Vasaros sezono karaliai – pomidorai: kaip ilgiau išsaugoti šios daržovės šviežumą ir skonį?

  • Teksto dydis:

Daržovių augintojai pastebi, kad lietuviai tampa vis išrankesni pomidorams, todėl kasmet daugėja egzotinių rūšių pomidorų. Švieži lietuviški pomidorai, pasak prekybininkų, įsibėgėjant vasarai įsitvirtina tarp paklausiausių sezono daržovių. Prekybos tinklo „Maxima“ atstovai dalijasi patarimais, kaip nusipirktus pomidorus namuose ilgiau išlaikyti šviežius.

Šįmet pirmųjų lietuviškų pomidorų sulaukėme gerokai anksčiau nei ankstesniais metais. Dar sausio pabaigoje lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ parduotuvių lentynose nugulė moderniuose „Kietaviškių gausa“ šiltnamiuose prinokę vyšniniai, slyviniai, vynuoginiai ir kitos egzotinės pomidorų rūšys.   

Pasak prekybininkų, pomidorų paklausos pikas būna balandžio–birželio mėnesiais, kuomet šiltnamiuose skinamas šviežias lietuviškų tradicinių apvaliųjų pomidorų derlius, tačiau pirkėjai kasmet vis dažniau ieško įvairesnių pomidorų rūšių.

„Jeigu dar prieš 20 metų beveik 90 proc. mūsų asortimento sudarė raudoni ir apvalūs pomidorai, šiandien mes pastebime stipriai pasikeitusius vartotojų poreikius. Vis dažniau dairomasi skirtingų spalvų, formų ar skonių pomidorų“, – sako didžiausio ir moderniausio Baltijos šalyse šiltnamių komplekso „Kietaviškių gausa“ direktorius Mindaugas Pupienis.

Apie pomidorus, jų įvairovę ir auginimą M. Pupienis pasakoja reportaže.

Vasaros sezono metu Lietuvoje pomidorai patenka į perkamiausių daržovių trejetuką ir rikiuojasi tarp lietuvių mėgstamų bulvių ir agurkų. Apvalieji ir įvairių rūšių smulkiavaisiai pomidorai yra patys paklausiausi tarp pirkėjų.

Auksinė taisyklė, kaip pomidorus laikyti namuose

Daržovių augintojai pataria, kad norint ilgiau mėgautis sodriais pomidoro poskoniais, rekomenduojama rinktis dar prinokti nespėjusius, kiek rausvesnius ar net žalesnius pomidorus. Tokia daržovė namuose ilgiau išsaugos savo skonį ir naudingąsias maistines medžiagas.

„Svarbu nepamiršti, kad nuskintas pomidoras nenustoja nokti, todėl nusipirkus itin stipriai sunokusią daržovę, ji gali greičiau prarasti savo formą ir skonį. Tuo metu žalesnius pomidorus galima daug ilgesnį laiką laikyti savo virtuvėse – tik svarbiausia pasirūpinti, jog jų nepasiektų tiesioginiai saulės spinduliai. Taip pat patariama išbandyti auksinę taisyklę: laikykite nokstančius pomidorus koteliu į apačią“, – sako „Kietaviškių gausa“ vadovas M. Pupienis.

Maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė priduria, kad iš pirmo žvilgsnio neįprastai atrodantis pomidorų laikymas koteliu į apačią iš tikrųjų neleidžia taip greitai pasišalinti drėgmei iš daržovės, taip pat ilgiau užkerta kelią bakterijų susidarymui, taip išsaugant juose esančias naudingąsias medžiagas.

„Ne veltui pomidorai yra vadinami supermaistu, pasitarnaujančiu mūsų sveikatai, energijai ir grožiui. Juose gausu antioksidantų, vitamino C, folio rūgšties ir ląstelienos, kurie bendrai rūpinasi mūsų kraujospūdžiu, cukraus kiekiu kraujyje, širdies veiklos procesais bei mūsų odos ir plaukų būkle. Šių vitaminų gausa turėtų paskatinti mus dar aktyviau į savo maisto valgiaraštį įtraukti šias daržoves. O jeigu matote, kad pomidorai noksta greičiau, negu spėjate juos valgyti, visuomet galite savo virtuvės spinteles papildyti naminio pomidorų padažo indeliu“, – dalijasi patarimais „Maximos“ maisto gamybos departamento vadovė B. Baratinskaitė.

Kur dėti pernokusius pomidorus? Naminio pomidorų padažo receptas

Reikės:

2 kilogramų sunokusių pomidorų,

1 svogūno,

2 skiltelių česnako,

4 šaukštų alyvuogių aliejaus,

2 šaukštų citrinos sulčių,

po pusę arbatinio šaukštelio baziliko ir raudonėlio džiovintų prieskonių, žiupsnelio cukraus,

šiek tiek druskos ir pipirų.

Visų pirma, susmulkinkite svogūną ir česnaką. Tuomet užkaiskite didelį puodą vandens bei taip pat šalia pasidėkite šalto vandens indą su ledukais. Iki kol užvirs vanduo puode, paruoškite pomidorus – kiekvieno iš jų apačioje į odelę įpjaukite po X formos pjūvį. Vėliau pomidorus sudėkite į verdantį vandenį ir palaikykite juos ten apie 2 min. Tuomet ištraukite ir iš karto dėkite į šaltą vandenį. Po 2 min. išimkite juos, nusausinkite ir leiskite „pastovėti“ apie 10 min.

Per padarytus X įpjovimus nulupkite pomidorus ir kiekvieną iš jų susmulkinkite. Vėliau dideliame puode įkaitinkite aliejų, suberkite svogūnus ir česnakus – kepkite, kol šie suminkštės. Tada šalia suberkite pomidorus, cukrų ir prieskonius. Sumažinkite ugnį ir neuždengę dangčio viską troškinkite apie 3 valandas. Nepamirškite kartas nuo karto pamaišyti padažo.

„Padažui išvirus leiskite jam pilnai atvėsti, tada supilkite jį į indelius ir laikykite šaltoje vietoje. Naminis pomidorų padažas leis jums ne tik tausoti produktus, prailginant pomidorų panaudojimą maisto ruošoje, bet ir leis mėgautis dar gardesniais patiekalais bei, žinoma, padaže išsaugotais vitaminais. Gardinkite juo makaronus, troškinius, mėsos patiekalus ar netgi paskaninkite pora jo šaukštų naminę pomidorienę“, – pasakoja maisto gamybos ekspertė B. Baratinskaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Orai
  • TV
    programa
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Facebook
  • Twitter
  • RSS

Galerijos

Daugiau straipsnių