- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Šį šeštadienį televizijos žiūrovus iš lovų vėl vers vasaros ritualu tapusi kulinarinių kelionių laida „Maisto kelias“. Vedėjų trijulė Ilona, Bilas ir Dilanas leisis jau į septintąją kelionę – šįkart po Vilniaus apskritį. Tačiau laidos vedėjai – ne tik profesionalūs ragautojai ir gero maisto mėgėjai, bet ir puikūs kulinarai, tad kelionės metu jie sumanė kepsninėje iškepti gardų šokoladinį pyragą su vienu slaptu ir netradiciniu ingredientu – majonezu.
Keliaujant po Vilniaus apskritį, laidos vedėjai apsilankė kulinarinėje studijoje ir įsikūrę aukštai ant stogo įrengtoje terasoje, užsikūrė juos visuomet kelionėje lydinčią keraminikę kepsninę.
Pasirodo Ilona, per ilgus kulinarinėje laidoje „Virtuvės istorijos“ darbo metus, susibičiuliavo su šiame regione gaminamo majonezo technologe, kuri atskleidė ne vieną majonezo gamybos paslaptį. Tad trijulė pasiryžo išbandyti majonezą pasigaminti patys – tam reikėjo kelių kiaušinių, aliejaus, šlakelio citrinų sulčių, druskos pagardinimui ir tvirtų rankų ilgam masės plakimui.
Su iššūkių Ilonas, Bilas ir Dilanas susitvarkė puikiai, o šokoladinis tortas, į kurio tešlą įeina majonezas, gavosi toks gardus, jog „Maisto kelio“ vedėjai nusprendė pasidalinti receptu.
Šokoladinis pyragas su majonezu
Ingredientai:
200 g miltų; 70 g kakavos be cukraus; 1 a. š. kepimo miltelių; 50 g šokolado; 3 vnt. kiaušinių; 200 g cukraus; 3 g vanilinio cukraus; 150 g majonezo „Vilnius“; 200 g vandens.
Gamyba:
Dubenyje sumaišykite miltus, kakavą, vanilinį cukrų ir kepimo miltelius. Kitame dubenyje išplakite kiaušinius su cukrumi. Šokoladą ištirpinkite ir sumaišykite su kambario temperatūros majonezu. Į kiaušinių masę po truputį įmaišykite miltus ir vandenį (berkite miltų, išmaišykite, pilkite vandens, vėl išmaišykite ir taip toliau). Pabaigoje įmaišykite majonezą su šokoladu. Tešlą supilkite į sviestu išteptą kepimo formą. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių. Palaukite, kol truputį atvės, išimkite iš formos ir viršų aptepkite tirpintu juodu šokoladu. Skanaus!
„Maisto kelias“ – šeštadieniais, 10 val. tik per TV3!
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...
-
Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?1
Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...
-
Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)1
Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...
-
Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)14
„Sveika mityba yra daugiau nei maistas, daugiau nei žinojimas, ką valgyti. Tai gyvybė, sveikata, meilė sau ir savo kūnui ir ramybė jame“, – sako instagramo paskyroje „viki.heal“ rašo dietistė ir gyvensenos medicinos ...
-
Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras1
Šv. Valentino dieną norisi ypatingomis vaišėmis palepinti mylimuosius. Tik nebūtina tai daryti prabangiame restorane – romantišką vakarą puikiai ir pernelyg neišlaidaujant galima praleisti namuose, drauge smagiai gaminant...
-
Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis (receptai)
Edita Guščienė, kaip ir daugelis moterų, maisto gaminimu susidomėjo ištekėjusi. Ji neabejoja, kad ir šiuo metu sostinėje studijuojanti dukra, atėjus laikui, panirs į skonių paieškas. Tad su meile kaupia patarimus savo feisb...
-
Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai (receptai)4
Dažnai sukame galvą, kaip pamaitinti vyrą ir vaikus per ilgai negaištant prie viryklės ir pernelyg neišlaidaujant. Atsakymą į klausimą, ką gaminti, galima rasti pasidarius į konservų atsargų. Verdami be mėsos, tačiau tikrai pasotinan...
-
Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija (receptai)2
Vienkiemyje Vilniaus rajone prieš kelerius metus su vyru Vaidotu apsigyvenusi Eliza Bielinė sako grįžti gyventi į miestą nebegalvojanti. O kadangi didžiausias jos hobis yra maistas – labai mėgsta tiek valgyti, tiek gaminti, – ėmė da...