Quantcast

Trakų pilis palauks: priešais salą kepamos gurmaniškos picos

  • Teksto dydis:

Atrodo, ir į Lietuvą atkeliauja naujausias pasaulio kulinarijos mados šauksmas – garsiausi virtuvės meistrai iš prabangių restoranų kraustosi arčiau žmonių ir gamina kasdienį maistą mažuose restoranuose, picerijose ar net gatvėje.

Istorinė Lietuvos sostinė Trakai pakerėjo pripažintiems Ispanijos, Azijos, Vokietijos ir Baltijos šalių restoranams vadovavusį virtuvės šefą Javierą Lopezą. Nė akimirkos nedvejojęs, jis priėmė Trakų „Apvalaus stalo klubo“ komplekse įsikūrusios picerijos „Bona“ pasiūlymą.

Sukaupęs patirtį gurmė restoranuose, J. Lopezas ėmėsi iššūkio ne tik keisti picerijos ir restorano meniu, bet ir vadovauti virtuvei – atrinkti produktus, kuriuos rinkdavo gurmaniškiems restoranams. Picerijos sąsajos su itale karaliene Bona Sforca ir šefo fantazija skanautojams atvėrė kelius į turtingą Italijos skonių pasaulį.

„Pandemija pakeitė mūsų įpročius, šiandien, išėję pavalgyti į įprastą restoraną ar piceriją, norime nustebti, – sako virtuvės šefas. – Maistas tampa didesne švente, nei jis buvo, todėl savo svečius norime pamaitinti demokratiškai, šeimyniškai, bet kartu ypatingai ir labai gardžiai.“

Javieras Lopezas.

„Pilis palauks“, – kiek chuliganiškai skelbia atnaujinta „Bona“ picerija. Beveik pusę metų kartu su J. Lopezu kūrusi ir tobulinusi naujojo meniu patiekalus, picerijos komanda tikisi, kad gurmaniškos picos Trakuose taps lygiai tokiu pat ypatingu traukos objektu kaip ir pilis.

Džiovintų pomidorų riekelės vietoj įprasto pomidorų padažo, gabalėlis tuno, baravykų padažas, tobulas, gurmanų vertinamas trumų skonis... „Mūsų picos – kitokios, kad jas sukurtume, įdėjome visą savo patirtį, įgūdžius ir daug fantazijos“, – sako virtuvės šefas J. Lopezas ir priduria, kad pasaulyje pastaruoju metu ryškėja tendencija į paprastus restoranus kviestis patyrusius, prabangiuose restoranuose dirbančius šefus. Jų misija – kasdienį, pažįstamą maistą pakylėti į kitas skonio aukštumas. Taip geriausių virtuvės šefų sugebėjimai pasiekia kuo daugiau žmonių, o išskirtinius skonius jie gali ragauti paprastoje aplinkoje.

Paprašytas atskleisti, kodėl picos yra toks mėgstamas patiekalas pasaulyje, Javieras kalba apie tai, kad picos gali būti labai įdomus, itin estetiškas ir vertingas maistas. Žinoma, jei jos bus ruošiamos derinant geriausias tradicijas ir modernias virtuvės patirtis.

Picos J. Lopezas siūlo ragauti Trakuose, o namuose pasigaminti pomidorų sriubos.


Receptas

Pomidorų sriuba pagal tėtį

– 800 g prinokusių pomidorų

– 2 skiltelių česnakų

– 1 džiovintos aitriosios paprikos

– 1 stiklinės gryno alyvuogių aliejaus

– 4 storų čiabatos riekių

– 1 puodelio karšto vandens

– maždaug 20 šviežių bazilikų lapelių

– žiupsnelio jūros druskos

Pirmiausia nulupkite pomidorus, jie bus švelnesni ir burnoje nesimaišys odelės. 30 sekundžių palaikykite pomidorus verdančiame vandenyje, paskui pakiškite po šaltu vandeniu, – jie lengvai nusilups.

Nuluptus pomidorus sudėkite į dubenį ir sutraiškykite juos. Geriausia – rankomis.

Į puodą įpilkite alyvuogių aliejaus tiek, kad padengtų jo dugną, sudėkite stambiai sukapotą česnaką ir aitriąją papriką. Aštrumą reguliuokite patys. Česnaką pakepkite ant silpnos ugnies, kol jis taps auksinis ir paskleis kvapą. Sudėkite į puodą sutraiškytus pomidorus.

Virkite ant silpnos kaitros maždaug dvidešimt minučių, kol mišinys virs tyre.

Kol virs pomidorai, čiabatos riekes pamerkite į šaltą vandenį. Kai jos suminkštės, ištraukite, rankomis išspauskite vandenį ir sutrupinkite jas į pomidorų tyrę. Įpilkite puodelį karšto vandens, pasūdykite ir virkite ant silpnos kaitros maždaug 10 minučių, vis pamaišydami, kad sriuba įgautų kreminę tekstūrą.

Išjunkite kaitrą, suplėšykite bazilikų lapelius, sumeskite juos į puodą ir supilkite likusį alyvuogių aliejų. Palikite sriubą valandai, kad skoniai susilietų. Patiekite šiltą arba kambario temperatūros.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Saulius

Saulius  portretas
Trūksta tik balalaikų ansamblio! Invazines kultūros greitmaisčio bizniuką bandoma pateisinti belekuo.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių