelis lietuvių mėgsta cepelinus – gardžius, sočius, su spirgučių ar grybų padažu. TV3 laidos „La Maistas“ šefai Tomas Rimydis, Vylius Blauzdavičius ir ypatinga laidos viešnia ponia Biruta pademonstruos kokių cepelinų variacijų galima pasigaminti.
Ponios Birutos aistra – kulinarija, jos receptai ir patarimai sugula į kulinarinį tinklaraštį „Romas and Mo“. O cepelinai yra ponios Birutos vizitinė kortelė – ji ypač mėgsta juos gaminti, o anūkai valgyti. Biruta cepelinus gamina pagal seną receptą – taip, kaip ruošdavo jos mama. Laidos žiūrovams ji pademonstruos, kaip pagaminti tarkuotų bulvių cepelinus su mėsa ir su varške.
Ponia Biruta verda cepelinus tik iš savo darže užaugintų bulvių, o tiems, kas jas perka, pataria rinktis „Veneta“ rūšį, kad bulvės būtų krakmolingos.
„Cepelinai atkeliavo į mūsų virtuvę prieš 100-150 metų. Cepelinų prototipus gaminome jau anksčiau, bet vietoje bulvių, nes jų tuo metu dar nebuvo, naudojome rugius“, – įdomybes apie cepelinus pasakojo nuolatinis laidos šefas, istorinės lietuvių virtuvės žinovas T. Rimydis.
Tomas pataria nebijoti improvizuoti ir tradicinį cepelinų įdarą – mėsos faršą – keisti į daržoves, grybus. Laidos metu jis paruoš virtų bulvių cepelinus su pastarnokais ir triušiena bei cepelinus su burokėliais ir jautiena.
„Kaip gaminti cepelinus teoriškai žinau, bet praktiškai gaminsiu juos pirmą kartą“, – išsidavė kitas laidos šefas V. Blauzdavičius. Kaip jam seksis gaminti cepelinus su peletrūnu ir peletrūno padažu bei keptus cepelinus – žiūrėkite sekmadienį laidoje „La Maistas“ per TV3.
Siūlome pasigaminti Tomo cepelinus su burokėliais ir jautiena
Gaminimo trukmė: apie 1 valanda.
Ingredientai:
Bulvių masei:
1 kg bulvių;
100 g varškės;
100 g pieno;
1 kiaušinis;
5 g džiovintų burokėlių (nebūtina);
pagal skonį druskos.
Įdarui:
200 g jautienos išpjovos;
50 g raudonų svogūnų;
5 g petražolių;
2 g peletrūno;
druskos, pipirų.
Gaminimas:
Bulvės smulkiai sutarkuojamos ir nusunkiamos. Nedelsiant užverdamas pienas, kuriuo užplikomi bulvių tarkiai. Į juos sudedamas lengvai paplaktas kiaušinis, džiovinti burokėliai, gerai pertrinta varškė. Viskas gerai išmaišoma ir pagal skonį pagardinama druska.
Įdarui jautienos išpjova supjaustoma mažais kubeliais ir sumaišoma su smulkiai pjaustytais svogūnais ir smulkintomis prieskoninėmis žolelėmis. Pagardinama druska bei pipirais.
Iš bulvių masės formuojamas paplotėlis, į jo vidurį dedama įdaro ir rankomis užspaudžiama, suformuojant norimo dydžio cepeliną. Cepelinai dedami į verdantį pasūdytą vandenį. Verdama 20-30 minučių, priklausomai nuo cepelinų dydžio.
Cepelinus labai tinka tiekti su rūkyto kumpio padažu.
„La Maistas“ laida – sekmadienį 9 val. per TV3,
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
V. Klopova: gaminant ir mėgaujantis negali nepavykti
Tinklaraščio "Gaminame ir mėgaujamės" autorė Viktorija Klopova savo siūlomais patiekalais siekia paįvairinti kasdienį stalą. Pačios kuriamą tinklaraštį ji vadina virtualiąja knyga, kurioje bent kelis įdomius puslapius gali ...
-
Kai norisi skaniai, bet paprastai: orkaitėje kepti kiaulienos šonkauliai
Nors kiaulienos šonkauliai atrodo neatsiejami nuo dūmo kvapo ir kepimo grilyje, tačiau šaltuoju metų laiku jį kurti prisiverčia ne visi. ...
-
Varškėčių receptų idėjos: kaip papuošti stalą bei nudžiuginti gomurį
Bėgant metams varškėčiai neužleidžia savo pozicijų ant lietuvių stalo bei iki šiol yra itin mėgstami ne tik vaikų, bet ir suaugusiųjų. ...
-
Z. Čeponytė: karantinas aptramdė maisto švaistūnus (receptai)
Dažnai prisiperkate daugiau maisto, nei reikia? Vakarienės likučius išmetate? Vis pamirštate laiku suvartoti šaldytuve pasislėpusias gėrybes? Tuomet smarkiai prisidedate prie maisto švaistymo ir esate vienas iš statistin...
-
Užgavėnių tradicijas prisiminkite namuose: ką patiekti, kad metai būtų sotūs ir laimingi?
Jau nuo seno Užgavėnės Lietuvoje buvo pripažįstamos kaip viena linksmiausių žiemos švenčių. Persirengėlių eitynės, gausios vaišės ir Morės deginimas – pramoga ne tik mažiesiems, bet ir suaugusiems. Vis dėlto, dėl šal...
-
Savaitgalio delikatesas – traškios stintos ir bananų pyragaičiai
Paprastai vasario mėnesį žuvies mėgėjai suplūsta į Palangą ragauti įvairiai paruoštų stintų. Šiemet to padaryti nepavyks, tačiau gardžiuotis šiomis agurkais kvepiančiomis žuvelėmis tikrai galime kiekvienas. ...
-
Valentino diena virtuvės naujokams: paprasti receptai, kuriais nustebinsite mylimąjį
Įvairios staigmenos – svarbi vasario 14-osios dalis, kai didžioji pasaulio dalis švenčia meilės dieną. Visgi šiemet įsimylėjusiųjų dieną poros praleis ne romantiškai vakarieniaudamos restoranuose, o namuose. ...
-
Šv. Valentino dienos pietums – keptas aštuonkojis su krevečių padažu
Meilės diena – ypatinga, kai rodome dėmesį ir lepiname savo mylimiausius. Gardūs pietūs – puikus būdas ne tik nustebinti antrąją pusę, bet ir kartu romantiškai praleisti laiką. ...
-
I. Bagūnė: kiekviena virtuvėje besisukanti šeimininkė gali tai daryti princesiškai5
Kiekviena virtuvėje besisukanti šeimininkė gali tai daryti princesiškai ir be streso – įsitikinusi maisto tinklaraščio "Virtuvės princesė" autorė Irma Bagūnė. Su savo sekėjais ji dalijasi paprasto maisto receptais...
-
Rauginti kopūstai – net ir šokoladinio torto slaptasis ingredientas (trys receptai)
Lietuviška virtuvė neįsivaizduojama be raugintų kopūstų ir iš jų gaminamų patiekalų. Maloniai rūgšti raugintų kopūstų sriuba ar sotus troškinys puikiai sušildo šaltą žiemos dieną, o organizmas gauna reik...