Quantcast

Vasaros desertų karalius – ledų tortas (receptai)

  • Teksto dydis:

Atgaivinti per karščius, pasaldinti širdį ir nustebinti pačiais įvairiausiais skoniais. Visu tuo daugelį džiugina pagrindinis vasaros desertas – ledai. Tuo tarpu ieškantiems naujų kulinarinių idėjų, kaip vasaros dieną papuošti savo vaišių stalą ir palepinti prie jo susėdusius draugus ir šeimą, „Maximos“ atstovai pataria išbandyti ledų tortą bei dalijasi originaliais jo receptais – nuo gaivaus biskvitinio torto iki vasariško tinginio su ledais.

Paslaptys, kaip raikyti ir laikyti

15 proc. daugiau nei pernai – tokį ledų pirkimo šuolį „Maxima“ skaičiuoja lygindama šiemetinius ir praėjusių metų pirmojo pusmečio pardavimus. Didžiausią įtaką tokiam augimui padarė birželio mėnesis, kuomet gegužės ir vasaros pradžios prekybos skirtumai pasiekė net 82 proc. Šį pokytį „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė sieja su stebinančiai puikiais orais.

„Ledai vasarą ne tik dažniau atsiranda pirkėjų krepšeliuose, bet ir tampa viena populiariausių prekių. Pagal naujausius duomenis daugiausiai ledų yra nuperkama prieš žengiant į savaitgalį – penktadieniais. Tad siekdami suteikti žmonėms kuo platesnes ledų pasirinkimo galimybes, plečiame savo asortimentą, kurį šiuo metu sudaro daugiau nei 213 rūšių ledų – tiek vaflyje ar ant pagaliuko, tiek veganiški ar netgi rankų darbo. Taip pat šią vasarą pastebime ir išaugusią didesnių pakuočių, dar kitaip vadinamų – šeimyninių, ledų paklausą. O tai galima susisieti su toliau siautėjančia pandemija ir nuotoliniu darbu, kada vis daugiau žmonių ledais gaivinasi namuose drauge su visa šeima“, – įžvalgomis dalijasi E. Dapkienė.

Savo ruožtu „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė nesistebi šio deserto populiarumu, tik siūlo jo skanauti išties originaliai. Vienas tokių būdų – naminio ledų torto gamyba. Jam, pasak pašnekovės, puikiai tinka įvairiausi pagardai – uogos, želė, šokoladas, vaisiai, saldainiai, o ypatingu skoniu kiekvieną smaližių nustebins specialiai iškeptas biskvitinis pagrindas.

„Ledų tortui svarbios ir kelios kulinarinės gudrybės. Šį skanėstą pagaminus, jį reikia laikyti šaldiklyje, tačiau pjaustyti bus lengviau prieš valgant išėmus bei palaikius 10-20 minučių kambario temperatūroje. Taip tortas ir suminkštės, be to, peilis nesugadins deserto struktūros. Kartu svarbios ir kelios pjaustymo paslaptys. Ledų tortą geriausia raikyti ilgu, dantytu peiliu, tuo metu jį palaikius keletą akimirkų šiltame vandenyje, gabaliukus atpjauti pavyks tolygiai bei gražiai. Tuomet belieka desertą ragauti, o nesuvalgytą dalį vertėtų įdėti į orui nepralaidų indą ir vėl paslėpti šaldiklyje. Tokiu būdu laikomas ledų tortas nepasidengs šerkšnu“, – pasakoja B. Baratinskaitė.

Todėl, atskleidusi deserto valgymo gudrybes, „Maximos“ maisto ekspertė dalijasi jo gamybos kulinarinėmis idėjomis.

Dvigubas malonumas: ledų tortas ir tinginys viename

Reikės: pakelio mėgstamų sausainių, 250 g šviežių braškių ir tiek pat aviečių, šaukštelio vanilinio cukraus, 2 šaukštų medaus, citrinos žievelės, 1 didelio banano, 200 g grietinėlės, 200 g mėgstamų ledų, saujos šilauogių įdarui.

Gaminimas: sutrupinkite sausainius, smulkintuve susmulkinkite braškes ir avietes, suberkite vanilinį cukrų, sudėkite medų, įtarkuokite citrinos žievelės. Taip pat įdėkite bananą, prieš tai jį sulaužę į kelias dalis. Viską sutrinkite, tuomet supilkite grietinėlę, išmaišykite. Į formą sudėkite ledus, tada sluoksnį trintų uogų, viską atidžiai paskleiskite, dėkite pusę sausainių, šilauoges, trintų uogų mišinį, suberkite likusius sausainius, suformuokite pyrago pagrindą. Jį dėkite į šaldiklį 24 valandoms, o prieš valgymą palaikykite 10-20 minučių ištraukę. Ragaukite.

„Šiam ledų tortui uogos tinka tiek šviežios, tiek šaldytos. Tačiau dabar – pats jų sezonas, todėl tikrai verta mėgautis tik ką nuskintomis gėrybėmis. Be to, vietoje banano gamybai galima naudoti ir mangą. Koks bebūtų pasirinkimas, toks ledų tortas išties nustebins pačiais įvairiausiais poskoniais bei puikiai papuoš tiek mažųjų šventę, tiek ir nustebins didžiuosius smaližius“, – pažada B. Baratinskaitė.

Vasariškai gaivus: biskvitinis ledų tortas su vyšniomis

Reikės: 250 g trapių avižinių sausainių su šokoladu, pakelio sviesto, 2 valgomųjų šaukštų stevijos, stiklinės maltų mėgstamų riešutų, 800 ml vanilinių ledų, 250 g grietinėlės, 2 stiklinių vyšnių be kauliukų, 1 valgomojo šaukšto klevų sirupo, 100 g juodojo šokolado.

Gaminimas: sausainius sutrupinkite, trupinius sumaišykite su lydytu sviestu, riešutais, stevija. Masę paskirstykite apvalioje kepimo formoje, suspauskite, apdenkite folija ir 7–8 min. pašaukite į karštą orkaitę. Ištraukite bei palikite atvėsti. Ledus apie 15 min. palaikykite kambario temperatūroje, kad suminkštėtų ir būtų lengviau išplakami. Stiklinę vyšnių sumaišykite su klevų sirupu ir iki standžių putų išplakta grietinėle, sudėkite ledus. Viską išplakite, tada užpilkite ant kepto sausainių pagrindo, uždėkite likusias vyšnias, užliekite ištirpdytą šokoladą. Leiskite atvėsti ir dėkite į šaldiklį. Palaikę apie 3 valandas, galėsite mėgautis.

„Toks skanėstas ruošiamas jau kitaip. Jam reikia pagaminti biskvitinį pagrindą, tačiau šis įdirbis tikrai pasiteisina, nes desertas primena tradicinį tortą, tik jį dar papildo ledai. Kartu – saldumą praturtinantis vyšnių rūgštumas ir taip turime tobulą gaivinantį derinį karštą vasaros dieną“, – sako „Maximos“ maisto ekspertė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių