Quantcast

Velykoms – keturios tradicinio majonezo alternatyvos (receptai)

  • Teksto dydis:

Dauguma šventinio stalo neįsivaizduoja be majonezo. Jau tapo įprasta juo skaninti tradicines daržovių mišraines, salotas, valgyti su užkandžiais ir Velykų margučiais. Tačiau pastaruoju metu vis daugiau žmonių rūpinasi savo kūnu bei gera savijauta, todėl stengiasi išvengti tradicinio riebaus majonezo.

Norint per šventes ir kasdien maitintis sveikiau, visiškai nebūtina atsisakyti mėgstamų patiekalų. Svarbu – pasirinkti sveikesnį padažo variantą.

Dietologė Jolita Bagdonavičiūtė sako, kad dėmesingai ir atsakingai suplanuotas Velykų valgiaraštis gali būti pirmas žingsnis link sveikesnės mitybos. „Per šventes mūsų skrandžiai pavargsta. Po jų gali prasidėti virškinimo, apsinuodijimo problemos. Pakeitęs riebius padažus lengvesniais, žmogus geriau jaučiasi, turi daugiau energijos, jam lengviau kontroliuoti svorį“, – tikina J. Bagdonavičiūtė. Jos teigimu, net toks nedidelis pokytis kaip įprastas majonezas, pakeistas į sveikesnį, maistingesnį, gali ženkliai pagerinti savijautą.

Tad planuojantiems švenčių stalą siūlome pasigaminti naujų, labai gardžių padažų, kuriuos galėsite skanauti ramia sąžine. Namuose lengvai paruošiami majonezai iš riešutų, saulėgrąžų sėklų ar linų sėmenų bei gaivus riešutų pesto tikrai praturtins Velykų stalą, tradiciniams patiekalams suteikdami papildomų skonių.

Anakardžių riešutų majonezas

Paruošimo trukmė: 5 minutės

Sudėtis:

1 puodelis anakardžių riešutų; 1 nulupta ir supjaustyta citrina be sėklų; 1/4 arbatinio šaukštelio druskos; 2 šaukštai obuolių acto; 1/2 šaukšto garstyčių; 1/2 puodelio vandens; 1 skiltelė česnako.

Paruošimas:

Riešutus užmerkite šaltame vandenyje ir palaikykite apie valandą. Tuomet nupilkite vandenį, sudėkite riešutus ir visus kitus ingredientus į elektrinį smulkintuvą ir malkite tol, kol pasieksite kreminę majonezo konsistenciją. Tai – labai greitai paruošiamas ir puikaus skonio veganiškas majonezas.

Linų sėmenų majonezas

Paruošimo trukmė: 5 minutės

Sudėtis:

2 šaukštai linų sėmenų; 2 arbatiniai šaukšteliai garstyčių; 1 šaukštas acto arba citrinos sulčių; 1/2 puodelio virinto vandens; 1/2 puodelio alyvuogių aliejaus; 1 arbatinis šaukštelis cukraus; 1/2 arbatinio šaukštelio druskos.

Paruošimas:

Linų sėmenis sumalkite ir užpilkite karštu vandeniu. Visus produktys, išskyrus aliejų bei druską, sudėkite į indelį ir sumalkite, kol gausite tirštą, vientisą masę. Tuomet po truputį pilkite aliejų ir maišykite, o pabaigoje įberkite šiek tiek druskos. Šį majonezą galite pagardinti krapais.

Saulėgrąžų majonezas

Paruošimo trukmė: 5 minutės

Sudėtis:

1 stiklinė saulėgrąžų sėklų;

1 skiltelė česnako;

1,5 šaukšto citrinos sulčių;

Šiek tiek druskos ir pipirų.

Paruošimas:

Saulėgrąžas užmerkite šaltame vandenyje ir palaikykite per naktį. Į kokteilių plaktuvą sudėkite saulėgrąžų sėklas ir kitus produktus, užpilkite vandeniu, kad apsemtų. Pradėję plakti, reguliuokite padažo konsistenciją vis įpildami vandens, kol pasieksite norimą tirštumą.

Šį majonezą maišykite prieš pat patiekdami ant stalo ir gardinkite juo mėgstamus patiekalus. Jis bus tirštas, malonaus česnakų skonio ir puikiai derės su tradicinėmis daržovių mišrainėmis, salotomis.

Sicilietiškas riešutų pesto

Paruošimas: 10 minučių

Ingredientai:

1/2 puodelio anakardžių riešutų; 1/2 puodelio kedrinių pinijų riešutų; 1/2 puodelio alyvuogių aliejaus; Sauja baziliko lapų; 1–2 supjaustytos česnako skiltelės; 1-2 šaukštai kietojo sūrio; Šiek tiek citrinos.

Paruošimas:

Elektriniu smulkintuvu gerai sutrinkite riešutus, baziliko lapus ir česnaką. Įpilkite aliejaus ir dar kartą viską gerai sutrinkite. Pagardinkite kietuoju sūriu, druska, pipirais ir citrinos sultimis.

Improvizacija itališkojo pesto padažo tema gali tapti originaliu šventinio stalo priedu. Nors jis šiek tiek riebesnis už kitus padažus, vis tiek išlieka gaivus, egzotiškas ir puikiai tinka su tradiciniu Velykų stalo valgiu – virtais kiaušiniais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių