Quantcast

Trys mažyliui pritaikyti vakarienės receptai pagal L. Mazalienę

  • Teksto dydis:

Jei norite, kad jūsų vaikas užaugtų sveikas, protingas ir laimingas, į jo valgiaraštį būtina įtraukti tinkamą kiekį svarbiausių riebalų rūgščių omega-3 ir omega-6.

Jos ne tik yra svarbi ląstelių ir smegenų vystymosi medžiaga, bet taip pat padeda organizmui įsisavinti A, D, E ir K vitaminus. Be to – yra labai svarbūs širdies ir akių sveikatai.

Vaikai iki 3 metų amžiaus esminių polinesočių riebalų rūgščių per dieną turi suvartoti net iki 3 kartų daugiau nei suaugę, – 700 mg. Deja, atlikta apklausa parodė, kad net 94 proc. tėvų Lietuvoje to nežino.

Sekdama įkvėpti tėvus gaminti sveiką, maistingą ir mažyliui pritaikytą maistą, kampanijos „Mažasis nėra didelis“ ambasadorė, trečios atžalos besilaukianti Laura Mazalienė siūlo tris praktiškus ir lengvai pagaminamus vakarienės receptus.

Moliūgų košė su kukurūzais

2 porcijoms reikės:

800 g moliūgo

1 l daržovių sultinio

mažas svogūnas

4 morkos

100 ml  pieno mišinio

200 g pupelių (virtų arba konservuotų)

200 g konservuotų kukurūzų

žiupsnelis smulkinto muskato riešuto

½ arb. šaukštelio smulkintų čiobrelių

žiupsnelis druskos

žiupsnelis maltų juodųjų pipirų

50 g moliūgų sėklų

truputis aliejaus

žalumynų.

Gaminimas. Nuluptą moliūgą supjaustome gabalėliais. Susmulkiname svogūną, supjaustome morkas. Į keptuvę įpilame aliejaus, pakepiname svogūnus. Į kitą keptuvę sudedame moliūgus, užpilame daržovių sultiniu, įberiame žiupsnelį muskato riešuto ir šiek tiek patroškiname. Viską supilame į dubenį, sudedame pjaustytas morkas, konservuotus kukurūzus bei pupeles, įdedame žiupsnelį druskos ir viską sutriname maisto trintuvu („blenderiu“). Į gautą masę įpilame pieno mišinio, įberiame žiupsnelį maltų pipirų, susmulkintų čiobrelių ir dar sykį sutriname maisto trintuvu. Paruoštą košę pilame į dubenį, papuošiame žalumynais.

Burokėlių ir špinatų kokteilis

3 porcijoms reikės:

virtas burokėlis

80 g natūralaus jogurto

80 ml „Aptamil“ pieno mišinio

1 bananas

1 sauja špinatų

80 g šaldytų arba šviežių mėlynių / aviečių

Gaminimas. Visos sudedamosios dalys sutrinamos trintuvu („blenderiu“). Stiklinę papuošiame aviete ar skiltele apelsino.

Šparaginių pupelių ir makaronų pyragas

4 porcijoms reikės:

2 pomidorai

2 česnako skiltelės, išspaustos spaudykle

1 brokolis

100 g šparaginių pupelių (gali būti šaldytos)

2 cukinijos

100 g saldžiųjų bulvių

250 g visų grūdo dalių mažų kvietinių makaronų

100 ml grietinėlės

50 g tarkuoto kietojo sūrio

1 arb. šaukštelis smulkinto baziliko

truputis alyvuogių aliejaus

žiupsnelis druskos

žiupsnelis maltų juodųjų pipirų

Gaminimas. Pomidorai ir cukinija supjaustomi gabalėliais. Brokolis išskirstomas į mažesnius žiedynus. Nuluptas saldžiąsias bulves supjaustome griežinėliais. Į kepimui skirtą dubenį sluoksniais dedame cukiniją, pomidorus, saldžiąsias bulves. Daržovės apšlakstomos alyvuogių aliejumi ir apibarstomos prieskoniais. Indą dedame į 180 °C įkaitintą orkaitę ir kepame 10 min.

Ištraukus iš orkaitės ant daržovių dedame česnako skilteles, brokolius, šparagines pupeles ir dar sykį apšlakstome alyvuogių aliejumi. Daržoves dedame į 180 °C įkaitintą orkaitę ir kepame dar 10 min. Puode išverdame makaronus, nukošiame. Iš orkaitės ištraukiame daržoves ant jų sudedame makaronus, užpilame grietinėle. Apibarstome tarkuotu kietuoju sūriu. Indą dar sykį dedame į 180 °C įkaitintą orkaitę ir kepame dar 10 min.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mama

Mama portretas
Kas ta vireja?

rio

rio portretas
Jus savam prote? Vaikui iki 3m. 2 porcijoms...800g moliugo,200g kukuruzu 200g pupeliu .....toliau galima ir nebeskaityti...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių