- Domantė Juknonytė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Arbatą rekomenduojama gerti ištisus metus. Kadangi šio gėrimo paruošimo būdai – įvairūs, ir skirtingai ruošta arbata pasižymi skirtingomis ypatybėmis ir poveikiu organizmui.
Vėlyvą rudenį ir artėjančią žiemą vertėtų rinktis šildančią vakarinę – žolelių, prieskonių ar vaisių, – arbatą.
Dažniausiai raminamuoju ir imunitetą stiprinančiu antioksidantiniu poveikiu išsiskirianti šildanti arbata vartojama ir kaip gydomoji ar profilaktinė priemonė nuo peršalimo ir kitų infekcijų.
Žolininkė Regina Rabcevičienė pataria rinktis iš vaistažolių ar jų mišinio pagamintą šildančią arbatą, pasižyminčią antibakteriniu poveikiu. „Rinkitės vingiorykštės, kuri nuo seno vadinama „aspirinu“, arbatą, taip pat aviečių, čiobrelių, juodųjų serbentų lapų arbatas.
Liepžiedžiai taip pat turi peršalimą gydančių ir imunitetą stiprinančių, raminamųjų savybių, tačiau juos reikia vartoti saikingai“, – žiniomis dalinasi žolininkė ir nurodo, jog vaistažolių kiekis arbatos puodelyje turėtų prilygti žiupsneliui.
„Užvirinkite vandenį, nuimkite jį nuo viryklės ir keletą minučių leiskite jam nusistovėti, šiek tiek pravėsti. Karštas – jokiais būdais ne verdantis – vanduo yra tinkamiausias ruošiant žolelių arbatas“, – patikina moteris kalbėdama apie teisingą arbatos ruošimą.
Laukinę Lietuvos augmeniją tyrinėjančios R. Rabcevičienės nuomone, rudens sezono metu naudinga gerti islandinės kerpenos arbatą – šis augalas laikomas natūraliu antibiotiku. „Raminamąjį poveikį turinčios melisų, suktažolių arbatos taip pat tinkamos niūriuoju metų laiku, – patikina žolininkė. Vaistažolių arbatos turi stiprų gydomąjį poveikį, todėl nuolatos jų vartodami galime padėti sau išvengti įvairių ligų ir negalavimų.“
Šildomuoju poveikiu žmogaus organizmui pasižymi ir citrusinės, prieskoninės dažnai aitraus skonio ir kvapo arbatos. Jos stiprina imunitetą ir gydo peršalimą, pasižymi raminamosiomis savybėmis. Pavyzdžiui, česnakai, kajeno pipirai, ciberžolė, cinamonas į arbatos sudėtį įeina kaip kūno temperatūrą pakeliantys komponentai; imbieras ar pipirmėtė – kaip veiksmingos priemonės nuo uždegimo.
Vaistažoles ir kitus augalus, iš kurių ruošiama arbata, geriausia rinkti jiems pražydus. Arbatai tinkami ir šviežios, ir džiovintos augalų dalys.
Kuo pasižymi šildančių vaistinių arbatų poveikis žmogaus organizmui?
Pakelia kūno temperatūrą, paspartina kraujotaką.
Veikia antibakteriškai.
Stiprina imunitetą ir stimuliuoja limfos tekėjimą.
Papildo organizmą mineralais, antioksidantais.
Gerina virškinimo sistemos veiklą.
Mažina nervinę įtampą.
Receptai
Aromatingas rudeninis punšas
Reikės:
2 apelsinų,
8 gvazdikėlių,
1,5 l obuolių sulčių,
cinamono lazdelės,
žiupsnelio maltų muskato riešutų,
šaukšto medaus,
3 šaukštelių citrinų sulčių,
0,5 l ananasų sulčių.
Įkaitinkite orkaitę iki 175 °C. Į apelsinus prismaigstykite gvazdikėlių ir kepkite orkaitėje apie 30 min. Į didelį puodą supilkite obuolių sultis, įdėkite cinamoną ir kaitinkite, kol mišinys užvirs. Sumažinę temperatūrą virkite dar 5 min. Puodą nuimkite nuo viryklės, į mišinį įmaišykite likusius ingredientus. Karštą punšą patiekite įpjaustę keptus apelsinus.
Imbierinė arbata su medumi ir citrina
Reikės:
2 šaukštų tarkuoto imbiero (kiekis gali kisti, priklausomai nuo norimo arbatos aitrumo),
0,5 l vandens,
pusės citrinos,
šaukšto medaus,
cinamono lazdelės arba ramunėlių, arba mėtų, arba žiupsnelio kajeno pipirų (pasirinktinai, nėra būtina).
Imbierą užplikykite verdančiu vandeniu, mirkykite apie 10 min. Įmaišykite išspaustos citrinos sultis ir medų.
Puode užvirkite vandenį, sudėkite imbierą ir, išjungę viryklę, mirkykite apie 10 min. Gautą mišinį perkoškite, į arbatą įmaišykite citrinos sultis, medų.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
A. Širinskienė receptų neužsirašinėja: viską deda iš širdies ir iš akies7
Ruduo – derliaus nuėmimo metas. Nors jau prieš kurį laiką paliko valstiečių partiją, nuosavoje sodyboje gyvenanti Seimo narė Agnė Širinskienė turi daugybę valstietiškų darbų. ...
-
Cukinija – tobula daržovė: patarimai, kokiu kulinariniu amplua ją išmėginti (receptai)
Kilusi iš tolimosios Meksikos, cukinija netruko sužavėti europiečius ir jau daugelį metų puikiai dera Lietuvoje. Net ir neturintys daržo apdovanojami gausų cukinijų derlių išauginusių kaimynų, draugų, pažįstamų: gal paimtumėte ben...
-
Obuoliai naudingi sveikai mitybai
Visiems žinoma, kad obuolius valgyti naudinga. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pabrėžia, kad obuolius verta įtraukti į sveikesnės mitybos racioną, nes juose esančios medžiagos gali sumažinti lėtinių ligų riziką ir sustiprinti imunitetą....
-
Kaip žiemai gėrybes ruošdavosi mūsų protėviai
Įpratome uogas šaldyti, o agurkus raugti, tačiau, pasak gastronominio paveldo tyrinėtojo prof. Rimvydo Laužiko, nemažą dalį senųjų maisto konservavimo technologijų išstūmė šaldytuvas ir šaldiklis. Praeities žmones neabe...
-
Tinklaraštininkas savo filmukais ir linksmina, ir moko gaminti2
Klaipėdoje gyvenantis Andrius Šimulynas – maisto tinklaraštininkas, stebinantis savo instagramo sekėjus originaliais filmukais apie maisto gaminimą. Tiesa, jis nėra nei profesionalus šefas, nei specialius mokslus krimtęs operato...
-
Visai šeimai – pietūs už tris eurus: įvardijo, kodėl neverta užkibti ant akcijų3
Pietūs už 3 eurus visai šeimai – atrodo neįmanoma. Tačiau vilnietė Brigita įrodys, kad šiais laikais nėra nieko tokio, ko nepakeistų šiek tiek fantazijos ir keli puikūs patarimai, praneša LNK. ...
-
Gausėjantis obuolių ir kriaušių derlius – rudens ženklas (receptai)1
Gausėjantis obuolių ir kriaušių derlius – ženklas, kad jau žengiame į rudenį. Lietuviai turi aiškius tiek obuolių, tiek kriaušių favoritus. Visgi skirtingos veislės gali apdovanoti skirtingais potyriais, tad kaip pasirinkti...
-
Lapiniai kopūstai: kodėl tai – supermaistas?2
Lapiniai kopūstai – viena maistingiausių kopūstų rūšių. Šiuose kopūstuose gausu vitaminų A, C ir K, o kopūstuose esančios skaidulos padeda užtikrinti gerą virškinimo sistemos veiklą. Tai universali daržovė, paįvairina...
-
Dietistė V. Kurpienė: pomidorai – skanu ir naudinga5
Dažnai domimasi, kokie pomidorai vertingiausi: raudoni, oranžiniai, geltoni ar juodi? Tiesa ta, kad skirtingų spalvų pomidorai turi skirtingų ypatybių, kurios visos mums savaip naudingos ir reikalingos. Dietistė Vaida Kurpienė pataria valgyti skirting...
-
Žiemos atsargoms – raugintos daržovės (receptai)
Vis dar mėgaujamės šviežiomis sodo, daržo ir šiltnamio gėrybėmis, tačiau artėjant rudeniui skubame pasiruošti daržovių žiemai. Tam puikiai pasitarnauja rauginimas, kuris – ne tik paprastas, mitybos specialistų giriamas, b...