Quantcast

Vasaros klasika tapę šaltibarščiai – kitaip (receptai)

  • Teksto dydis:

Vasaros lietuviai neįsivaizduoja be šaltibarščių, tik ruošia juos kiekviena šeimininkė savaip. Manoma, kad šaltibarščiai Lietuvoje pradėti gaminti dar XIV a. Tiesa, šio patiekalo receptai jau tada buvo labai įvairūs – šaltibarščiai skaninti delikatesinių žuvų ar virtų vėžių uodegėlėmis, kepta žvėriena ar veršienos griežinėliais.

Ypač pasiilgo kelionėse

Pastaruoju metu šaltibarščiai populiarūs tapo ne tik ant pietų stalo, bet ir socialiniuose tinkluose: netgi susikūrė šaltibarščių mėgėjų grupė, kurioje šio patiekalo gerbėjai dalijasi vietų, kuriose reikėtų paragauti šaltibarščių, rekomendacijomis ir eksperimentais su tradiciniu šaltibarščių receptu.

Feisbuko grupių "Šaltibarščiai" ir "Karantino kuchnia" įkūrėja, komunikacijos specialistė ir maisto entuziastė Evelina Stundžienė pasakoja, kad jos didžiulė meilė šaltibarščiams užgimė maždaug prieš ketverius metus, kai ji ilgą laiką keliavo po Pietų Ameriką. Kadangi toje šalyje vargina didžiuliai karščiai, jų kamuojama ir būdama toli nuo Lietuvos, E.Stundžienė labai pasiilgo šios tradicinės lietuviškos šaltsriubės.

"Šio patiekalo norėjau taip, kad netgi mėginau šaltibarščius gaminti iš to, ką radau šiame krašte. Bet ten nebuvo nei krapų, nei kefyro, tik niekam tikusio jogurto, vargais negalais gavau burokėlių. O kai tik grįžau į Lietuvą ir visi ingredientai tapo lengvai pasiekiami, šaltibarščių manija  dar labiau išaugo. Pradėjau šaltibarščius valgyti bene kasdien, o kartais ir kelis kartus per dieną", – pasakoja moteris. Būtent tuomet ji ir įkūrė didelio susidomėjimo sulaukusią feisbuko grupę, kurioje subūrė didžiulį bendraminčių būrį.

Mėgsta eksperimentuoti

Maisto entuziastė prisipažįsta, kad su tradicinių šaltibarščių receptu ji taip pat labai mėgsta eksperimentuoti. Anot jos, vieni eksperimentai pavyksta geriau, kiti – kiek mažiau, tačiau visiškai nevykusio ji nepamena. Anot jos, ne kiekvienas tradicijų puoselėtojas ryžtųsi gaminti šaltibarščius su feta ar ikrais, bet ji yra atvira eksperimentams virtuvėje: juk įdomybėms ir tobulumo paieškoms ribų nėra.

E.Stundžienė pasakoja, kad pačius neįprasčiausius šaltibarščius jai teko gaminti iš geltonųjų burokėlių. Tačiau šie šaltibarščiai nustebino ne tiek skoniu, kiek spalva – iš mums įprastos rožinės ji virto ryškiai geltona. Dar vienas moters eksperimentas – šaltibarščiai su vėžių uodegėlėmis. Vis dėlto tai nėra jos pačios sumanymas – tokių šaltibarščių dar prieš 300 metų skanaudavo LDK didikai.

"LDK laikais į šaltibarščius buvo populiaru dėti žuvies arba žvėrienos. Tiesa, pati šaltibarščių su žvėriena nesu bandžiusi, tačiau teko mėginti su plėšyta kiauliena. O žuvišką variantą išbandžiau ragaudama žemaitišką šmakalą, t.y. šaltsriubę su kepta silke", – pasakoja E.Stundžienė.

Sumanymas šaltibarščiuose pritaikyti fetą moteriai kilo keliaujant Graikijoje, Korfu saloje. "Kadangi sūris būdavo patiekiamas bene kiekvieno valgio metu ir jo nuolat buvo šaldytuve, kilo mintis panaudoti ir gaminant šaltibarščius, – šypsosi maisto entuziastė ir dalijasi net trimis šaltibarščių receptais: vienas jų pagardintas jau minėtu fetos sūriu, kitas – vėžių uodegėlėmis, o trečias jos pasiūlymas – pikantiško skonio šaltibarščiai, pagardinti garstyčiomis.

Šaltibarščiai su vėžių uodegėlėmis

• 1,5 l kefyro,

• 425 g tarkuotų arba smulkiai pjaustytų burokėlių,

• 4 sukapotų, sutrintų šakute arba į dvi dalis supjaustytų kietai virtų kiaušinių,

• ryšulėlio susmulkintų krapų,

• ryšulėlio smulkintų svogūnų laiškų,

• 1⁄2 ilgavaisio arba 2 trumpavaisių agurkų,

• žiupsnelio druskos,

• 4 šaukštai agurkų marinato,

• keli ridikėliai,

• 1 marinuotas agurkas.

Vėžiams:

• 4 vidutinio dydžio vėžiai,

• 100 g sviesto,

• šlakelis alyvuogių aliejaus,

• 2 skiltelės česnako,

• 1 citrina,

• 1 valgomas šaukštas druskos.

Supilkite kefyrą į didelį dubenį, sudėkite burokėlius, kiaušinius, krapus, svogūnų laiškus, supjaustytus kubeliais ar sutarkuotus agurkus, ridikėlius, smulkintą marinuotą agurką, supilkite agurkų marinatą ir viską išmaišykite. Prieš patiekdami palaikykite šaldytuve bent valandą.

Į didelį puodą pripilkite vandens ir užvirkite, įdėkite šaukštą druskos, sudėkite vėžius ir virkite 6 min. Išvirtus vėžius sudėkite į šaltą vandenį, kad šie iškart nustotų virti. Kai vėžiai atvėsta, nuimkite jų uodegėles, įpjaukite jų apatinę dalį ir, įskėlę kiautą, išimkite mėsą. Uodegėles perpjaukite per pusę, kad iš viso būtų 8 gabalėliai. Įkaitinkite keptuvę ant vidutinės kaitros, įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus ir įdėkite sviesto. Kai jis ištirps, sudėkite česnakų skilteles ir kepkite, kol suminkštės. Tuomet į keptuvę sudėkite vėžių uodegėles, apšlakstykite jas citrinos sultimis ir sviesto bei aliejaus mišiniu. Viską pakepinkite apie 4 min., pagardinkite druska, pipirais ir patiekite su atvėsintais šaltibarščiais.

Šaltibarščiai su feta

• 1,5 l kefyro,

• 425 g tarkuotų arba smulkiai pjaustytų burokėlių,

• 4 sukapoti, sutrinti šakute arba į dvi dalis supjaustyti kietai virti kiaušiniai,

• ryšulėlis susmulkintų krapų,

• ryšulėlis smulkintų svogūnų laiškų,

• žiupsnelis druskos,

• 4 šaukštai agurkų marinato,

• keli ridikėliai,

• 1 marinuotas agurkas,

• 250 g fetos.

Supilkite kefyrą į didelį dubenį, sudėkite burokėlius, krapus, svogūnų laiškus, kubeliais susmulkintą ar tarkuotą agurką, smulkintus ridikėlius, marinuotą agurką, supilkite agurkų marinatą ir viską išmaišykite. Prieš patiekdami šaltibarščius palaikykite šaldytuve bent valandą, o jiems atvėsus, supilkite į dubenėlius ir apibarstykite susmulkinta feta.

Pikantiški šaltibarščiai su krienais ir garstyčiomis

• 1,5 l kefyro,

• 425 g tarkuotų arba smulkiai pjaustytų burokėlių,

• 4 sukapoti, sutrinti šakute arba į dvi dalis supjaustyti kietai viri kiaušiniai,

• ryšulėlis susmulkintų krapų,

• ryšulėlis smulkintų svogūnų laiškų,

• 1⁄2 smulkiai supjaustyto raudonojo svogūno,

• 1⁄2 ilgavaisio arba 2 trumpavaisiai agurkai,

• žiupsnelis druskos,

• 4 šaukštai agurkų marinato,

• 2–3 ridikėliai,

• 1 marinuotas agurkas,

• 1 šaukštas krienų,

• 1 šaukštas garstyčių,

• šiek tiek burokėlių daigų,

• keli putpelių kiaušiniai.

Burokėlius bent valandą pašaldykite šaldiklyje, tuomet juos susmulkinkite elektriniu trintuvu. Į didelį dubenį supilkite kefyrą ir sudėkite sutrintus burokėlius, kiaušinius, krapus, svogūnų laiškus, svogūną, sutarkuotą ar kubeliais smulkintą agurką, druską, susmulkintą marinuotą agurką, ridikėlius, krienus, garstyčias. Galiausiai supilkite agurkų marinatą ir viską išmaišykite. Prieš patiekdami palaikykite šaldytuve bent valandą, papuoškite putpelės kiaušiniais ir burokėlių daigais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių