Quantcast

Trys nealkoholiniai kokteiliai, leisiantys maloniai atsigaivinti karštą dieną

  • Teksto dydis:

Vasariški karščiai daugelį verčia vis dažniau ieškoti, kuo atsigaivinti. Tokiu atveju dažnai nepamainoma tampa stiklinė šalto ir gaivaus gėrimo. O čia fantazijai jau ribų nėra: jei vieni renkasi paprastą ar gazuotą vandenį, kiti – sultis ar gazuotus gėrimus, treti leidžiasi į skonių paieškas ir bando atrasti kažką naujo.

Pastaruoju metu vis labiau ryškėjant tendencijai alkoholinius gėrimus keisti sveikesnėmis alternatyvomis be alkoholio, lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai kviečia išbandyti nealkoholinių kokteilių alternatyvas, kurias kiekvienas gali pasigaminti savo namuose.

Nealkoholiniu alumi nebeapsiribojama

„Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė pastebi, kad vis daugiau lietuvių propaguoja sveikesnį ir aktyvesnį gyvenimo būdą, o šią tendenciją lydi auganti nealkoholinių gėrimų ir kokteilių paklausa. Prekybos tinklo atstovės teigimu, vien nealkoholinio alaus ir nealkoholinių alaus kokteilių pardavimai nuo 2017 metų išaugo daugiau nei dvigubai. Tačiau norėdami atsigaivinti tik nealkoholiniu alumi gyventojai neapsiriboja.

„Ieškodami įdomesnių skonių lietuviai vis dažniau patys namuose išmėgina įvairius klasikinių kokteilių receptus ar naujas jų interpretacijas. Tai rodo ir auganti tokių populiariems kokteiliams reikalingų ingredientų kaip žalioji citrina, kokoso kremas, ananasų ar pomidorų sultys, mėtos ir, žinoma, ledukų paklausa. Turint omenyje didėjantį lietuvių dėmesį savo mitybai, sveikesnei gyvensenai, galima manyti, kad vis dažniau namuose ar gamtoje renkamasi mėgautis ir gaivintis nealkoholiniais kokteiliais, kurie populiarėja visame pasaulyje“, – sako E. Dapkienė.

Skonis tas pats, o galvos neskaudės

Tuo metu Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė sako, kad rinktis būtent nealkoholinius įvairių kokteilių variantus yra išties verta – ne tik dėl to, kad jie nevaržo galimybių keliauti, aktyviai leisti laisvalaikį, bet ir todėl, kad yra sveikesni.

„Nealkoholinės alternatyvos klasikiniams kokteiliams vis labiau užkariauja lietuvių širdis ir tai neturėtų stebinti. Pavyzdžiui, nealkoholinėje populiariosios „Kruvinosios Merės“ versijoje, dar žinomoje kaip „Nekaltoji Merė“, netgi yra ir naudingųjų medžiagų. Štai pomidorų sultys pasižymi dideliu vitaminų, antioksidantų ir kitų žmogaus organizmui reikalingų mikroelementų kiekiu. Todėl verta rinktis kuo natūralesnes ir kuo mažiau natrio ar pridėtinio cukraus turinčias pomidorų sultis. O taip pat į kokteilį įeina ir viena sveikiausių daržovių laikomas salieras“, – pasakoja B. Baratinskaitė.

Pašnekovės teigimu, „Nekaltosios Merės“ kokteilis yra tik vienas pavyzdys iš daugumos, kaip kokteilis be alkoholio tampa sveikesne alternatyva įprastam gėrimui. Skirtinguose kokteiliuose galima mėgautis įvairiomis uogomis, kokosų pienu ir citrusiniais vaisiais – kiekvienas iš jų praturtintas reikalingiausiais vitaminais, todėl kokteilį begeriantis žmogus ne tik atsigaivins, bet ir pasirūpins savo sveikata.

Ta proga maisto gamybos ekspertė dalijasi trimis nealkoholinių kokteilių receptais, kurie atgaivins ir karščiausią vasaros dieną.

„Nekaltoji Merė“

4 kokteiliams prireiks:

2 stiklinių pomidorų sulčių,

¼ stiklinės marinuotų agurkėlių marinato,

4 nedidelių saliero stiebų su lapeliais,

4 citrinos skiltelių,

2 šaukštų citrinos sulčių,

1 šaukštelio aštraus čili padažo,

1 šaukšto krienų,

1 šaukštelio Vorčesterio padažo,

žiupsnelio smulkinto kajeno pipiro bei pagal poreikį 6 alyvuogių.

Norint paruošti kokteilį didesniame ąsotyje paprasčiausiai sumaišykite pomidorų ir citrinų sultis, agurkėlių marinatą, krienus, kajeno pipirus bei Vorčesterio ir aštrųjį čili padažus. Viską gerai išmaišykite ir supilkite į atskiras stiklines su ledukais.

Į kiekvieną stiklinę įdėkite po saliero stiebą, citrinos skiltelę ir, esant poreikiui, pagarinkite keliomis alyvuogėmis. Paruoštą kokteilį būtinai laikykite šaltai.

Sveikuoliškas „Mojito“

Dviem kokteiliams reikės:

2 žaliųjų citrinų,

20 mėtos lapelių,

320 ml gazuoto vandens,

poros saujų grūsto ledo.

Visų pirma, supjaustykite žaliąsias citrinas skiltelėmis. Į aukštą stiklinę dėkite jas ir mėtas. Dedant žaliosios citrinos skilteles į stiklinę išspauskite šiek tiek jos sulčių. Viską pamaišykite ir pagrūskite, nevengiant išspausti žaliosios citrinos sulčių ir mėtos kvapo. Tuomet į stiklinę dėkite grūstą ledą ir ant viršaus pilkite gazuotą vandenį. Vėliau galite pasirūpinti šiaudeliu ir papuošti kokteilį dar keletu mėtos lapelių.

Nealkoholinės „Pina Colados“

4 kokteiliams reikės:

2 stiklinių ananasų sulčių,

¾ stiklinės kokoso kremo,

4 stiklinių ledukų,

papuošimui – po porą ananaso skiltelių ir vyšnių bei kokteiliams skirtų skėtukų.

Ananasų sultis ir kokoso kremą supilkite į trintuvą. Į jį taip pat sudėkite ledukus ir viskas plakite apie 30–60 sekundžių, kol gausite vientisą masę. Išpilstykite ją į keturias, ledukais pripildytas stiklines. Kiekvieną jų papuoškite ananaso skiltele, vyšnia ir, žinoma – kokteiliams skirtu skėtuku.

„Sveikinu kiekvieno pasirinkimą rinktis nealkoholinius kokteilius karštą vasaros dieną, tačiau taip pat nepamirškite, kad bet kuriuo atveju, per didžiausius karščius visuomet nepakeičiamas išliks vanduo.  O pati geriausia gaivaus gėrimo alternatyva yra itin paprasta – atšaldykite vandenį ir gardinkite jį citrinomis, apelsinais, greipfrutais, uogomis, mėtomis ar netgi agurku“, – dalijasi patarimais maisto gamybos ekspertė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių